VM-GULL: Diego Maradona slår ballen i mål bak engelske Peter Shilton i kvartfinalen i VM i 1986. Foto: Reuters / NTB Scanpix
VM-GULL: Diego Maradona slår ballen i mål bak engelske Peter Shilton i kvartfinalen i VM i 1986. Foto: Reuters / NTB ScanpixVis mer

Diego Maradona ber om videodømming

Han scoret med «Guds hånd» - nå slår han et slag for videodømming

Diego Maradona (56) mener fotballen bør bruke teknologien for alt den er verdt.

(Dagbladet): Det sier Diego Armando Maradona, mannen bak verdens mest famøse mål med hånda, til FIFA.

- Folk blir irritert når noe som ikke skulle blitt dømt, blir dømt, eller når man får et feilannullert mål. Teknologien gir oss klarhet og kvalitet, den gir et positivt resultat til de lagene som bestemmer seg for å angripe og ta risikoen, sier Maradona til FIFA.

LEGENDE: Diego Armando Maradona. Foto: Fabrice Coffrini / AFP Photo / NTB Scanpix
LEGENDE: Diego Armando Maradona. Foto: Fabrice Coffrini / AFP Photo / NTB Scanpix Vis mer

«Guds hånd»

I intervjuet legger ikke fotballegenden noe skjul på at hans eget mål, som var med på å sikre Argentina VM-gull i 1986, ville blitt annullert med den type teknologi.

Han legger derimot fram et eksempel på en annen situasjon, der han gjorde et annet regelbrudd, som dommeren ikke fikk med seg.

- Jeg har tenkt over det, selvfølgelig, målet ville ikke stått med den type teknologi. Men jeg skal fortelle deg noe annet. I VM i 1990 brukte jeg hånda til å klarere en ball fra streken mot Sovjetunionen. Vi var heldige at dommeren ikke så det. Da kunne man ikke bruke teknologien, men situasjonen er annerledes i dag, sier Maradona.

Den argentinske legenden brukte videre Englands 3-2-mål i VM-finalen i 1966, som ikke skulle vært godkjent, samt Lampards mål mot Tyskland i 2010, som skulle vært godkjent, som eksempler på hvorfor videodømming bør innføres.

INNE: For tv-tittere var det enkelt å se at Lampards langskudd mot Tyskland i VM i 2010 var inne. For dommerne var det verre. Foto: Alessandra Tarantino / AP Photo / NTB Scanpix
INNE: For tv-tittere var det enkelt å se at Lampards langskudd mot Tyskland i VM i 2010 var inne. For dommerne var det verre. Foto: Alessandra Tarantino / AP Photo / NTB Scanpix Vis mer

Videodømming under VM

I april bekreftet FIFA-president Gianni Infantino at det vil bli benyttet videodømming under fotball-VM i Russland i 2018.

- Vi kommer til benytte oss av videodømming, for så langt har vi ikke annet enn positive erfaringer ved å benytte oss av det, sa Infantino under en kongress i Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) i den chilenske hovedstaden Santiago.

- I 2017, der alle på stadion og alle som er hjemme i løpet av sekunder kan se om dommeren har gjort en feil, så kan vi ikke ha det slik at den eneste som ikke kan se det er dommeren, konkluderte FIFA-presidenten.