Karsten Warholm og Rai Benjamin OL i Tokyo

Han lot Karsten vinne

Bare et imponerende lureløp. De to rivalene avslørte ingenting.

<LURELØP: Rai Benjamin bremset så mye på de siste meterne under semifinalen på 400 meter hekk at Karsten Warholm vant ganske greit. Det forteller lite om hvem som vinner OL-finalen tirsdag. Video: Discovery+. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KARSTEN WARHOLM mot Rai Benjamin på 400 meter hekk er den mest omtalte friidrettsduellen i Tokyo-OL, men denne semifinalen ga ikke noe spesielt å snakke om.

Dette ble et lureløp, om det er mulig å bruke en sånn betegnelse på to av de raskeste tidene (47,30 og 47,37) som er prestert på distansen.

Men de ble altså oppnådd med håndbrekket på. Det viser hvordan disse to fortsatt unge løperne har presset opp nivået på distansen:

- Målet var å bli topp to og komme seg videre på en bra tid. Det gikk til gjengjeld veldig fort. Jeg føler meg veldig bra. Jeg var overrasket da jeg så tida, sa Karsten Warholm rett etter.

Så fulgte Rai Benjamin opp med å si det samme:

- Jeg føler meg veldig bra.

Hvordan de kommer til å presse hverandre under OL-finalen natt til tirsdag, er det bare mulig å ane.

KANSKJE testet Rai Benjamin en høyere åpningsfart. Med 19,99 som pers på 200 meter har han tempo i kroppen til det, men foreløpig er det Karsten Warholm som har gjort den voldsomme starten til sitt kjennetegn.

I dag var forskjellen mindre. De to var jevnt over de første hekkene, før en svak hekkepassering på borte langside av Benjamin med kontakt, gjorde at nordmannen likevel hadde et lite forsprang ut av siste sving.

Men om dette var Karsten i en maksimal åpningsfart, vet bare han og trener Leif Olav Alnes.

DET mest interessante var muligens det som skjedde på oppløpssiden. Der skled Benjamin forbi før Warholm valgte å satse på seier:

- Jeg skulle bli topp to, men da begge var oppe på siden der, så tenkte jeg at med litt ekstra trykk på én fot der, så var jeg forbi. Så gjorde jeg det, da, forklarte Karsten.

Dette rykket fungerte. På videogjennomgangen kommer Warholm til å se at han kom opp igjen i større fart enn Rai Benjamin før amerikaneren bremset på de siste meterne slik at Karsten uansett vant semifinalen tidsmessig forholdsvis klart.

LURELØP: Raj Benjamin lot Karsten Warholm vinne semifinalen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
LURELØP: Raj Benjamin lot Karsten Warholm vinne semifinalen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

NETTOPP denne oppløpssiden har tidligere vært en utfordring for den ferske verdensrekordholderen. Det treningsmessige målet har vært å dra toppfarten ut så langt som mulig. Sesong for sesong har han holdt lenger.

Og nå altså så lenge at det var mulig å svare på en fantastisk konkurrent som kom skliende forbi i en semifinale i OL.

Det bygger selvtillit uansett om løpet kom uten noe svar på hvem av de to som nå egentlig er best.

FOR denne semifinalen var bare en av de mange duellene som friidretten vil få med jevngode og jevngamle Karsten Warholm og Rai Benjamin. Karsten har foreløpig vunnet den hittil viktigste i VM for to år siden.

Nå i OL blir det hakket opp. Finalen klokka 05.20 tirsdag morgen norsk tid, vil definerer dem begge som utøvere. Men absolutt ikke for all framtid.

Karsten vekter ikke idretten sin på den måten. For ham definerer resultatene sjelden alt. Det som teller er egen utvikling. Konkurrentene får han ikke gjort noe med uansett

HAN var selv innom det forleden i en prat med Dagbladet:

- Jeg tenker egentlig at for interessen så er det fantastisk å ha noen som kjemper slik, sa Karsten, og forklarte:

- For meg som utøver så gjør det selvfølgelig at noen av tingene er vanskelig å få til. Samtidig tror jeg det henger høyere, at man er enda mer motivert og skjerper seg alltid litt ekstra i trening og på alt vi gjør, fordi du vet det er noen som puster deg i nakken og som vil ha din posisjon, mente han, og konkluderte:

- På noen måter er det positivt. Jeg har ikke noe problem med det.

DET er denne innstillingen til det å drive toppidrett som har gjort Karsten Warholm så spesiell. Han er fortsatt ubeseiret gjennom tre sesonger. Ingen har noensinne vært så jevn på dette høye nivået.

Men i Tokyo-OL møter han en konkurrent som er like god:

  • Karsten Warholm og Rai Benjamin har 13 av de 20 beste tidene på 400 meter hekk.

Det er en ekstrem dominans selv om konkurrenter som brasilianske Alison dos Santos og Qatar-importen Abderrahman Samba på tilsvarende tider, virket svært sterke i det andre semifinaleheatet.

Bare nordmannen og amerikaneren har foreløpig vist kapasitet til å presse verdensrekorden på 46,70 enda mer ned.

HVEM av de to som gjør det i OL-finalen, er det heller ikke mulig å lese ut av de historiske tidene. På statistikken over de hittil 20 beste løpene på 400 meter hekk, har Karsten Warholm løp nummer 1, 4, 5, 12,12, 14 og 16. Ett år yngre Rai Benjamin sine historiske prestasjoner er nummer 3, 6, 8, 17 og 20.

Stort tettere kan det ikke bli.

Heller ikke morsommere.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer