SLIPP JON DADI FRAM:  Med Jon Dadi bodvarsson har kanskje Viking plutselig fått fram den spissen som kan løfte Stavanger på rett plass som ledende fotballby. FOTO: Carina Johansen  / NTB Scanpix.
SLIPP JON DADI FRAM: Med Jon Dadi bodvarsson har kanskje Viking plutselig fått fram den spissen som kan løfte Stavanger på rett plass som ledende fotballby. FOTO: Carina Johansen / NTB Scanpix.Vis mer

Han må få spille mer

Jon Dadi Bödvarsson ser plutselig ut som spissen som kan løfte Viking og Stavanger tilbake til toppen.

TOPPSCOREREN i Viking har bare vært på banen i 31 minutter denne sesongen. Etter to serierunder er en slik statistikk slett ingen skandale for trenerene som lar Jon Dadi Bödvarsson sitte så lenge på benken, men det er en merkverdighet.

Først og fremst fordi denne unge islendingen i to kamper på rad har gjort en tydelig positiv forskjell på angrepsspillet når han har vært på banen, men også fordi Viking i hele forsesongen har jaktet en spiss som scorer stabilt.

Akkurat det er forøvrig en kjent problemstilling i Stavanger.

FOR Viking blir sannsynligvis ikke det topplaget klubben har potensiale til før rogalendingene har funnet en målfarlig spiss. Det er mer enn et lokalt mørkeblått problem:

•• Norsk toppfotballs utvikling er nært knyttet til Stavanger-området.

Dette er historisk ett av Norges sterkeste fotballdistrikter og Viking var den første eliteklubben som i publikumsboomen da sporten blomstret på nytt for sju,åtte år siden, klarte å gjøre fotball til en samlende sosial familieaktivitet. Pluss på med landets kanskje sterkeste økonomi, og du får en plattform for topp klubbfotball som bare Bergen og Trondheim matcher.

Men da må noen mørkeblå score mål.

I DE TO siste sesongene der Viking har vært i nærheten av å kjempe om medaljer igjen, har det lave antall scoringer vært påfallende:

•• I 2012 scoret klubben 41 mål på 26 kamper, og hadde 12 færre mål i forhold til snittet til de tre lagene foran seg på tabellen og 7 færre mål enn de tre lagene bak seg.

•• I 2013 stoppet det igjen på beskjedne 41 mål. Det var 7 færre enn snittet til de tre lagene foran og 4 under snittet til de tre lagene bak.

Begge sesongene ble Viking nummer fem i Tippeligaen.

MEN en ting er statistikk; noe annet hvordan det ser ut på banen fra denne sesongstarten. Der stiller Viking helst med to kanter som i seg selv ikke er typiske avsluttere. Både Erik de Lanlay (5 mål på de to siste sesongene) og Steinthor Thorsteinsson (11 mål for Sandnes/Ulf i samme periode) kan altså bidra, men ikke ofte nok til fullt ut å erstatte en jevnt målscorende spiss.

Foreløpig har det vært ment å være lovende Veton Berisha. Han er såpass ung at 4 mål i 2012 og 7 i 2013, var et fint utgangspunkt for å tro på videre utvikling i år. Med Veton hadde Viking en mulig løsning på scoringsproblemet.

Det er 19-åringen selvsagt fortsatt, men samtidig framstår denne valgte starttrioen som litt for like også i tillegg til et beskjedent antall centimeter og begrenset luftstyrke. Vel er både Berisha og Thorsteinsson forholdsvis fysisk sterke, men Viking-angrepet savner et tydeligere oppspillspunkt.

DET er her Jon Dadi Bödvarsson plutselig er blitt aktuell.

Islendingen ble jo ikke hentet som midtspiss for halvannet år siden. Han var aktuell på begge kantene, men slet med å spille seg til fast plass i fjorårssesongen. Det ble med sju kamper fra start,  15 innhopp og en eneste scoring.

Kanskje ikke så rart likevel at sesongen startet på benken.

SELV etter de to fikse målene mot Rosenborg på Lerkendal forleden, var det slett ikke gitt at framgangen skulle fortsette. Jon Dadi flepet selv med den plutselige suksessen:

- Jeg er stor, jeg er rask, jeg kan score mål. Egentlig passer jeg kanskje best som midtspiss, foreslo han med et glis til lokale Stavanger Aftenblad.

Nå virker det som alvor.

FOR da Jon Dadi Bödvarsson satte på seg det tynne hippiehårbåndet og entret Stadion et kvarter før slutt, framstod plutselig Viking like røffe og dominerende som dette laget må være på hjemmebane.

Sett i etterkant burde Bödvarsson fått straffe da Jarl Andre Storbæk ikke helt holdt følge med islendingens rykk, men for trener Kjell Jonevret var det kanskje viktigere å se at han har en spiller som kan gi laget større gjennombruddskraft. Kombinert med Veton Berisha som en hengende spiss eller høy midtbane, kan dette se ut som et offensivt alternativ for hjemmekampene framover.

For potensielle storklubber som spiller 0 - 0 hjemme, finnes det tross alt ikke noe annet alternativ enn å våge litt mer.

Esten O. Sæther er landslagstrener for futsal (innendørs fotball) og kommentator i Dagbladet.