Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Han rakk å gjøre jobben

Da betyr selv ikke en tapt OL-kamp så mye.

INGEN ØNSKEPLASS:  VIP-tribunen har ikke akkurat vært Børre Rognliens favorittplass. Gjennom femti år har den avgående idrettspresidenten (ytterst til høyre) helst jobbet for hverdagsidretten. FOTO: Bjørn Langsem / DAGBLADET.
INGEN ØNSKEPLASS: VIP-tribunen har ikke akkurat vært Børre Rognliens favorittplass. Gjennom femti år har den avgående idrettspresidenten (ytterst til høyre) helst jobbet for hverdagsidretten. FOTO: Bjørn Langsem / DAGBLADET. Vis mer

NÅR selveste idrettspresidenten takker for seg etter en tapt OL-kamp, høres det ut som en av dem der oppe på toppen får som fortjent. Slik er det da også med Børre Rognlien, men bare på en helt annen måte:

•• Rognlien kan gå av fordi han på bare noen år som sjef for norsk idrett har oppnådd det viktigste av det han ble valgt for.

Ved utgangen av hans periode framstår denne folkebevegelsen mer enig enn på lenge, økonomien til lokalklubbene er styrket gjennom innføringen av momskompensasjon, idrettens andel av tippeoverskuddet er radikalt økt og de sentrale politikerne flokker seg rundt Idrettsforbundet som den samlende kraften i norsk idrett.

I en slik sammenheng teller en tapt OL-søknad lite.

DERFOR skal du ha høyst personlige grunner for å knytte Børre Rognliens varslete avgang til idrettens nederlag i OL-debatten, men dem om det. Dette er perifere kritikere tilnærmet uten betydning for den evalueringen av selve OL-jobben som idrettsbevegelsen skal koste på seg nettopp fordi kampanjen for søknaden ble dyrere enn de fleste trodde. En bevegelse som liker å snakke høyt om sin egen folkelighet, må være nøyere i valg av PR-partnere.

Denne nødvendige debatten har likevel lite med å gjøre med presidentvalget. Innad i idrettsbevegelsen har det knapt vært kritikk mot Rognlien som person, selv om han underveis med fordel kunne ha ordlagt seg annerledes om nordmenns motvilje mot å arrangere vinter-OL 2022.

Bare det at disse klønete intervjuene får passere, er et godt eksempel på hvor trygt Børre Rognlien sitter som idrettspresident.

SLIK  så det ikke akkurat ut da Rognlien ble valgt for drøyt tre år siden. Valget skjedde midt under striden mellom de store særforbundene og idrettskretsene om hvem som skulle bestemme i norsk idrett. I den interessekampen var metodene drøye.

Rett før det avgjørende idrettstinget i Oslo fikk mediene tilsendt en såkalt "drittpakke" om avlønningen av idrettsstyret. Avsenderen ønsket å styrke kravet om mer makt til særforbundene, men oppnådde bare å splitte bevegelsen. På tinget var det såvidt at Børre Rognlien som nyvalgt president fikk med seg noen fra særforbundene inn i styret. Et tilnærmet kuppforsøk fra interesseorganisasjonen Særforbundenes Fellesorganisasjon (SFF) ble stoppet fordi den modige rytterpresidenten Kristin Kloster Aasen skjønte at idrettsbevegelsen med en slik endelig splittelse ville miste all politisk troverdighet.

DET er nettopp denne troverdigheten som Børre Rognlien kjapt fikk på plass igjen. Ved å flytte presidentkontoret til Olympiatoppen viste han nærheten til eliteidretten. Samtidig lirket han kritiske særforbundsledere til seg ved å gi dem innflytelse over idrettens mange felles beslutninger.

Resultatet var forbløffende. I løpet av kort tid ble maktkampen utdatert, og det evinnelige spørsmålet om tingrepresentasjon mellom særforbund og idrettskretser framstod mindre splittende. Da den mulige OL-søknaden raskt overtok oppmerksomheten, stod en tilnærmet samlet bevegelse bak Rognlien.

DETTE er bakgrunnen for at ingen av særforbundslederne har klistret nederlaget til den sittende presidenten. Til det har de for stor respekt for resten av jobben han har gjort.

Det er riktig vurdert. En samlet idrettsbevegelse klarte ikke å få politisk støtte til et norsk vinter-OL 2022, men har fått en  oppmerksomhet om behovet for breddeanlegg som i lengden kan gi like bra uttelling.

Denne hverdagslige idrettsbevegelsen har Børre Rognlien stått på for i hele sitt liv. Da går det an å si nei takk til gjenvalg fordi jobben egentlig er gjort.


Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling