Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Han overrasket meg etter at jeg satt i «koma» i en halvtime

Carlsen åpnet med seier i Zürich.

SEIRET I ÅPNINGEN: Magnus Carlsen vant første parti i Zürich Chess Challenge mot Boris Gelfand. Foto: AP Photo/Keystone, Walter Bieri
SEIRET I ÅPNINGEN: Magnus Carlsen vant første parti i Zürich Chess Challenge mot Boris Gelfand. Foto: AP Photo/Keystone, Walter Bieri Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Dagbladet fulgte partiet her.

(Dagbladet): Magnus Carlsen åpnet med seier mot Boris Gelfand i storturneringen Zürich Chess Challenge i dag.

Carlsen har hatt et godt tak på israeleren og ikke tapt et parti siden 2006. 

Heller ikke i åpningspartiet klarte han å stå imot den norske verdensmesteren.

- Det ble litt taktikk og noen slagvekslinger her og der. Jeg kom godt ut av det og det var en morsom start, sier Carlsen til TV 2.

TIDSNØD: Boris Gelfand fikk problemer med uret og tapte til slutt mot Magnus Carlsen. Foto: EPA/WALTER BIERI
TIDSNØD: Boris Gelfand fikk problemer med uret og tapte til slutt mot Magnus Carlsen. Foto: EPA/WALTER BIERI Vis mer

- Det ble en rolig åpning, så overrasket han meg etter at jeg satt i «koma» i en halvtime. Men etter det gikk det slag i slag. Jeg beholdt initiativet og vant til slutt. Dette var et morsomt parti. Det er lenge siden jeg har spilt noe så gøy, sier Carlsen.

Gelfand havnet i tidsnød etter rundt tre timer og 30 trekk.

- Med litt over 11 sekunder per trekk, kan man trygt si at Gelfand er i desperat tidsnød, sa Dagbladets sjakkekspert og stormester Einar Gausel, etter 33 trekk.

Imponert ekspert Gelfand klarte ikke slå tilbake og ga til slutt opp.

Stormester Gausel mener Carlsen imponerte.

- Dagens parti var en regelrett maktdemonstrasjon. Han fant utrolig mange uventede trekk, som viste seg å være uhyggelig sterke, sier Dagbladets sjakkekspert.

VANT: Magnus Carlsen. Foto: AP Photo/Keystone, Walter Bieri
VANT: Magnus Carlsen. Foto: AP Photo/Keystone, Walter Bieri Vis mer

- Vanligvis pleier Carlsen å vinne ved å utmanøvrere motstanderne strategisk. I dag var det sylskarp taktikk som tilsynelatende ble dratt opp av en flosshatt, sier stormester Gausel.

Carlsen startet med hvite brikker og kjørte en c4-åpning. På sjakkspråket kalles det en engelsk åpning, som gikk over i en Grünfeldindisk.

Det ble en rolig åpning på partiet og Carlsen brukte spesielt lang tid på trekk ni. Rundt en halvtime brukte nordmannen på sitt niende trekk.

Men etter hvert var det Gelfand som havnet i tidsnød. Før trekk 30 hadde Gelfand bare tre minutter igjen av tida på uret. Dermed måtte han få opp tempoet for å overleve i det første partiet.

Gelfand klarte ikke å hente seg inn igjen og måtte til slutt gi opp.

Carlsen spiller også med hvitt mot Aronian i morgen.

Stanget i går Carlsen ble best rangert av de seks spillerne som er på plass i Zürich og ekspertene kaller dette det sterkeste feltet noensinne.

I tillegg til Carlsen spiller Levon Aronian, Hikaru Nakamura, Fabiano Caruana, Boris Gelfand og Vishy Anand.

Nordmannen fikk en god start og ble best rangert etter at han møtte alle fem til lynsjakk i går. Dette for å avgjøre hvem som får spille med hvite brikker i tre av fem partier.

Carlsen åpnet lynsjakken med to seire, to remis og ett tap. Likevel var tre poeng nok til å bli best rangert av stjernespillerne. 23-åringen slo blant annet Anand etter bare 21 trekk.

• Hvert parti fra Zürich kan du følge i Dagbladets sjakkstudio der stormester Einar Gausel følger hvert trekk.

Hele Norges coronakart