NY TABBE: Manchester United vant på tampen, men fokuset på David de Gea blir neppe mindre i uka som kommer etter en ny tabbe. Foto: REUTERS/Toby Melville
NY TABBE: Manchester United vant på tampen, men fokuset på David de Gea blir neppe mindre i uka som kommer etter en ny tabbe. Foto: REUTERS/Toby MelvilleVis mer

- Han så ut som en liten, forskremt guttunge

Men Ashley Young reddet de Gea og United.

West Bromwich - Manchester United 1-2

(Dagbladet): Keeperplassen er blitt pekt ut som det sårbare punktet i Manchester Uniteds tittelkamp denne sesongen.

20 år gamle David de Gea er hentet inn som den langsiktige erstatteren for Edwin van der Sar, men innsatsen i Community Shield-kampen mot Manchester City skapte ikke akkurat mer trygghet i rekkene.

Sir Alex Ferguson valgte å gi spanjolen fornyet tillit til dagens seriepremiere mot West Bromwich, uten å få den responsen han hadde håpet på, for de Geas tabbe etter 37 minutter så ut til å koste United to poeng.

Men akkurat som i fjor, året før der og egentlig hvert år siden starten av 90-tallet hadde Fergusons menn evnen til å score mot slutten.

Reddet tre poeng
Idet klokka passerte 81 minutter viste Ashley Young hvorfor United brukte 18 millioner pund på å hente ham i sommer. Venstrekanten dro først av oppasseren sin med ei skuddfinte, så stormet han inn i feltet og slo hardt inn foran mål. Ballen endret retning i Gabriel Tamas, deretter Steven Reid, og føk inn bak en utspilt Ben Foster.

- Jeg mottok ballen ute på sida, kom meg ned til linja og så var den innom et par spillere. Men jeg vil gjerne krediteres for den scoringen, sier en glisende Young til Sky Sports.

- Vi visste det ville bli tøft. Men i denne klubben er det en «never say die»-holdning. Vi jobbet til siste slutt, og fikk belønningen vår.

United ble det første av de «store» lagene til å ta med seg tre poeng fra serieåpningen, etter at både Liverpool, Arsenal og Chelsea har snublet etter tur.

De Gea var nok blant dem som var aller mest lettet over akkurat det.

- Han så ut som en liten, forskremt guttunge i et ganske stort mål, mente Erik Thorstvedt i TV 2s Premier League-studio.

1-0: Wayne Rooney åpnet sesongen med scoring etter et flott United-angrep. Foto:  EPA/LINDSEY PARNABY
1-0: Wayne Rooney åpnet sesongen med scoring etter et flott United-angrep. Foto: EPA/LINDSEY PARNABY Vis mer

Ashley Young - som fikk Sky Sports sjampanjeflaske som banens beste spiller - sier de Gea var misfornøyd med målet han slapp inn.

- Han var skuffet over det, men vi skaper alltid flere sjanser gjennom 90 minutter, sier han.

- Schmeichel fikk det også tøft
Sir Alex Ferguson medgir at de Gea burde reddet, men trekker paralleller til starten legenden Peter Schmeichel fikk i United-trøya.

- Keepere som kommer hit fra Europa er vant til en annen type fotball. Da Schmeichel debuterte mot Wimbledon en onsdagskveld fikk han det vanskelig, og i neste kamp mot Leeds slapp han inn et billig mål. Men han ble en av de aller største. David er bare 20 år, det vil gå seg til.

- Baklengsmålet i dag handler om konsentrasjon. Det var et slags «velkommen til engelsk fotball». Det blir en god erfaring for ham, insisterer Ferguson.

Spanjolen var mer eller mindre arbeidsledig den første halvtimen, da United gjorde omtrent nøyaktig som de ville, men bare minutter etter å ha vartet opp med en klasseredning på skuddet fra Paul Scharner gikk det galt:

Shane Long utfordret høyreback Chris Smalling, og slengte i vei et skudd han neppe hadde særlig tro på selv. Men de Gea lot den enkle markkryperen rulle forbi seg, og 1-1 var et faktum på Hawthorns mot spillets gang.

- Det er et skudd han selvfølgelig skal ta. Han tenker nok «dæven, det var det siste jeg trengte akkurat nå», kommenterte Thorstvedt - som for øvrig selv opplevde å tabbe seg ut i ligadebuten for Tottenham.

Tre poeng til tross: Tabben betyr at fokuset på de Gea ikke vil bli mindre i uka som kommer. Ferguson holdt en forsvarsappell for sisteskansen sin så seint som fredag, og han blir nok ikke mindre beskyttende av det som skjedde i dag.

Vakkert av Rooney
United startet kampen forrykende, og de første fem minuttene fikk ikke West Bromwich låne ballen.

Wayne Rooney sørget for at den gode perioden ikke ble skuslet bort uten tellende resultat.

United-spissen - som så mange år yngre ut etter sommerens hårtransplantasjon - startet angrepet med en lekker hælklakk til Ashley Young. Rooney fikk ballen tilbake omtrent på 16-meteren, feilvendt, og West Bromwich hadde tilsynelatende grei kontroll.

HAR FUNNET TONEN: Wayne Rooney og Ashley Young har alleree utviklet et godt samarbeid. Foto: REUTERS/Action Images/Alex Morton
HAR FUNNET TONEN: Wayne Rooney og Ashley Young har alleree utviklet et godt samarbeid. Foto: REUTERS/Action Images/Alex Morton Vis mer

Men så vendte han opp og skjøt mellom beina på Gabriel Tamas. Tidligere United-keeper Ben Foster strakte seg så lang han var, men skuddet fra Rooney var for velplassert og lå klistret nede i hjørnet - fortjent 1-0 etter 13 minutter.

Etter hvert ga United fra seg initiativet, og et utålmodig hjemmepublikum begynte å se tegn på at West Bromwich våknet til live.

De fikk utlikningen sin ved Lang, og etter pause øynet de nok muligheten til alle tre poengene. Særlig ettersom både Rio Ferdinand og Nemanja Vidic måtte forlate banen - førstnevnte med det som lignet på en strekk i hamstring.

- Vi har hatt noen tøffe dager. Rafael ødela skulderen sin på trening fredag, og er ute i ti uker. Rio er ute i seks uker. Vidic kan være ute i tre. Heldigvis har vi Phil Jones, Chris Smalling og Jonny Evans. Vi har alternativer, sier sir Alex.

Merket nervøsiteten til de Gea
Vertene følte de Geas usikkerhet og gikk tøft til i duellene mot 20-åringen, men uten å få uttelling.

Spiller for spiller er United et bedre lag enn West Bromwich, og da kampen sto og vippet, var det igjen det som avgjorde. En fin enkeltmannsprestasjon av Ashley Young sørget for en perfekt start på sesongen.

Og en ganske mye bedre kveld for David de Gea.

BANENS BESTE: Ashley Young fikk sjampanjeflaska som banens beste spiller. Foto:    (AP PHOTO/Nick Potts/PA Wire)
BANENS BESTE: Ashley Young fikk sjampanjeflaska som banens beste spiller. Foto: (AP PHOTO/Nick Potts/PA Wire) Vis mer