Han skinner dagen derpå

Når stjernebildene er ryddet vekk, gjelder det å huske på hvorfor Ole Gunnar Solskjær ble så god.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

DET VAR like før stearinlysene ble tent foran Manchester United-alteret da Ole Gunnar Solskjær la opp. Hadde høstmørket kommet noen minutter lenger over England og våre tilhørende ballområder, ville 34-åringens milde øyne strålt i glansen fra beundrernes små minnelys. Så sterk har fotballkulten vokst seg i samfunnet vårt, og så spesiell var Solskjær som spiller.

Da var det kanskje like greit å legge opp mens det ennå er tilnærmet sommerlyst. Ole Gunnar er ikke akkurat typen som trives på fotballalteret og bortsett fra å være vår mest kjente landsmann, er han ikke så spesiell.

Egentlig er han typisk for det som løfter gode norske idrettsutøvere til internasjonal toppstatus.

MINNEMARKERINGEN verden over dreier seg om at fotballens unike posisjon. De fleste av oss har sikkert hatt våre Solskjær-øyeblikk i utlandet; de påtrengende stille sekundene da vanlig menneskelighet tilsa at noe ble sagt mellom deg og en fremmed. Det kunne være om været, men siden du kom fra Norge ble det ofte om fotball. Og det var ikke nødvendigvis du som startet.

Mitt øyeblikk var bakpå en sykkeldrosje i Hue i Vietnam i våres. Det var ikke akkurat den tida da Solskjær var hottest i global fotball, og navnet som drosjesyklisten ville fram til, var ikke til å forstå. Engelsk med vietnamesisk tonefall er av og til ikke det; de er ikke like kantete og overtydelige i munnviken som oss. Først etter gjentakelse på gjentakelse skjønte jeg hva som var vårt felles samtaleemne, og kunne istemme:

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer