SKULLE BLI VIEIRAS ARVTAKER: Abou Diaby ble lovet en lys framtid. Så kom de forferdelige skadene som ødela alt. Her mot Montpelliers Jamel Saihi i en Champions League-gruppekamp i 2012. Foto: AP Photo/Claude Paris
SKULLE BLI VIEIRAS ARVTAKER: Abou Diaby ble lovet en lys framtid. Så kom de forferdelige skadene som ødela alt. Her mot Montpelliers Jamel Saihi i en Champions League-gruppekamp i 2012. Foto: AP Photo/Claude ParisVis mer

Han skulle bli Patrick Vieiras arvtaker, så kom skrekkskaden: - De sier jeg er laget av glass

Abou Diaby ble spådd en lys framtid. Tidlig i karrieren gikk det galt.

(Dagbladet): Patrick Vieira (40) var viktig på Arsenals midtbane i de ni åra han spilte for klubben. Etter 279 kamper og 29 mål var det tid for noe nytt, og Vieira forlot klubben til fordel for Juventus.

I 2006 hentet Arsene Wenger (66) midtbanespilleren Abou Diaby (30) fra den franske klubben AJ Auxerre, for omlag to millioner britiske pund.

Han var ment å bli Vieiras arvtaker, men allerede i sin første sesong for «The Gunners», måtte han av banen med en alvorlig bruddskade.

Beinbruddet holdt ham ute i over åtte måneder, men både han selv og fansen var tålmodig. Han kom seg tilbake på banen, men det skulle vise seg at beinbruddet ikke ble hans siste skade.

MØTTE HENRY: Etter en treningskamp mellom New York Red Bulls og Arsenal i 2014, snakket tidligere Arsenal-spiller Thierry Henry med det som egentlig skulle være Vieiras arvtaker, Diaby. Foto: AFP PHOTO/Don Emmert
MØTTE HENRY: Etter en treningskamp mellom New York Red Bulls og Arsenal i 2014, snakket tidligere Arsenal-spiller Thierry Henry med det som egentlig skulle være Vieiras arvtaker, Diaby. Foto: AFP PHOTO/Don Emmert Vis mer

Nesten 50 skader

Diaby var i Arsenal fra 2006 til 2015 - altså i like mange år som Vieira var i klubben. Men 30-åringen fikk ikke engang halvparten så mange kamper som Vieira gjorde for rødtrøyene.

- Mye har blitt gjort de siste årene. Først og fremst, det var mye rehabilitering. Jeg har jobba mye med arrvevproblemer i leggen, kneproblemer, ankelproblemer ... Det her kan jeg fortelle lenge om, sier Diaby i et intervju med engelske Daily Mail.

Da Diaby forlot Arsenal for franske Marseille ifjor, telte britiske aviser opp skadene hans i klubben. Totalt? 42 skader over ni år. Blant skadene var elleve av dem i leggmuskelen, seks i ankel/fot og fem lårmuskeskader.

- De kaller meg «L'Homme de Verre». Det betyr at jeg er laget av glass. Det kan være vondt, på et psykisk nivå. De vet ikke hvor mye jeg gir hver dag for å prøve å bli frisk. Men hei, hva kan jeg gjøre? Dette er livshistorien min, sier han til avisa.

Selv vet han godt når den verste skaden var, den som tok mye av håpet for karrieren hans.

SKADEN SOM ØDELA ALT: Abou Diaby var i store smerter etter å ha blitt taklet av Dan Smith i 2006. Den skaden viste seg å ødelegge karrieren hans. Foto: AFP PHOTO/BRIAN HEPPELL
SKADEN SOM ØDELA ALT: Abou Diaby var i store smerter etter å ha blitt taklet av Dan Smith i 2006. Den skaden viste seg å ødelegge karrieren hans. Foto: AFP PHOTO/BRIAN HEPPELL Vis mer

- Det øyeblikket drepte alt

Beinbruddet som 19-åring, bare fem måneder inn i Arsenal-karrieren hans.

Sunderland-spiller Dan Smith kom inn fra siden og takla Diaby med enorm kraft. Wenger selv har beskrevet taklingen som en «snikmordertakling», og i dagene etter kampen var manageren så rasende at han snakket om søksmål mot Smith.

- Selvfølgelig, det øyeblikket drepte alt. Det er der alt kom fra. Det ga meg begrensninger for ankelen min, og jeg overkompenserte med andre deler av kroppen. Før det hadde jeg aldri hatt muskelskader.

Diaby er ikke bitter etter hendelsen. Men han skulle gjerne ønske at det skjedde senere i karrieren sin. Helst da han var 28, for i tida før det ville han hatt mulighet til å utvikle seg og spille hver uke for å bli den spilleren han ønsket å være.

For beinbruddet krevde fire operasjoner og endte med over 20 muskelskader. Nå håper han å kunne få 20 kamper til i karrieren sin, alt over det mener han er «et mirakel».