- Han livnærer seg på scoringer

Erling Braut Haaland bøtter inn mål for både klubb- og landslag. Flere stjerneangripere maktet aldri å levere samme tall som nordmannen på et spesielt område - i løpet av en hel karriere.

SUPERSTJERNE: Erling Braut Haaland er en av verdens mest ettertraktede fotballspillere. Foto: Thilo Schmuelgen/Reuters/NTB
SUPERSTJERNE: Erling Braut Haaland er en av verdens mest ettertraktede fotballspillere. Foto: Thilo Schmuelgen/Reuters/NTB Vis mer
Publisert

Jürgen Koers i lokalavisa Ruhr Nachrichten er blant dem som følger Borussia Dortmund aller tettest. Han omtaler Haaland som «utrolig».

- Jeg er veldig imponert over ham. Jeg husker de første dagene, da han kom for halvannet år siden. Dortmund hadde treningscamp i Spania. Jeg var aldri i tvil om han skulle bli blant de beste spissene i verden. Spør du meg, så er han det nå. Han har en stor framtid foran seg, sier Koers til Dagbladet.

Da Erling Braut Haaland (21) scoret tre mål mot Gibraltar i VM-kvaliken, var det angriperens 11. hat trick som profesjonell fotballspiller.

21-åringen har nettet fem hat trick for Red Bull Salzburg, tre for Borussia Dortmund, to for Norge og ett for Molde.

Det er svært imponerende tall, ikke minst med tanke på Haalands unge alder. Flere stjerneangripere maktet aldri å score så mange hat trick i løpet av hele karrieren.

- Og du har fortsatt følelsen av at det ikke stopper der. Det er vanskelig for forsvarerne, for selv om de vet hvordan han spiller, klarer de ikke å stoppe ham. Han beveger seg så smart i boksen, sier Koers.

Haaland har spilt 626 av 630 minutter for Borussia Dortmund denne sesongen, og 268 av 270 minutter for Norge.

- Han har spilt mye nå. Han livnærer seg på scoringer. For meg virker det som alle målene han scorer er som hvile for Haaland, han trenger ikke hvile. Jeg er sikker på at støtteapparatet i Dortmund gjør det de kan for å holde ham frisk, sier Koers.

Her er antall hat trick til noen utvalgte stjerner, både tidligere og aktive spillere:

Didier Drogba og David Villa: 7

Karim Benzema, Edin Dzeko, Raúl, Samuel Eto'o og Kylian Mbappé: 8

Fernando Torres, Miroslav Klose, Wayne Rooney og Robin van Persie: 9

Michael Owen, Filippo Inzaghi: 10

Thierry Henry, Ruud van Nistelrooy og Neymar: 11

Kilde: Transfermarkt

Langt opp

Haaland har et stykke opp til superduoen Cristiano Ronaldo og Lionel Messi, som har henholdsvis 57 og 54 hat trick på den imponerende CV-en. Begge skal ha scoret 48 hat trick for klubblag, ifølge Sky Sports.

Haaland må score tre hat trick i sesongen gjennom de neste 15 åra for å komme opp på samme tall som Ronaldo og Messi, som skiller seg klart ut på lista.

Det er ellers verdt å merke seg at Bayern Münchens storscorer Robert Lewandowski har 27 hat trick. Polakken nevnes ofte i samme åndedrag som Haaland.

Selv om Koers mener Haaland er den beste spissen han har sett i en Dortmund-trøye, mener han Lewandowski setter standarden i fotballverden.

- Du ser hvordan han har utviklet seg etter tiden i Dortmund. Han er en bedre spiss, han er komplett. Han kan gjøre alt; bruke høyre, venstre, hodet, sentre, kombinere. Erling har litt å gå på for å komme opp på det nivået, sier Koers og fortsetter:

- Haaland har gjort store framskritt det siste året. Han er bedre til å holde på ballen, skjerme den og finne lagkameratene. Han har blitt bedre på hodet også, noe som har vært en svakhet til tross for høyden. Jeg vil si at han har mange kvaliteter andre spillere ikke har, samtidig som han har ting å forbedre.

Her er topp-10-lista over spillere med flest hat trick, ifølge Transfermarkt:

- Det er jobben min

Haaland er også bare én scoring unna å være på topp-50-lista over spillerne med flest scoringer i Champions League(!).

Haaland står med 21 mål på 17 kamper i den gjeve turneringen, og ble spurt om det tallet overrasket ham, eller om han så på det som normalt.

- Det er et godt spørsmål. Jeg tenker ikke så mye på det, for å være ærlig. Dere vet hvor mye jeg elsker Champions League, hvor mye jeg nyter det, så jeg koser meg. Jeg er en målscorer, så jeg må score mål. Det er jobben min, slik er det, sa Haaland etter kampen mot Besiktas denne uka.

Koers var selv ringside i Istanbul under Champions League-kampen, hvor Haaland scoret ett mål i 2-1-seieren.

- Det er utrolig. Han bommet også på to sjanser, så han er menneskelig. Noen ganger lurer du på om han ikke er det. Han er fantastisk, sier Koers med latter i stemmen.

- Redd for det

Koers tror det at Dortmund klarte å kvalifisere seg til Champions League skal ha en stor del av æren for at Haaland ble værende i klubben. Men etter sesongen tror han det er slutt på forholdet.

- Jeg er redd for det, ja. Dortmund er en fantastisk klubb, som kanskje er topp-10 i Europa, men ikke topp-3. Han må ta neste steg for å bli bedre. Finansieringen er også en faktor, men det er ikke den største faktoren. Han vil mer, han ønsker å vinne internasjonale titler, sier Koers.

Haalands utkjøpsklausul, som trer i kraft til sommeren, har lenge vært et tema.

- Ifølge min informasjon er klausulen på rundt 75 millioner euro. Men det kommer an på hva han leverer i Dortmund, og det kan øke til 85 millioner euro eller noe slik, sier Koers.

- Hvor tror du han ender opp?

- Real Madrid. Men det er også mulig at han drar til Premier League.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer