FRELSEREN? Lionel Messi må spille en av karrierens beste kamper om Barcelona skal ta seg videre i kveld. Foto: AP Photo/Alvaro Barrientos/NTB scanpix
FRELSEREN? Lionel Messi må spille en av karrierens beste kamper om Barcelona skal ta seg videre i kveld. Foto: AP Photo/Alvaro Barrientos/NTB scanpixVis mer

- Han må spille en av karrierens beste kamper

Det er nøyaktig åtte år siden Messi scoret sitt første mål for Barca. I kveld står han foran sin kanskje tøffeste oppgave.

Følg Barcelona - Bayern München i vårt Fotballstudio fra 20.45!

(Dagbladet): For nøyaktig åtte år siden scoret en 17 år gammel argentiner sitt første offisiselle mål for Barcelona. Datoen var 1. mai 2005, og Barcelona spilte mot Albacete på Camp Nou. Samuel Eto'o ga laget ledelsen i den andre omgangen, og ble senere byttet ut i det 88. minutt. Inn kom Lionel Messi.

To minutter senere lå ballen i nettet, og Messis første scoring var et faktum. En vakker pasning fra Ronaldinho ble iskaldt avsluttet med en leken lobb over keeper. En lobb som senere har blitt som et varemerke for Messi. Scoringen kan du se her.

I kveld står Lionel Messi foran en av sine tøffeste oppgaver som Barca-spiller. Bayern München har fire mål å gå på etter det første oppgjøret, og Barcelona trenger mål. Mange mål. Skal katalanerne bestå den «umulige» oppgaven er det viktig at Lionel Messi er «på». Det var han ikke i det første møtet mellom lagene.

Angriperen trøblet med en lårskade i ukene før den første semifinale-kampen, men startet likevel kampen. Det gjør som regel noe med både lagkamerater og motstandere når Lionel Messi entrer en fotballbane, og det var nok denne effekten Barca-trener Tito Vilanova håpte skulle skremme tyskerne.

Det skjedde ikke.

Lionel Messi var knapt borti ballen i kampen, og hver gang han hadde litt kontakt med kula ble han omringet av aggressive Bayern München-spillere. Ifølge den spanske radiostasjonen Cadena Cope var Lionel Messi så frustrert etter tapet at han havnet i en disputt med den chilenske angriperen Alexis Sanchez i garderoben.

Det er ventet at Lionel Messi starter kveldens kamp til tross for skadeproblemet og uviss form. Han kom innpå og spilte en halvtime i seriekampen mot Atletic Bilbao, hvor han også kom på scoringslista. Det er viktig at 25-åringen gjenoppstår om Barca skal holde liv i det lille håpet om avansement.

- Jo bedre form han er i, jo bedre er sjansene våre for å nå en finale, men vi kan ikke legge dette presset på ham, vi må forsøke å hjelpe ham. En spiller som er så god som Messi vil ha sitt å si i morgendagens kamp, sa Tito Vilanova på gårsdagens pressekonferanse.

Messi må være bedre La Liga-ekspert Petter Veland ramser opp hva som må til for at Barcelona skal ta seg videre i kveld. Han peker også på Lionel Messi som den viktigste faktoren.

- Da må Lionel Messi være mye bedre enn hva han vært i det siste. Han må spille en av karrieren beste kamper i dag hvis det skal være mulig. I tillegg må forsvaret holde stand. De må holde nullen. Du så i går når Real Madrid pusha at det åpnet seg kontringsrom for Dortmund. Bayern er flinkere til å omsette de mulighetene i scoringer. Victor Valdes må være en levende vegg i kveld. Alle elleve må ha en ekstremt god dag, sier Veland til Dagbladet, og påpeker at Sergio Busquets ute med skade er en stor smell for Barca.

Veland tror Lionel Messi starter kampen i kveld.

- Ja, jeg tror det. Han kom innpå og spilte en drøy halvtime sist. Da var han tilbake slik vi kjenner ham. Han noterte seg for en scoring og en målgivende pasning. Han ble forbanna etter alle skriverier i media etter den første kampen, og jeg tror han ville vise at han fortsatt kan. Det gjorde han til gagns. Så får vi se om han leverer også i kveld, sier Veland.

Han tror Barcelona vil gå ut i hundre for å få en tidlig scoring, og at laget må score før det er gått ti minutter. 0-0 til pause vil være krise for hjemmelaget, ifølge Veland.

- Jeg tror ikke det blir like spennende i dag som i går. Ikke nødvendigvis fordi Barcelona ikke kan vinne med fire, men jeg tror ikke Bayern er i stand til å tape med fire. De er såpass solide i alle ledd og alle posisjoner, og jeg kan ikke se for meg at de skal ha en felles «blackout» samtidig. Du kan ikke utelukke noe, det kan skje at Bayern feks får straffe imot og rødt kort etter tre minutter, men jeg kan ikke se det for meg at Barcelona går videre, sier Veland.

- Vil det være en sensasjon om Barcelona tar seg videre i kveld?

- Ja, det vil være et mirakel, og uten tvil den største prestasjonen til Barcelona etter milleniumet, sier Veland.