Han skulle egentlig vært med på flyet der 19 lagkamerater styrtet i døden, men tallet 299 reddet livet hans

Når aldri 300.

LEGGER OPP: Chapecoenses målvakt var ikke med på den skjebnesvangre flyturen der 19 av hans lagkamerater døde. Han ville spille sin 300. og siste kamp for klubben på hjemmebane. Nå legger han opp. Foto: REUTERS/Paulo Whitaker/NTB Scanpix
LEGGER OPP: Chapecoenses målvakt var ikke med på den skjebnesvangre flyturen der 19 av hans lagkamerater døde. Han ville spille sin 300. og siste kamp for klubben på hjemmebane. Nå legger han opp. Foto: REUTERS/Paulo Whitaker/NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): En hel fotballverden er i sorg og erklærer sin støtte til det brasilianske fotballaget Chapecoense etter at 19 av klubbens spillere og hele støtteapparatet mistet livet i flyulykka natt til tirsdag.

En av de som tar tapet aller tyngst er lagets keeper Jose Nivaldo.

Den 42 år gamle målvakten skulle nemlig egentlig vært på flyet som gikk ned utenfor den colombianske byen Medellin.

299

Bakgrunnen for at Nivaldo ikke var med på den skjebnesvangre flyturen var rett og slett tallet 299.

Han hadde planer om å legge skoene på hylla, og ville at hans 300. og siste kamp skulle være på hjemmebane foran lagets trofaste supportere. De samme supporterne som nå er i dyp sorg.

- Vanligvis ville jeg blitt med mine lagkamerater, men alt skjer for en grunn. Jeg ville spille avskjedskampen min på hjemmebane, sier Nivaldo til Globo, som også peker på at det faktum at klubben ikke reiste hjem etter kampen mot Palmeiras var utslagsgivende.

HJERTESKJÆRENDE BILDER: Her får 22 år gamle Tiago da Rocha Vieira Alves vite at han skal bli pappa. Én uke senere sitter han og resten av lagkameratene på det som skulle bli en fatal flytur. Video: Facebook/Associacao Chapecoense de Futebol / Instagram/_oficial_vilmar via Storyful Vis mer

- Det var da jeg og treneren ble enige om at jeg skulle bli hjemme, sier han.

Onsdag ettermiddag, over et døgn etter ulykken som kostet 71 mennesker livet, møtte Nivaldo pressen utenfor lagets hjemmebane Arena Conda.

Her annonserte han, oppløst i tårer, at han nå legger opp.

Han fikk aldri spilt sin 300. kamp for klubben.

Fredet

Visepresident i klubben, Ivan Tozzo, stilte opp sammen med Nivaldo da sistnevnte kunngjorde at han avslutter karrieren. Han sier at klubben skal stille med et lag i brasilianske ligaen neste år.

- Målet er å fortsette. Ligaen er viktig, sier Tozzo.

Det er bare et par serierunder igjen av årets sesong i den brasilianske eliteserien i fotball. Chapecoense ligger på niende plass. Helgens ligarunde er innstilt og det er uklart når ligaspillet blir tatt opp igjen.

PILOTENS SISTE ORD: Lydopptakene av pilotens siste kommunikasjon er frigitt. Han forteller om at de har gått tom for bensin, og får høre at det er 13 kilometer til nærmeste rullebane. - Jesus, svarer han. Kort tid etter styrter 71 mennesker i døden. Video: Reuters Vis mer

Neste sesong starter i mai. Da håper Chapecoense at de har klart å stable på beina et nytt lag. Hjelpen kan komme fra motstanderlagene, som i en fellesuttalelse tirsdag lovet å låne spillere gratis til den kriserammede klubben.

- Det er det minste vi kan gjøre for å bygge opp igjen denne organisasjonen og den delen av brasiliansk fotball som gikk tapt, skriver klubbene ifølge NTB, samtidig som de foreslår at Chapocoense skal være fredet på øverste nivå de neste tre sesongene.

Årsak

Det var lenge uklart nøyaktig hva som var årsaken til flyulykka, men i går publiserte den colombianske radiostasjonen W Radio et opptak av en samtale mellom flyets kaptein og trafikkledelsen.

Opptaket viser at flygeren flere ganger ba om landingstillatelse på grunn av total elektrisk svikt og mangel på drivstoff.

Ifølge NTB gir flygelederen instruksjoner til kapteinen mens flyet stadig mister både fart og høyde.

Havariårsaken er foreløpig ikke bekreftet fra offisielt hold, men opplysningene virker å stemme overens med det flygeren av et rutefly i nærheten har fortalt.

STYRT: Grafikk fra Flightradar24.com skal vise flyets bane før det styrtet. Et fly med det brasilianske fotballaget Chapecoense, som spiller på øverste nivå i Brasil, styrtet nær den colombianske byen Medell’n. Redigerer: Henrik Skolt / NTB Scanpix Vis mer Vis mer