EKSENTRISK: George Becali er en kontroversiell person hjemme i Romania. Han sitter for tiden fengslet for en rekke forbrytelser. Foto: AP Photo/Felice Calabro/NTB Scanpix
EKSENTRISK: George Becali er en kontroversiell person hjemme i Romania. Han sitter for tiden fengslet for en rekke forbrytelser. Foto: AP Photo/Felice Calabro/NTB ScanpixVis mer

Han sitter inne for korrupsjon, kidnapping, bedrageri og kampfiksing

I dag møter klubben hans Strømsgodset.

(Dagbladet): I kveld skal Strømsgodset prøve å forsere det første hinderet på veien til Champions League-spill til høsten, og laget som står på motsatt banehalvdel på Marienlyst er ingen ringere enn Steaua Bucuresti.

Den rumenske klubben er så absolutt for en storhet å regne, og står med imponerende 25 seriemesterskap, samt en meget sterk seier i den gjeveste europacupen tilbake i 1986 etter å ha slått Barcelona i finalen.

Men i den senere tiden er det ikke alt som har gått på skinner - i alle fall ikke etter at kontroversielle George «Gigi» Becali tok over spakene i den rumenske hovedstaden.

Dynamisk duo For Gigi fornekter seg ikke. På noen som helst måte. Listen over «overtramp» er lang som et vondt år, og illustreres godt ved at han for øyeblikket soner en tre og en halvt år lang dom for korrupsjon, kidnapping, bedrageri og kampfiksing.

Men han eier fortsatt klubben, og dermed blir noen av de viktigste avgjørelsene rett og slett tatt bak lås og slå.

Sammen med Becali sitter nemlig også klubbens daglige leder, Mihai Stoica. Han ble på sin side dømt for hvitvasking og skatteunndragelse i forbindelse med salg av rumenske spillere til utenlandske klubber.

En dynamisk duo der altså. Men det er hovedsakelig Becali som har vært i medienes søkelys.

Kontroverser 2. april 2009 ble Becali arrestert for å ha kidnappet tre personer han mistenkte hadde stjålet bilen hans. Han sonet bare 15 av de 29 dagene han ble dømt til, men rakk likevel å annonsere sitt kandidatur til Europaparliamentet mens han satt bak murene. Et verv han (utrolig nok) sikret seg.

Han har også vært presidentkandidat i Romania for Kristendemokratene, og endte med å få 1,77 prosent av stemmene under valget i 2004. Fem år senere prøvde han seg igjen og kunne vise til en liten framgang. 1,91 prosent ga ham sin stemme i 2009.

I 2006 brukte livvaktene hans vold mot en kvinnelig reporter for Realitatea TV etter at Becali ba dem «fjerne henne», og i 2008 innrømmet han at han ved en anledning hadde mistet temperamentet i et kasino og kastet stoler gjennom et vindu.

Ghettoer for homofile Han har ved gjentatte anledninger kommet med sterke meldinger om homofile. I 2007 sa han at han «ville kvitte seg med alle homoseksuelle og lesbiske klubber», og lage egne nabolag hvor homofile og lesbiske kunne bo slik at de «kunne bli der og la resten av oss være i fred».

Han har også referert til homofile som «syndere», og sagt at «de bør gå til en prest om de har problemer i hodet sitt».

I 2005 skrev rumenske aviser om hvordan Becali hadde bestilt et maleri inspirert av Leonardo da Vincis «Den siste nattverden» hvor han selv har plassen som Jesus, mens elleve spillere og en trener har tatt plassene til disiplene.

Becali har selv nektet for historien, men ikke for at bildet eksisterer. Det skal nemlig ha blitt bestilt av en beundrer.