HAR TROA IGJEN: Eden Hazard hadde en tung sesong i fjor, men belgieren er optimist etter en god pre season. Foto: NTB Scanpix
HAR TROA IGJEN: Eden Hazard hadde en tung sesong i fjor, men belgieren er optimist etter en god pre season. Foto: NTB ScanpixVis mer

- Han løper runder rundt Zlatan på sitt beste. Han er ikke i nærheten

I fjor skulle Eden Hazard befeste sin posisjon som en av verdens beste spillere. Det endte med mageplask, både for han og Chelsea.

(Dagbladet): - Forrige sesong var alt fantastisk, i år er alt mørkt for ham. Det er en stor kontrast, uttalte Guus Hiddink ifølge BBC.

Ekspertene klødde seg i hodet, forsvarsspillere pustet lettet ut. Hovedpersonen selv var bare en billig kopi av seg selv.

Året før var det farlig «hver gang» han hadde ballen innenfor 30 meter. Han var en boksåpner. En driblefant. 25-åringen hadde et skuddbein det luktet svidd av. José Mourinho mente det var en hån mot Hazard å ikke sammenlikne han med Lionel Messi og Cristiano Ronaldo. 14 mål og 10 assist, belønnet med ligagull og prisen som årets beste spiller.

Så startet nedturen.

Ute av form

Sesongen 2015/16 vil for alltid være en stein i skoa for Eden Hazard. Chelsea var overlegne året før – og skulle «bare» ut og forsvare tittelen.

Det gikk cirka like bra som når en overivrig ung mann finner ut at han skal hoppe ned på trampolinen fra taket, og ender med tennene i takrenna eller hodet gjennom et gjerde.

Spillerne ble beskyldt for å gjøre opprør mot Mourinho, for å være late og for dårlige trent. Chelsea gikk på tap etter tap.

BAMSEKLEM: Sebastian Larsson måte bruke alle triksa i boka for å stoppe Hazard. Foto: NTB Scanpix
BAMSEKLEM: Sebastian Larsson måte bruke alle triksa i boka for å stoppe Hazard. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Hazard sleit med en betennelse i hoftekammen. Han spilte med konstante smerter, og drivet som gjorde han ustoppelig var borte. Men smertene ble ikke tatt på alvor - eller kanskje klubben rett og slett var for avhengig av at 25-åringen? I hvert fall - Chelsea fortsatte å bruke ham. Hazard forsatte å spille middelmådig.

–Det er første gang i karrieren at jeg har hatt en så tøff periode. Det er vanskelig å forklare hvorfor det har blitt slik, sa Hazard.

Trøst i familien

Under den tøffe perioden, opplevde Hazard en opptur på hjemmebane. Familien, den viktigste brikken i livet, ble utvidet fra fire til fem da han og kona Natacha Van Honacker fikk sitt tredje barn.

FAMILIIEMANN: Eden Hazard stiftet familie i  ung alder, og beskriver kona og de tre barne som hjørnesteinen i livet hans. Foto: NTB Scanpix
FAMILIIEMANN: Eden Hazard stiftet familie i  ung alder, og beskriver kona og de tre barne som hjørnesteinen i livet hans. Foto: NTB Scanpix Vis mer

De to møtte hverandre da de var 14 år, og har holdt sammen siden. Da Hazard dro til Lille og ble utenlandsproff, ble Natacha igjen i Belgia og gjorde ferdig utdannelsen – så flyttet de sammen og stiftet en familie.

–Jeg finner lykken hjemme. Familien er hjørnesteinen i livet mitt. Jeg passer på hva jeg spiser, at jeg sover godt og er veldig punktlig. Nattklubber er ingenting for meg, forklarer belgieren.

Fant igjen formen

Det skulle nesten gå en hel sesong før Hazard fant veien til nettmaskene igjen i Premier League. Chelsea ble varme i trøya med vårsola. Hazard begynte å likne på seg selv igjen etter en treningsferie på fem uker i sesongen.

LØSNET: Eden Hazard puttet sitt første Premier League mål 23.april i fjorårssesongen. Foto: NTB Scanpix
LØSNET: Eden Hazard puttet sitt første Premier League mål 23.april i fjorårssesongen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

23. april, borte mot Bournemouth, kunne han igjen juble for et mål. Det startet en sein sluttspurt for belgieren, som scoret fem mål på de siste kampene og tok med seg en gryende form inn i EM.

Plutselig satt fintene. Kvikkheten var der igjen. Da Belgia møtte Irland stormet Hazard forbi både en spiller og en linjedommer før han serverte en av de fire assistene han til slutt bokførte på de fem kampene Belgia fikk i mesterskapet.

Det er ingen tvil om at Hazard tar med seg en solid porsjon selvtillit inn i årets sesong. Og han har skumle mål:

AVISEKSTRA: Dagens papirutgave av Dagbladet inneholder et 24 sider stort bilag som gir deg det du trenger før Premier Leagues åpningshelg. Faksimile: Dagbladet
AVISEKSTRA: Dagens papirutgave av Dagbladet inneholder et 24 sider stort bilag som gir deg det du trenger før Premier Leagues åpningshelg. Faksimile: Dagbladet Vis mer

–Jeg vil være den beste, sånn som jeg var for to år siden. Nå er det på tide at vi viser alle at vi er Chelsea. Vi vil vinne Premier League.

Må bli en familie

Styreleder i Chelsea norske supporterklubb, Øystein Vinje, er helt enig at Hazard må levere for at håpet skal være der:

–Han er essensiell for klubben. Hazard har sett enorm ut i pre season. Fintene sitter, målene er der igjen. Hazard må reise seg igjen for at vi skal kjempe om gullet, sier Vinje, og får støtte av Dagbladets fotballekspert Morten Pederdsen:

–Han betyr veldig mye for Chelsea. Mest sammen med Thibaut Courtois. Er han på samme nivå som i 2014-15 blir han helt avgjørende. Hazard på sitt beste hører hjemme på første rad i gullballkåringen ved siden av Lionel Messi og Cristiano Ronaldo. Han løper runder rundt Zlatan Ibrahimovic på sitt beste, Zlatan er ikke i nærheten, sier Pedersen.

Chelseas nybakte manager Antonio Conte har hatt fokus på det mentale i sommer. Hazard har uttalt at italieneren bruker mye tid på å snakke med spillerne – for å skape et samhold:

– Jeg tror det er nøkkelen som kan snu fjorårssesongen. Vi må bli en familie.

Og hvem er bedre til å lede den kampen enn familiemannen selv – Eden Hazard?

Kilder: BBC, Wikipedia, ESPN, Sky Sports