Han skal redde Carlsen fra magesyke i India

Ingenting overlates til tilfeldighetene før VM-kampen.

FRYKTER DET VERSTE: «Alle» blir magesyke i India, heter det. Om det skulle skje Magnus Carlsen under VM-kampen mot VishyAnand er løpet kjørt. Kokk Magnus Forssell blir med for å forhindre det. Foto: NTB Scanpix
FRYKTER DET VERSTE: «Alle» blir magesyke i India, heter det. Om det skulle skje Magnus Carlsen under VM-kampen mot VishyAnand er løpet kjørt. Kokk Magnus Forssell blir med for å forhindre det. Foto: NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): Ingenting overlates til tilfeldighetene før Magnus Carlsens VM-tittelkamp i India. Lørdag reiser sjakkstjernen på inspeksjonstur med sin personlige kokk.

Med på flyet blir også pappa Henrik Carlsen og manager Espen Agdestein. For ingenting skal overlates til tilfeldighetene verken før eller under VM-kampene mot indiske Vishy Anand. Mannen som kanskje får den viktigste rollen under oppholdet, utenom det 22 år gamle sjakkfenomenet, er likevel kokken Magnus Forssell.

- Det er mange feller å gå i. Vi skal være der i fem dager for å se på forholdene. Å holde Magnus frisk, blir en stor utfordring, innrømmer Forssell overfor Dagbladet.

Må ta forholdsregler Det er ingen tvil om at det knyttes størst bekymring til sykdomsfaren. Risikoen for mageproblemer er stor, og om Magnus Carlsen blir rammet under oppholdet, kan det fort bli skjebnesvangert. Forssell er klar på hvilke faktorer som gjør det krevende.

- Bakterifloraen er en helt annen i India. Disiplinen på kjøkkenet i Asia er ikke som i Norge. Jeg tror ikke mattilsynet hadde vært veldig imponert. 

Om det er mulig å lage maten i India eller om den må fraktes fra Norge, er også noe den kommende inspeksjonsturen vil gi svar på.

- Det kommer blant annet an på om det finnes bra nok butikker i nærområdet og om det lar seg gjøre å låne deler av hotellkjøkkenet. Å bygge et eget på hotellrommet kan også bli aktuelt, sier Forssell, som er beæret over å ha fått oppdraget av Carlsen-leiren.

Lege  Kampene vil gå i India - ikke langt fra der motstander Anand er født og oppvokst. Ulempen med bortebane er kanskje større enn noen gang. Derfor vil et team på i overkant av ti personer sørge for at alt er optimalt forberedt til de 12 knallharde partiene. Manager Espen Agdestein legger ikke skjul på at Forsell er en av nøkkelpersonene.

- I tillegg jobber vi tett med Olympiatoppen og deres ekspertise på dette området.

Et samarbeid Forssell skryter av.

- Vi har fått en del gode råd om hvordan de har gjort det under diverse OL, blant annet i Kina. De har vært ekstremt nøye i forhold til kvalitet på råvarer og behandlingen av dem. Det gjelder å ikke ta noen risiko.
 
Sikkerhet og lege En egen lege blir også hentet inn. Et annet ledd i forberedelsene, er samtalene med den norske ambassaden i India.

- Det er en viktig ressurs vi benytter, og som allerede hjelper oss mye med å legge forholdene til rette, sier Agdestein.

Behovet for ekstra sikkerhetspersonell vil også bli vurdert, selv om det i utgangspunktet er arrangørenes ansvar.
 
Viktigst av alt blir likevel kampen på sjakkbrettet. Så langt har hemmelighetsfaktoren rundt sekundantene vært skyhøy. Ingen vil gi motstanderen noe gratis. 

- Vi kommer ikke til å avsløre noe, slår Agdestein fast.