BEST: Ingen kunne svare da Alexis Vuillermoz satte inn en strålende angrep mot slutten av den åttende etappen i Tour de France. Foto: JEFF PACHOUD (Scanpix/Afp)
BEST: Ingen kunne svare da Alexis Vuillermoz satte inn en strålende angrep mot slutten av den åttende etappen i Tour de France. Foto: JEFF PACHOUD (Scanpix/Afp)Vis mer

Han mistet familien i 2012. Da tok han valget som ga Tour de France-seier

- Jeg var i en forferdelig spiral.

MÛR-DE-BRETAGNE/OSLO (procycling.no): Lørdag var Alexis Vuillermoz klart best opp Mûr-de-Breatgne.

Franskmannen var både råsterk og klok da han tok karrierens første seier i Tour de France.

- I dag ville jeg prøve å gjøre noe spesielt, sa Vuillermoz til pressen etter etappen.

- Jeg prøvde å gå to eller tre ganger, og den tredje gangen gikk det. Jeg visste at noen var bak meg, så jeg la hodet ned og tråkket det jeg var mann for. Det er først nå det går opp for meg at jeg har vunnet. Det er enormt.

Les mer om etappen her!

Viste takter
Selv om 27-åringen ikke er blant feltets mest kjente, var det ikke sjokkerende at han gikk til topps opp den bratte bakken.

Han ble tross alt nummer tre på den tredje etappen som hadde avslutning opp Mur de Huy.

I årets Flèche Wallonne ble han nummer seks, etter en fantastisk avslutning.

Historien om den tidligere terrengsyklisten kunne dog fort tatt en helt annen retning en suksess i verdens største sykkelritt.

Opprinnelig en terrengsykling, valgte han å kombinere terreng- og landeveissatsing fra 2010.

Mistet familiemedlemmer
I 2011 gikk han kraftig i bakken i Tour Alsace. En tilskuer løp ut i veien, Vuillermoz tok turen rett i barrierene i 60 kilometer i timen. Ansiktsbrudd, tre timer uten bevissthet og fem dager på sykehus ble konsekvensene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Et virus gjorde 2011-sesongen enda mørkere, men ikke like mørk som 2012.

- Jeg mistet faren min, bestefaren min og bestemoren min. Dette medførte at det gikk dårligere sportslig. Jeg var i en forferdelig spiral, har Vuillermoz uttalt til L'Equipe (bak betalingsmur).

Redningen ble et endelig skifte over til landeveien. Han fant tilbake kjærligheten til sykkelsporten.

Til tross for den tunge perioden fikk han sykle som stagiaire (lærling) hos Saur-Sojasun fra august, hvor han imponerte såpass at han skrev under en toårskontrakt før 2013.

Les også: Nå må Edvald tenke annerledes

Fra Tour de France til komplett uvisshet
På slutten av 2013-sesongen kunne det imidlertid vært slutt på en ung landeveiskarriere.

Det franske laget Sojasun la ned. Da hjalp kontrakten ut 2014 særdeles liten.

Først i september fikk den da 25 år gamle franskmannen beskjed om at han måtte finne seg et nytt lag.

Så sent i året er de fleste lag fulle, budsjettet er brukt opp, og neste sesong er allerede planlagt. I tillegg la både Vacansoleil og Euskaltel ned sykkellagene. Det var plassmangel og krise i sykkelsporten.

Det så mørkt ut også for Vuillermoz, som sto uten kontrakt halvannet år ut i sin virkelige satsing på landeveien.

PRØVDE SEG: Alexis Vuillermoz forsøkte seg flere ganger på lørdagens etappe. Her fra et av de mislykkede angrepene. Foto: SEBASTIEN NOGIER (Scanpix/Epa)
PRØVDE SEG: Alexis Vuillermoz forsøkte seg flere ganger på lørdagens etappe. Her fra et av de mislykkede angrepene. Foto: SEBASTIEN NOGIER (Scanpix/Epa) Vis mer

I juli samme år hadde han debutert i Tour de France. Kontrastene var enorme.

Med en mastegrad i bank og forsikring hadde han en plan B, men han ville holde seg til plan A: å sykle.

Uvanlig løsning
Redningen kom fra uventet hold.

Ag2r hadde lyst på mannen som vant sølv i U23-VM i terrengsykling fire år tidligere. Problemet var penger. Det franske laget hadde ikke økonomi til å signere én rytter til.

Daniel Germond, som i likhet med Vuillermoz kommer fra Jura-departementet, ble løsningen. Franskmannen, som nettopp hadde solgt sitt datamaskinselskap, møtte Vuillermoz på et ritt mot slutten av sesongen. Han kjente også Ag2r-sjef Vincent Lavenu.

Germond var så imponert at han tilbydde seg å betale Vuillermoz' lønn det første året i Ag2r. Laget sa selvfølgelig ikke nei, og plutselig var unggutten klar for et av Frankrikes beste lag.

Les flere sykkelnyheter på www.procycling.no!

Overbeviste
«Et mirakel», ifølge hovedpersonen.

Det skulle ikke ta lang tid før det viste seg at de hadde skutt gullfuglen.

I Paris-Nice viste han seg som en god hjelper for Carlos Betancur, som vant rittet sammenlagt.

Hans første Giro d'Italia gikk over all forventning. Som en fabelaktig hjelperytter for Domenico Pozzovivo kjørte han inn til en ellevteplass sammenlagt.

Underveis i sesongen slet han med skader, men fulgte likevel lenge med da Alberto Contador og Fabio Aru angrep i bakkene i Milano-Torino.

«Pikachu» slo til
Årets sesong har nesten vært et eventyr for 27-åringen, med gode resultater på rekke og rad.

Sjetteplassen i Flèche Wallonne, der han kom som en kanon på slutten, viste at få kunne tukte ham i bratte, korte bakker.

Tredjeplassen opp Mur de Huy på tourens tredje dag, var et omen om hva som skulle komme.

Lørdag var han rett og slett uimotståelig. Først testet han beina. Det forsøkt ble dog fort hentet, av en tydelig het Chris Froome.

Briten økte så farten, men Vuillermoz satt enkelt med. Da Froome minket tempoet, smatt Ag2-rytteren igjen av gårde. Et rykk verdig kallenavnet «Pikachu» avgjorde etappen.

Denne gangen var det ingen som kunne hente ham.

Karrierens største seier var et faktum.

PS: Kallenavnet «Pikachu» stammer fra tiden som junior. Hans gule hjelm og lynraske, men korte angrep ga ham tilnavnet.

RYKKET: Her lader Alexis Vuillermoz opp til rykket som skulle vise seg å ende med etappeseier i Tour de France. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)
RYKKET: Her lader Alexis Vuillermoz opp til rykket som skulle vise seg å ende med etappeseier i Tour de France. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com) Vis mer