Han reddet Ståles liv

KØBENHAVN (Dagbladet): FC Københavns faste lege Frank Odgaard reddet livet til vennen Ståle Solbakken. Tre minutter etter at den norske lagkapteinen falt bevisstløs mot bakken, var han over ham, startet hjertemassasje og ga kunstig åndedrett. Men først da Ståle fikk elektrosjokk - etter å ha vært klinisk død i sju minutter - begynte hjertet å slå igjen.

Frank Odgaard har selv vært fotballspiller på FC København. De siste fem åra har han vært klubbens faste lege, i tillegg til å jobbe som ortoped på Glostrup sykehus.

- Før guttene startet treningen klokka 10.00 kom Ståle til meg for å spørre seg til råds om sønnen, som skal til spesialist. Ståle var åpenbart i fin form og har ikke gitt oss noen signaler om at han har vært syk i det siste, forteller Frank Odgaard til Dagbladet.

Slik beskriver han de dramatiske minuttene da Solbakken kollapset:

- Treneren hadde akkurat latt spillerne få en pause i treningen. Klokka var nøyaktig 10.45. Gutta skulle strekke ut lårmuskulaturen og tøye ut kroppen, da Ståle plutselig falt bevisstløs om. Han ble liggende livløs på bakken. Han var klinisk død.

- De andre spillerne trodde først han fleipet med dem, men snart forsto de at det var alvor, forteller Odgaard.

To elektrosjokk

To av spillerne løp raskt inn til legen, som var inne i administrasjonskontorene i KB-hallen. Frank Odgaard løp fort ut til nordmannen, og ropte samtidig at noen måtte ringe ambulansen.

- Sykebilen kom svært raskt fram, det tok bare noen få minutter. Vi fikk satt på ham elektroder som viste at hjertet var helt passivt.

- Etter to elektrosjokk begynte hjertet å slå igjen, men han var fortsatt bevisstløs. Da var det gått sju minutter. Jeg ble med til Rikshospitalet, hvor han ble lagt i respirator, sier Frank Odgaard.

De andre spillerne reagerte med sjokk, og ble stående og se uforstående på det som skjedde da Solbakken, før klubblegen gjorde alt han maktet for å få liv i 32-åringen igjen.

Klokka 15.00 i går ble Ståle Solbakken koblet fra respiratoren for at legene skulle se hvordan han reagerte på det.

- Han beveget armer og bein og måtte gis beroligende midler. Legene på Rikshospitalet har scannet hodet hans uten å finne noe galt. Så vidt jeg veit har de heller ikke funnet noen annen årsak til at hjertet stanset, sier Odgaard.

- Hvordan tolker du det?

- Det kan absolutt tolkes positivt, men vi vet ennå ikke hvordan det går.

Da nordmannen ble lagt på oppvåkning i går kveld, lå han fremdeles i koma. Tilstanden var stabil, og informasjonsmedarbeider Lisbeth Westergaard sier at legene ikke ventet noen endring seint i går kveld.

Ifølge legene på det danske Rigshospitalet vil de trolig kunne gi en diagnose i formiddag om framtidsutsiktene til Ståle Solbakken.

Odgaard mener at det kan være godt håp om at Ståle Solbakken kommer fra den sjokkerende opplevelsen med livet i behold.

- Jeg er betinget optimist.

Kan komme tilbake

- Jeg vet ingenting sikkert, men det må tolkes positivt at det ikke er funnet noe galt. Alt tyder på at han vil overleve, men vi vet ennå ikke om han har fått en hjerneskade. Jeg mener det er grunn til å håpe at han kan bli helt frisk igjen. Og da kan han også komme tilbake som spiller dersom han ønsker det selv.

Odgaard sier at Solbakken kan ha fått en infeksjon i blodårene, noe som kan ha forårsaket en form for kortslutning i hjertet i forbindelse med treningen. Det har skjedd med fotballspillere og andre idrettstopper før.

- En forbigående infeksjon kan behandles, men jeg må understreke at vi ennå ikke vet hva som forårsaket hjertestansen.

Frank Odgaard samtalte også med Ståle Solbakkens kone Anniken, som kom raskt til sykehuset.

- Jeg kjenner henne som en sterk kvinne. Hun ble ved sin manns sykeseng og fikk seinere på dagen besøk av Solbakkens mor, som kom i all hast med fly fra Norge.

Spillerne samles

Treningen ble stanset umiddelbart etter at Solbakken falt om. Dagens trening er også avlyst, men Frank Odgaard vil reise ut til klubblokalene så snart han er ferdig med jobben på Glostrup sykehus klokka 9.00 i dag.

- Da skal vi alle snakke gjennom det som skjedde, og spillerne skal få stille spørsmål. Det er viktig å snakke gjennom det hele, forteller han.

Danmarks assisterende landslagstrener, Michael Laudrup, var bare en blant mange danske fotballspillere som var tydelig rystet over dramaet på treningen til FC København.

- Når noe sånt kan skje med Ståle, da kan det også skje med oss andre, sier Laudrup.

Sportslig direktør Niels-Christian Holmstrøm i den københavnske storklubben var hardt preget av at lagets klippe og lagkaptein hadde falt om under treningen.

- Nå håper vi bare at Ståle ikke skal få varige men av det som skjedde i går, sier Holmstrøm.

Dagbladet fikk som eneste avis møte klubblege Frank Odgaard i går kveld. Han var da på jobb som vakthavende lege ved sykehuset i Glostrup, noen mil vest for København.

- Jeg synes det er vanskelig. Ståle er en fenomenal fyr. Han var jo aldri syk. Dette har vært et sjokk, medga en sliten Frank Odgaard.

<B>TENKER PÅ STÅLE:</B> Venn og klubblege Frank Odgaard reddet livet til Ståle Solbakken. Den danske helten tror att den tidligere norske landslagsstjernen kan komme tilbake som spiller. - Det viktigste er at Ståle blir frisk slik at han kan være sammen med kona og barna, sier han.