SER HAN EM DER FRAMME?: Lars Lagerbäck og Norge spiller en svært viktig kamp mot Slovenia i Nations League fredag kveld. Foto: Bildbyrån
SER HAN EM DER FRAMME?: Lars Lagerbäck og Norge spiller en svært viktig kamp mot Slovenia i Nations League fredag kveld. Foto: BildbyrånVis mer

Slovenia - Norge, kl. 20.45 fredag

- Han må slutte å gnåle om alderen

Assistent Per Joar Hansen ber Lars Lagerbäck om å gi full gass, tross sine 70 år. Er mektig imponert og sier: - Han er blant dem i verden som kan mest om landslag.

  • Slovenia - Norge, kl. 20.45 fredag

LJUBLJANA (Dagbladet): Lars Lagerbäck leder sin viktigste kamp for Norge i kveld. I en alder av 70 år og 124 dager satser han alt mot Slovenia.

Samtidig er det ingen hemmelighet at han har gjort alderen til et tema på bakrommet i fotballandslaget. Det får assistenttrener Per Joar Hansen, selv 53 år, til å reagere:

- Han påstår han er gammel. Men jeg sa at Marianne Faithfull har gitt ut sitt beste album i sitt 72. år og fått terningkast seks. Bestefaren til Johannes Høsflot Klæbo er 75 år og fortsatt sulten. Han må slutte å gnåle om alderen. Det er bare å gi full gass, sier «Perry» til Dagbladet.

Klokka 20.45 er Slovenia motstander i Nations League. Stadion Stozice i Ljubljana har 16 000 seter. Og det er her Norge kan ta et steg nærmere gruppeseieren med tre poeng.

Ni poeng

Både Norge og Bulgaria har ni poeng. To kamper gjenstår. Ved poenglikhet teller målforskjellen. Norge møter Kypros mandag.

- Vi må anta at det er to seire som kreves. Det er ikke sikkert at Bulgaria har marginene med seg i hver kamp. Men vi må gå ut ifra at vi selv må vinne begge oppgjørene, sier Lagerbäck.

Så hva står på spill? Med gruppeseier kan Norge rykke opp en divisjon i Nations League og få mer attraktive motstandere. I tillegg får laget muligheten til å spille playoff om en plass i EM-sluttspillet i 2020.

Det var 16. juli at Lagerbäck fylte 70 år. Han kunne vært pensjonist. Men så er det noe med sirkushesten som kjenner lukta av sagmugg. Han har vært i mesterskap med Sverige, Nigeria og Island. Hvorfor ikke få Norge inn i et mesterskap også?

Om det å være 70 sier Lagerbäck:

- Tida blir kortere og kortere til du skal slå av lysene. Jeg tenker litt på at jeg har passert ytterligere en grense.

«Perry» skryter av hvordan hovedtreneren holder koken:

- Han har vært landslagstrener i 20 år. Jeg tipper han er blant dem i verden som kan mest om landslag.

Fagmann

Lagerbäck ønsket «Perry» sidestilt som landslagssjef, men sistnevnte sa nei.

- Det er bare tull. Det er bra å ha én sjef som spillerne kan forholde seg til, påpeker han.

Foreløpig har ikke Lagerbäck oppnådd noe med Norge. Alt annet enn EM-sluttspill i 2020 vil være en skuffelse.

Denne gang er det to veier. Først Nations League, så den ordinære EM-kvaliken som spilles i 2019.

PS: Norge har ikke vært like dyktig borte som hjemme. Borte har laget tre seire og fem tap på åtte kamper. Målstatistikken er 12-14. Hjemmestatistikken består av sju seire, to uavgjort og null tap. Målstatistikken er 14-3.

Tabell
Norge43014-19
Bulgaria43015-39
Kypros41124-64
Slovenia40133-61