Han skal redde høyresida

Landslagssjef Åge Hareide mener skader har hindret Thorstein Helstad (28) i å være Norges førstevalg på den problematiske høyrekanten.

RÅSUNDA (Dagbladet): På de 21 kampene under Hareide siden januar 2005 er det Rosenborg-spilleren som flest ganger har fått sjansen fra start på høyrekanten. Seks ganger. I kveldens unionskamp mot Sverige er hedmarkingen tilbake.

-  Han kommer definitivt til å spille. Thorstein har gjort det godt. Både mot Nord-Irland og Russland i fjor. Og mot Malta skapte han mye før han fikk problemer. Han hadde spilt han, hvis det ikke hadde vært for skadene, sier Åge Hareide til Dagbladet.

Snur bunken

-  Jeg har slitt med skader, ja. Men jeg har også slitt spillemessig i RBK, sier en ærlig Helstad til Dagbladet.

På gårsdagens trening på nasjonalstadionen i Stockholm ble Helstad drillet som høyrekant under formasjonstreningen. Den samme rollen han hadde under Hareides første «ordentlige» landskamp mot Nord-Irland i februar 2004. Siden har hele sju andre spillere fått prøve seg. Med svært varierende hell. Med Thorstein Helstad tilbake er høyreringen dermed sluttet, om du vil.

-  Jeg har snudd og stokket kortene mange ganger. Legger ikke skjul på det. Nå er vi godt forspent på stopperplass, på venstrekanten og på spissplass. Vi tåler til og med skader i de posisjonene. Det er verre på backplass og høyrekanten, forklarer Hareide.

X-kanten

At John Arne Riise må sone karantene i VM-kvaliken mot Slovenia 3. september er et midlertidig problem. Verre er det at han må bruke både Sverige-kampen, sommeren og privatkampen mot Sveits 17. august til å finne den mystiske x-kanten. En faktor som i går fikk Hareide til å sende ut en noe merkelig advarsel til media på småkjølige Råsunda på selveste 7. juni.

 BLID: Thorstein Helstad er tydelig glad for å være tilbake på landslaget. Foto: Digitalsport.
BLID: Thorstein Helstad er tydelig glad for å være tilbake på landslaget. Foto: Digitalsport. Vis mer

-  Det må ikke bli sånn at hver gang det kommer en ny høyrekant, så flokker dere dere rundt ham. Thorstein må få sjansen til å vise seg fram igjen, påpekte Hareide.

Ikke slutt

Men når Jan Derek Sørensen ikke klarer å vise stabilitet, Alex Valencia ikke får vist seg fram, Karim Essediri har tunisisk pass, Gamsten forblir på venstre, Bjørn Helge Riise er en halvfjern landslagsdrøm og Daniel Braaten er i den taktiske tåkeheimen, samt at Hareide i går nok en gang flørtet med tanken om spissduoen Braaten/Carew - er det ikke så mange flere å komme med for landslagsjefen.

Hvis man ikke skal snu bunken enda en gang, da. Og langt kjappere enn med tilfellet Helstad.

For dagen etter Jan Gunnar Sollis ugreie Italia-kamp sa Hareide at Rosenborg-spilleren neppe kler Norges høyrekant. I går var tonen en annen.

-  Det trenger ikke være slutt for Solli. Mot gode nasjoner trenger vi den enorme defensive arbeidskapasiteten.

Enda flere?

Thorstein Helstad er enig.

-  Jan Gunnar var ikke så heldig mot Italia. Men det er ikke så lenge siden han spilte en kjempekamp på høyresiden, sier Helstad.

Den 28 år gamle spissen spilte en kanonkamp mot Odd i Skien for halvannen uke siden. På høyrekant.

-  Får jeg mulighet til å spille høyrekant på landslaget - så gjør jeg det. Har jo gjort det før, sier han.

-  Men er du løsningen?

-  Løsning og løsning. Jeg må gjøre mitt beste. På høyrekanten får jeg lov til å utfordre med ballen, og det passer meg godt, sier Helstad.

-  Men det kan jo være at det kommer 15 nye bak meg også, fleiper kveldens norske høyrekant.