Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Han så desperat ut da jeg nærmet meg

Alsgaard sa takk for sist til Fredriksson i Vasalopp-bragd.

(Dagbladet.no): Det er fem år siden Thomas Alsgaard la opp, men slik så det ikke ut i Vasaloppet.

Vår tidligere langrennskonge tok en råsterk 5. plass med spinkelt treningsgrunnlag, og nå har 36-åringen fått blod på tann.

- Jeg har prøvd å gå gjennom mosjonistsesongen uten ambisjoner, men alle rundt meg har fryktelig med ambisjoner på mine vegne. Jeg blir litt lett revet med. Før løpet i dag var jeg realistisk, og tenkte at en 20.- 25.plass ville være bra. 5. plass er jeg utrolig godt fornøyd med. Det blir fristende å prioritere neste år litt nå, og holde dampen oppe i sommer og høst, så jeg får bygd opp et ordentlig grunnlag, sier Alsgaard til Dagbladet.no.

Vil vinne neste år

I november ble han en del av langdistanselaget Team Fast, uten andre ambisjoner enn å «komme litt i form».

I dag endte han åtte minutter og 29 sekunder bak vinneren Jørgen Aukland - en margin Alsgaard ser på som fullt mulig å tette dersom han bestemmer seg.

- Ja, jeg tror absolutt muligheten er der. Jeg har staket fra Aukland-brødrene tidligere i Birbeineren, og i innspurten av verdenscupen, OL og VM. Men samtidig krever det at du treffer med skia, at apparatet rundt deg fungerer og så videre. Jeg hadde 185 treningstimer i fjor og kan sikkert økte til 700-800 timer, men likevel gjøre det dårligere i Vasaloppet fordi andre ting ikke stemmer.

- Men du har tenkt tanken om å stå øverst på pallen neste år?

EKSTRA BONUS FOR ALGAARD: Thomas Alsgaard har kranglet en del med Mathias Fredriksson. I dag fikk Thomas siste ord, da han kom som en rakett de siste to milene av Vasaloppet, passerte Fredriksson og sikret seg en oppsiktsvekkende sterk 5. plass. Foto: SCANPIX
EKSTRA BONUS FOR ALGAARD: Thomas Alsgaard har kranglet en del med Mathias Fredriksson. I dag fikk Thomas siste ord, da han kom som en rakett de siste to milene av Vasaloppet, passerte Fredriksson og sikret seg en oppsiktsvekkende sterk 5. plass. Foto: SCANPIX Vis mer

- Jeg tenkte tanken underveis, med fulle treningsdoser skulle det vært mulig å være med da rykket gikk første gangen, og fire stykker stakk avgårde. Men vi må ikke glemme at jeg har lagt opp, og er ferdig med den aktive karrieren, minner han om.

- En ekstra bonus

Alsgaard legger ikke skjul på at det var en tilfredsstillelse å banke Mathias Fredriksson, som var på det svenske landslaget da nordmannen var trener sammen med Inge Bråten.

I november 2006 ga Fredriksson Alsgaard en stor del av skylda for at ting ikke fungerte, noe som selvsagt provoserte.

- Jeg er bekymret over at det er en person som ikke har vært med laget som sier det her, og at han velger å si det til dere og ikke til meg, sa en forbannet Alsgaard.

I dag var det payback-time.

- Jeg må innrømme at det var deilig, det var en ekstra bonus å ta igjen Mathias 7,5 kilometer fra mål. Han så desperat ut da jeg nærmet meg, og så seg mer bakover enn framover. Jeg lå bak ham i en kilometer før jeg stakk, sier han til Dagbladet.no.

I mål var han et drøyt minutt foran svensken.

image: - Han så desperat ut da jeg nærmet meg

- Han har vært krass i meldingene mens jeg var trener og i ettertid, derfor var dette en ekstra bonus. Selv om vi fortsatt er på talefot og gode venner, sier han.

Brukbar gli - elendig feste

Brødrene Aukland og mange av løperne som havnet blant de 30 beste gikk på rubbede ski. Alsgaard sleit derimot voldsomt med festet.

- Jeg hadde ikke feste en meter, det ble jo bare staking hele veien. Det var tungt i midtpartiet og i bratte bakker. Jeg hadde brukbar gli, men ikke sjans til å følge i motbakkene. Jeg måtte slippe den andre gruppa, med Oscar Svärd og Mathias. Men på flaten kviknet jeg til, og de siste 2,5 milene var jet veldig pigg. Jeg fant rytmen, og gikk i godt gammelt Algaard-langturtempo. Det fløyt utrolig bra en periode der. Jeg var nummer 11, et drøyt minutt bak Oscar og Mathias, men plukket etter hvert mange løpere, sier han.

- Hvordan har du trent foran Vasaloppet?

- Jeg har trent småtterier de siste årene. På Beitostølen bestemte jeg meg for å kanskje gå noen av langløpene, for å tvinge meg selv til å trene systematisk og komme i form. De siste månedene har jeg trent mye klassisk, og de siste tre ukene har jeg trent jævla hardt. Mange lange, harde staketurer, sier han.

Alsgaard gratulerer landsmann Jørgen Aukland med utklassingsseieren.

- De er flinke, Aukland-gutta. De har satset beinhardt på Vasaloppet i mange år. Det er artig at de lykkes når de bruker så mye energi på det. Det er bare å gratulere, jeg tar av meg hatten, sier han.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media