- Han scorer på 50 prosent av dem på trening

Wallace skrudde FFK til tabelltopp.

FREDRIKSTAD/ OSLO (Dagbladet.no): Fredrikstad - Brann 1-0 (0-0)

Før avspark i kveldens finværskamp i Fredrikstad, var det Tarik Elyounoussi som var hovedpersonen før avspark da 20-åringen ble hedret med blomster og stående applaus i sin siste hjemmekamp.

- Jeg prøver å være mann og ikke la tårene komme, men det er ikke så lett. Det er veldig trist. Nå skal jeg ut å gjøre mitt beste og forhåpentligvis komme tilbake å avslutte karrieren min her, sier en rørt Elyounoussi til TV 2 Sporten etter å ha mottatt «Plankehaugens» hyllest.

Da status skulle gjøres opp etter 90 spilte minutter, var det imidlertid venstreback Fernando Wallace som inntok rollen som dagens mann i «Plankebyen», selv om en ikke altfor synlig Tarik Elyounoussi passende nok ble tildelt prisen fra den lokale juryen for banens beste spiller.

For da Fredrikstad ble tildelt frispark fra rundt 20 meter etter 52 minutter, var ikke brasilianeren sein om å ta på seg skuddansvar.

På kunstferdig vis viste han seg ansvaret verdig da han la enormt med både topp-og sideskru på ballen med sin følsomme venstrefot.

Kula var påklistret rett adresse og duppet ned i en handlingslammet Håkon Opdals venstre kryss til hjemmesupporternes elleville begeistring.

- Han scorer på 50 prosent av dem på trening, forteller en ikke alt for overrasket FFK-trener Anders Grönhagen til Dagbladet.no.

MATCHVINNER: Fernando Wallace (t.v.) hadde en fininnstilt venstrefot da han fikk muligheten etter 52 minutter. Foto: Thomas Rasmus Skaug/Dagbladet
MATCHVINNER: Fernando Wallace (t.v.) hadde en fininnstilt venstrefot da han fikk muligheten etter 52 minutter. Foto: Thomas Rasmus Skaug/Dagbladet Vis mer

Tamt Helstad-løst Brann

Et sjeldent tannløst Brann-lag klarte aldri å tilrive seg noe som lignet på noe initiativ i en førsteomgang hvor Fredrikstad formelig eide ballen.

Dermed var det lite som minnet om sjanseskaping i fraværet av Thorstein Helstad, som nå er i ferd med å bli permanent.

Bergenserne gikk ut i en 4-3-3-formasjon med Azar Karadas som midtspiss, men da verken Petter Vaagan Moen eller Erik Huseklepp var i stand til å fôre kraftpluggen fra Nordfjordeid med gode innlegg fra kantene, ble det noe statisk over Mons Ivar Mjeldes mannskap.

Å true bakrom har nemlig aldri vært Karadas\' sterke side.

Slurvete Gashi 

Fredrikstad var derimot farligere, og nærmest kom Tarik Elyounoussi da han tvang fram det beste i Håkon Opdal med et godt og umarkert hodestøt.

Men det ville seg ikke for unggutten i avskjedskampen, som måtte gå målløs av banen i sin siste hjemmekamp.

- Han scorer på 50 prosent av dem på trening

Ardian Gashi hadde også tre gode skuddmuligheter, men gikk hver gang for kraft framfor plassering, med samme utfall; håpløst langt over, forutsetningene tatt i betraktning.

- Selvsagt skal jeg stille inn siktet til neste gang, gliser Ardian Gashi konfrontert med avslutningskritikk fra TV 2 Sporten. 

Legger gullambisjonene på hylla

Mjelde gjorde grep foran annenomgang og tok av en anonym Erik Huseklepp til fordel for Njogu Demba-Nyrén, og la tilbake til mer vante former med to spisser.

Det ga riktignok Brann noe mer kraft framover, men uten at det kom særlig med farligheter ut av Brann-trenerens taktiske disposisjoner.

- Jeg tar ansvar for det og har fått støtte om at det var nødvendig. Jeg føler at det var riktig. Vi hadde behov i dag for å være kompakte, understreker Mjelde overfor Dagbladet.no.

Tapet betyr samtidig at Mjelde legger bort siste rest av ambisjoner om å forsvare fjorårets etterlengtede seriegull.

- Jeg tror ikke vi skal ha det fokuset i nåværende stund. Tror vi skal konsentrere oss om å vinne fotballkamper igjen. Det er det som gir sjøltillit, konstaterer Brann-treneren.

- Betyr det at ambisjonsnivået skrus ned?

- Sånn vi presterere nå må vi sette alle kluter til, og holde fokus på det.

Vi gjorde en kanonsesong i fjor. Og har fått mye motgang på en gang nå. Det er ingen kjekk situasjon, men det bør gjøre oss sterkere på sikt. Folk som har levd lenge i fotballen vet at slike ting kan inntreffe, svarer Mjelde før han påpeker at han synes laget gikk på en større mine sist helg.

- Jeg vil personlig si at det svei mer med 1-2 mot AaFK enn 0-1 mot FFK. Uken har vært intet mindre enn negativt for oss.

Er tilbake

Vertene var heller ikke særlig giftige etter hvilen, med ett hederlig unntak da Wallace fant nettmaskene.

Det holdt likevel i massevis til å sikre seg tre poeng og gjenvunnen serieledelse, iallefall i en uke framover ettersom Stabæks kamp mot Rosenborg er utsatt på grunn av intertotocupspill i Trondheim i morgen.

- Vi har kontroll på kampen. De skaper ikke mye mot oss, og jeg synes vi vinner fortjent. Jeg gleder meg med spillerne for nå vet vi at vi er tilbake, oppsummerer Anders Grönhagen overfor TV 2 Sporten.

TAKKET FOR SEG: Tarik Elyounoussi takket for seg i sin siste hjemmekamp på Fredrikstad Stadion, og etterpå måtte han medgi at det var et trist farvel.
TAR ANSVAR: Mons Ivar Mjelde tar ansvaret for at formasjonstriksingen ikke førte fram for Brann.
LØSKRUTT: Petter Vaagan Moen og Brann truet aldri Patrik Gerrbrand og Fredrikstad i særlig grad i sommervarmen på Fredrikstad Stadion.