IMPONERER: Viswananthan Anand fra India leder kandidatturneringa i Russland. Her er han i parti mot Levon Aronian fra Bulgaria under en tidligere turnering. 
Foto: Kent Skibstad / NTB scanpix
IMPONERER: Viswananthan Anand fra India leder kandidatturneringa i Russland. Her er han i parti mot Levon Aronian fra Bulgaria under en tidligere turnering. Foto: Kent Skibstad / NTB scanpixVis mer

- Han prøvde desperat å henge med

Carlsen lar seg imponere av Anand.

(Dagbladet): Verdensmester i sjakk, Magnus Carlsen, har publisert en egen Youtube-video der han oppsummerer de første seks rundene av kandidatturneringa som spilles i russiske Khanty-Mansijsk.

Vinneren av turneringa møter Carlsen til VM-kamp senere i år - og Carlsen innrømmer at han er imponert av Vishy Anand.
Inderen og den tapende VM-finalisten fra november, leder noe overraskende blant Carlsens utfordrere.

- Jeg er imponert over det Anand har gjort så langt. Selvsagt er seieren over Aronian sterk, der han vant omtrent bare på teknikk. Det var ikke slik at Aronian ga opp. Han prøvde desperat å henge med. Det var en fin match å se, sier Magnus Carlsen i videoen.

- Også kampen mot Mamedyarov var imponerende. Der spilte Anand veldig offensivt og hvert trekk hadde en mening. Han tok over initiativet fullstendig, sier Carlsen.

44-årige Anand står med fire poeng etter to seire så langt.

- Mot Dmitry Andreikin spilte Anand veldig bra. Anand spilte ham ut. Og det var ingen tvil om hvem som spilte best sjakk, sier Carlsen.

Favorittene halter Levon Aronian og Vladimir Kramnik var ekspertenes favoritter før kandidatturneringen startet - og Dagbladets sjakkekspert Einar Gausel tror fortsatt at en av disse vinner og møter Carlsen i VM.

- Anand har vært overraskende solid og stabil. Jeg er imidlertid usikker på om han klarer å stå løpet ut. Jeg syns egentlig Kramnik har spilt best. Han spiller kompromissløst og med stor energi. Men blemma mot Topalov kan imidlertid bli kostbar, sier stormester og sjakkekspert Einar Gausel.

- Hva tenker du om at Anand leder?

FØLGER: MED: Magnus Carlsen følger turneringa i Russland tett. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
FØLGER: MED: Magnus Carlsen følger turneringa i Russland tett. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

- Det ville vært overraskende hvis han gikk hele veien. Og en smule skuffende med tanke på spenningen i neste VM-match. De eneste i dette feltet som kan skape problemer for Carlsen i en VM-match er etter mitt skjønn Aronian og Kramnik, sier Gausel.

- Anand spiller utvilsomt litt mer offensivt, men det er for så vidt naturlig i og med at motstanderne er mindre farlige enn mannen han møtte i VM sist, sier stormesteren.

Carlsen: - Jevnt Magnus Carlsen tror det blir jevnt i kampen om seieren i kandidatturneringa.

- Aronian er den eneste som kan rykke fra de andre og vinne hele turnerina. Aronian var ikke god nok teknisk sist, men jeg tror det blir en jevn avslutning. Som jeg lærte i fjor. Folk blir slitne på slutten av denne turneringa, sier Carlsen.

Carlsen kvalifiserte seg for VM-kampen gjennom kandidatturneringa i London i fjor.

- Å møte Anand igjen ville være veldig spesielt. Ikke minst overraskende, men en opplevelse det også. Men mye kan skje på åtte runder. Han har bare et halvt poengs forsprang, sier Carlsen til NTB.

I går spilte Magnus Carlsen i Stavanger og hadde få problemer med å vinne sine partier.