Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Lars Bohinen:

Han sier det andre tenker

Lars Bohinen snakker høyt om det veldig mange trenerne er nødt til å tenke. At kynisme er et annet ord for å bruke hodet.

LETT NÅR MAN KAN DET: Lars Bohinen er populær i Aalesund, han tok laget tilbake til Eliteserien. For å gjøre det best mulig vil han være kynisk og ta sine klare valg i en sesong der kampene kommer tettere enn noen gang. Foto: Svein Ove Ekornesvg / NTB scanpix
LETT NÅR MAN KAN DET: Lars Bohinen er populær i Aalesund, han tok laget tilbake til Eliteserien. For å gjøre det best mulig vil han være kynisk og ta sine klare valg i en sesong der kampene kommer tettere enn noen gang. Foto: Svein Ove Ekornesvg / NTB scanpix Vis mer

HAN SIER DET uten å blunke, Lars Bohinen, at han kommer til å prioritere lagene han setter opp ut fra motstanderen Aalesund skal møte. At noen kamper vil bli prioritert høyere enn andre.

2020 blir en helt spesiell sesong i Norge, der kampene kommer tettere enn noen gang.

Fordi enkelte poeng i utgangspunktet er lettere å vinne enn andre, vil Aalesund-treneren gjøre sine tydelige valg.

OM DET ER kynisk? Ja, selvfølgelig. Fotball er en kynisk bransje. Om det er profesjonelt gitt sesongen og terminlista som er lagt opp etter et virus? Ja, på det spørsmålet også. I fotball må man bruke hodet også, ikke bare beina. Hvilket leder til det tredje spørsmålet, om det vil være klokt å tenke og prioritere som Aalesund-treneren.

Mitt svar er ja.

Jeg er faktisk rimelig sikker på at det vil bli en fellesnevner for hvordan mange lag og trenere vil legge opp sesongen.

HENRIK PEDERSEN I Strømsgodset er ikke der selv om økonomien er dårlig og spillerstallen tynn. Han deler ikke Lars Bohinens kyniske spill om poengene. For dansken i Drammen handler fotball om, i tillegg til poeng, ære og respekt. At 2020 er et unntaksår og at seriekampene kommer tettere enn noen gang spiller ingen rolle.

Til Eurosport sier Henrik Pedersen at Strømsgodset vil gå til alle kamper med best mulig lag, fordi alle kamper kan vinnes.

"Gode" og "dårlige" lag er ikke noe for han.

JEG TROR IKKE Lars Bohinen, eller noen trenere for den sakens skyld, bevisst vil gi bort poeng i Eliteserien. Det er ikke det dette handler om. Når Aalesund-treneren tenker høyt er det veien til flest mulig poeng gjennom 30 kamper som er essensen. Han ser det store bildet. Og for å få til det vil Lars Bohinen ta valg maken til de Geir Bakke tok sommeren 2018, da det overordnede målet i Sarpsborg var å kvalifisere seg til gruppespillet i Europa League.

For å spare spillere til viktige kamper i Europa stilte Sarpsborg med mange andrevalg i to seriekamper.

Det kostet dem poeng, men tjente dem store penger til bygging av klubben.

Da Rosenborg ønsket seg til Champions League i fjor sommer gjorde Eirik Horneland det samme.

På Lerkendal fikk man nesten i pose og sekk.

ET ANNET ORD for Lars Bohinens klare tale er rullering på spillerstallen. Alle trenere og managere praktiserer det. Når kampene kommer tett, som de alltid gjør når de europeiske turneringene starter og man skal spille hjemme og ute, er det fullt ut akseptert. Man velger sine slag og tar valg med bevisst risiko.

Denne sesongen vil eliteseriekampene i perioder komme som om det er spill ute og hjemme.

Prioriteringene Aalesund-treneren snakker om skiller seg derfor ikke fra de valgene Geir Bakke og Eirik Horneland tok da de gjorde kamper viktigere enn andre.

Det kalles management og er en del av det å ha ansvaret for et fotballag.

Hvilke kamper tåler man å tape, og hvilke må man vinne?

Hvor godt jobben utføres leses av tabellen.

I EN VANLIG sesong spilt etter en vanlig terminliste vil klubber med brede spillerstaller, som Molde og Rosenborg, ha en fordel. Fordi friske bein alltid er viktig. I en sesong som 2020 vil den fordelen forsterkes. Så når Lars Bohinen tenker at han må hvile en håndfull spillere, vil Erling Moe og Eirik Horneland bruke rulleringen under mottoet å få i gang spillere.

Det er forskjellen på et problem og et luksusproblem.

Verktøyet man bruker er det samme.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!