POPULÆR FINNE: Finlands Teemu Selänne spiller sitt sjette OL og viser at han fortsatt kan hamle opp med ungguttene. Han var svært sentral da Finland gikk til OL-semifinalen på bekostning av Russland. I dag venter Sverige i semifinalen. Foto: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva / NTB Scanpix
POPULÆR FINNE: Finlands Teemu Selänne spiller sitt sjette OL og viser at han fortsatt kan hamle opp med ungguttene. Han var svært sentral da Finland gikk til OL-semifinalen på bekostning av Russland. I dag venter Sverige i semifinalen. Foto: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva / NTB ScanpixVis mer

Han nærmer seg 44 år, og i sitt sjette OL kan finnen endelig vinne gull

Men Teemu Selänne synes mest synd på Russland.

SOTSJI (Dagbladet): Den olympiske historien er full av gode fortellinger — og Finlands seier mot vertsnasjonen Russland i OL-kvartfinalen i ishockey vil leve videre som en snakkis i mange, mange år.

For president Vladimir Putin kunne OL gå som det ville bare han fikk det hockeygullet han hadde bestilt.

Russerne har tørstet etter OL-gull i ishockey siden 1988, og vertene stilte med et lag — på papiret — så sterkt som de aldri har gjort før:

Alexander Ovetsjkin, Jevgenij Malkin, Pavel Datsyuk, Alexander Syomin — ja, man kan egentlig bare ramse opp den ene stjerna etter den andre.

Eldste målscorer i OL
Men alle ble satt i skyggen av Teemu Selänne . Mannen som fyller 44 år 3. juli scoret ett og hadde en målgivende pasning i 3-1 seieren over Russland.

Med det slo Selänne sin egen rekord som OL-historiens eldste målscorer. Nå lyder den på 43 år og 261 dager.

SENKET RUSSLAND: Teemu Selänne scoret 2-1-målet mot Russland i OL-kvartfinalen, og hadde også en assist i 3-1-seieren mot vertene som var de største favorittene til å vinne gullet på hjemmeis. Foto: NTB Scanpix
SENKET RUSSLAND: Teemu Selänne scoret 2-1-målet mot Russland i OL-kvartfinalen, og hadde også en assist i 3-1-seieren mot vertene som var de største favorittene til å vinne gullet på hjemmeis. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Med 41 poeng (22 scoringer/19 mål) i OL har han notert seg flest poeng i OL-historien.

- De hadde en drøm
Etter kvartfinalen var Teemu Selänne likevel mest opptatt av å føle med sine russiske venner.

- For å være ærlig, så er jeg også litt lei meg på Russlands vegne. De hadde en stor drøm om å vinne gullmedaljen her, og når de ikke lykkes med det, så er de selvsagt veldig skuffende for dem, for det ville ha blitt en fin historie, sa Teemu Selänne til internasjonal presse etter hockeybragden.

Likandes kar
Det er mange år siden han ble kåret til Finlands beste spiller gjennom alle tider. Men han er ikke langt unna å fortsatt forsvare den merkelappen. 

Og legger du til at han må være en av tidenes hyggeligste karer, så har du en kraftpakke som finnene både er og kan være stolte av.

Det sies om Teemu Selänne at han alltid kommer for seint på trening, fordi han skriver autografer til alle har fått og han svarer på spørsmål til den siste reporter er fornøyd.

Eldste i NHL
Anaheim Ducks-spilleren er den eldste aktive spilleren i NHL, og han er den femte eldste gjennom NHLs historie. I løpet av året kan han avansere til tredjeplass på den lista.

Oppflasket i Jokerit utmerket han seg tidlig i den finske ligaen, og han angrepsspilleren var bare 21 år gammel da han ble hentet til NHL av Winnipeg Jets.

I 1995/96-sesongen ble han hentet av Anaheim Ducks, og bortsett fra korte opphold i San Jose Sharks i 2000-2002 og Colorado Avalanche i 2003-04, så har han forblitt en Ducks-spiller.

I løpet av sin NHL-karriere har Teemu Selänne 1.450 poeng på 1.434 kamper.

Han har så mange æresutmerkelser at det blir håpløst bare å starte. Men én ting mangler han:
OL-gull.

Sølv og bronse
Han har sølv fra OL i Torino i 2006 — og han har bronse fra Nagano i 1998 og Vancouver i 2010.

I dag er Sverige hinder i semifinalen — før en eventuell OL-finale mot vinneren av oppgjøret mellom Canada og USA.

I sitt sjette — og siste — OL kan Teemu Selänne ta den siste gullmedaljen han mangler i samlingen.

For første gang er han også landslagskaptein for Finland. Den æren har han tidligere avslått, med  begrunnelsen at han ikke trenger en «C» på drakta for å framstå som en leder.

- Men dette er mitt siste mesterskap. Og denne gangen følte jeg at det kanskje var på tide å være kapteinen, sier Teemu Selänne.
 

TRØSTET OVETSJKIN: Teemu Selänne trøstet russernes største stjerne, Alexander Ovetsjkin etter at finnene slo ut hjemmehåpet i OL-turneringen. Foto: AFP / NTB Scanpix
TRØSTET OVETSJKIN: Teemu Selänne trøstet russernes største stjerne, Alexander Ovetsjkin etter at finnene slo ut hjemmehåpet i OL-turneringen. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer