Han signerte kontrakten med polakkene: - Dette er oppspinn

Sogndal-trener Emberland avviser bokpåstandene.

OPPGITT: Det var Sogndals trener Karl Oskar Emberland som skrev under papirene som hentet Piotr Leciejewski til klubben. Han avviser kategorisk at det foregikk noe ulovlig. 
Foto: Jarl Fr. Erichsen / SCANPIX .
OPPGITT: Det var Sogndals trener Karl Oskar Emberland som skrev under papirene som hentet Piotr Leciejewski til klubben. Han avviser kategorisk at det foregikk noe ulovlig. Foto: Jarl Fr. Erichsen / SCANPIX .Vis mer

(Dagbladet): Knut Høibraaten skriver i boka «Fotballagenten» at den polske agenten Marcin Hakman «oppfattet det som at direktøren og sportsdirektøren i Sogndal Fotball ville ha en porsjon penger under bordet» før de ville signere Piotr Leciejewski fra Polen i 2008.

I boka navngis sportsdirektøren som Trond Fylling, som i dag har gjort det klart at han ikke engang jobbet for Sogndal på det tidspunktet, men at han fikk lovlig betalt av Hakman i forbindelse med sin jobb som mellommann i overgangen. Direktøren på den tiden, Yngve Hallén, avviser påstandene om korrupsjon blankt.

Faktisk var det daværende Sogndal-trener Karl Oskar Emberland som bestemte seg for å hente Leciekjewski til klubben i 2008, og det var han som signerte papirene både for den første låneavtalen, og deretter den permanente overgangen.

- Alt jeg kan gjøre her er å fortelle historien. Vi trengte keeper, Terje Skjeldestad var skadet, og vi søkte etter hvert i det polske markedet fordi det norske var såpass opphetet. Trond Fylling var mellommannen for oss, han kjente jeg som en flink mann, og vi jobbet sammen. Piotr kom på prøvespill, vi var fornøyde, så vi signerte først en låneavtale, deretter en kjøpsavtale, sier Emberland til Dagbladet.

- Var penger under bordet noen gang et tema?

- Nei, overhodet ikke, svarer Emberland.

Irritert Anders Giske var sportslig leder på dette tidspunktet, Yngve Hallén var daglig leder. Rolf Navarsete var også på den tiden sentral i drifta.

Karl Oskar Emberland sier han ikke husker alle detaljer om alle møter i forbindelse med Leciejewski-overgangen, men sier det var han som hadde ansvaret for forhandlingene, og at Yngve Hallén ikke var direkte involvert i spilleroverganger før det eventuelt manglet en siste underskrift.

- Det er vanskelig å sette ord på hva man skal mene om dette. Sogndal kjente jeg både fra før av og i tida etter som en klubb som er opptatt av å gjøre ting riktig, å oppføre oss. Det gjaldt hele måten å drive klubben på. Disse påstandene er oppspinn fra ende til annen, sier han.

- Føler du at du blir mistenkeliggjort av historien i boka?

- Nei, jeg føler egentlig ikke det, og det er vel kanskje fordi vi ikke har gjort noe galt. Det som irriterer meg er at han (Høibraaten) sier rett ut at han ikke har noe bevis for dette, heller, sier Emberland til Dagbladet.

- Det er fascinerende, for saken er framstilt så baklengs: Vi så aktivt etter en keeper, vi ble ikke tilbudt en keeper. Vi var på jakt, og det var en hastesak for oss. Historien rimer ikke, sier han.

Kagge avventer Fotballpresident Yngve Hallén har varslet at påstandene i boka vil få rettslige følger.

Forlegger Erling Kagge skriver følgende i en e-post til Dagbladet i dag:

- Forlaget har mottatt en e-post fra Ynge Hallens advokat der det trues med rettslige skritt. Advokaten har valgt å ikke presisere hva dette innebærer. Innholdet i nevnte e-post bærer preg av at Hallen og advokaten har unnlatt å lese boken. Vi anbefaler begge to å gjøre det. Inntil videre avventer vi det hele.

- Boken er ikke ment som en politianmeldelse, da ville den vært skrevet på en annen måte, men forfatteren forteller om hva han har opplevd som agent. I den forbindelse har han gjengitt en e-post fra en polsk agent som handler om svarte penger i Sogndal. Det er ikke bestridt at denne e-posten er ekte og et eksempel på innholdet er: «.... About Sogndal and money under the table...I hope that you don't tell Sogndal it was a long time ago and I don't want to make problems.» Vi synes dette er interessant, og mener det er riktig å trykke e-posten i sin helhet. For øvrig vet ikke forlaget eller forfatter om det er blitt betalt penger, eller hvem som eventuelt har mottatt disse. Dette kommer også frem i boken, skriver Kagge.

GIR UT BOK: Den tidligere fotballagenten Knut Høibraaten beskylder i sin bok Yngve Hallén og den daværende ledelsen i Sogndal for å ha bedt om svarte penger under bordet i forbindelse med Piotr Leciejewskis overgang fra polsk fotball til Sogndal før 2008-sesongen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
GIR UT BOK: Den tidligere fotballagenten Knut Høibraaten beskylder i sin bok Yngve Hallén og den daværende ledelsen i Sogndal for å ha bedt om svarte penger under bordet i forbindelse med Piotr Leciejewskis overgang fra polsk fotball til Sogndal før 2008-sesongen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer