Han skulle gi seg i 2006. Nå er Besseberg valgt til president til 2018

Bjørndalen: - Veldig glad for at han fortsetter.

MR PRESIDENT: Anders Besseberg ble i dag gjenvalgt som president i det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) på kongressen i St. Wolfgang i Østerrike. Han har vært IBU-president helt siden 1992... Foto: IBU
MR PRESIDENT: Anders Besseberg ble i dag gjenvalgt som president i det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) på kongressen i St. Wolfgang i Østerrike. Han har vært IBU-president helt siden 1992... Foto: IBUVis mer

Nordmannen Anders Besseberg (68) fikk i dag overveldende tillit på IBU-kongressen i St. Wolfgang i Østerrike til å gå løs på sin sjette fireårsperiode som president i det internasjonale skiskytterforbundet.

Med 33 av totalt 50 stemmer så feide han motkandidatene Aleksandr Tikhonov (11 stemmer) og James Carader (6 stemmer) av banen.

Omstridt motkandidat Spesielt russiske Tikhonov var det knyttet en viss spenning til om han endelig ville få oppfylt sin mangeårige kamp for å vippe Anders Besseberg ut av presidentstolen.

Russeren som var med å vinne fire strake OL-gull i stafett for Sovjet i perioden 1968-1980 er kjent som kontroversiell og han ble i 2007 dømt til fengsel i tre år etter å ha blitt funnet skyldig i konspirasjon for å utføre drap.

Riktignok fikk han amnesti av myndighetene, slik at han slapp å sone dommen, men navnet hans er uansett svært belastet også i skiskyttermiljøet.

Fra 1,5 til 200 millioner Tikhonovs presidentkandidatur var da også årsaken til at Anders Besseberg lot seg overtale til å stille til gjenvalg som president for ytterligere fire år, selv om bonden fra Vestfossen var fast bestemt på å trekke seg tilbake etter OL i Torino i 2006.

Da hadde han tross alt allerede hatt presidentvervet i 14 år.

Siden 1992 har det internasjonale skiskytterforbundet vokst fra en omsetning på 1,5 millioner kroner til rundt 200 millioner kroner årlig i dag - i tillegg til at IBU i samme periode også har bygd opp en reserve som er enda større.

Det er disse verdiene Anders Besseberg - og et flertall av medlemslandene - er skeptisk til at Aleksandr Tikhonov skal få sitte med presidentklubba over.

- Ville gi meg - Jeg er blitt anmodet veldig sterkt om å ta en ny periode. Hadde jeg sett at det var gode kandidater til å ta over, så ville jeg trukket meg tilbake, sier Anders Besseberg til Dagbladet.

Han ble overrasket da Tikhonov plutselig kom på banen igjen. Russeren ga opp presidentvalget mot Besseberg i både 2002 og 2006, men han satt som 1. visepresident fra 2002 til han forsvant helt ut i 2010.

I sommer ble han derimot valgt inn i det russiske skiskytterforbundet igjen, og slik havnet han igjen også i kamp om toppvervet i det internasjonale forbundet.

- Vet ikke hva som er sant - Jeg vet ikke hva som er sant og ikke sant blant alle ryktene som går om Tikhonov, men jeg mener iallfall at han ikke har bakgrunn for å lede en så stor organisasjon som vi etter hvert har blitt, sier Anders Besseberg til Dagbladet.

Ole Einar Bjørndalen er også glad for at mannen fra samme hjemfylke (Buskerud) fortsetter som IBU-president.

- Glad han fortsetter - Anders har gjort veldig mye bra for skiskytingen, så jeg er glad for at han fortsetter, selv om han selv har sagt at han ville gått av dersom det fantes noen gode arvtakere. Han har helt klart vår fulle støtte, sier Ole Einar Bjørndalen til Dagbladet.

FORNØYD: Ole Einar Bjørndalen er fornøyd med at Anders Besseberg fortsetter som IBU-president fram til 2018. Foto: NTB Scanpix
FORNØYD: Ole Einar Bjørndalen er fornøyd med at Anders Besseberg fortsetter som IBU-president fram til 2018. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Hva tenkte du om Tikhonovs presidentkandidatur?

- Tikhonov var en topp skiskytter, men jeg har mer tro på Anders som president. Jeg kjenner heller ikke Tokhonovs politikk godt nok og vet ikke nok om hva han står for og om han eventuelt ville ha endret noe, sier Bjørndalen.

38 år i IBU I tillegg til at han i 2018 vil ha sittet som president i det internasjonale skiskytterforbundet i 26 år, så har Besseberg også fire år som 1. visepresident og åtte års tjeneste i teknisk komité.

Altså vil han da har vært i IBU-systemet i hele 38 år.

Men nå lover han at det er slutt i 2018...

OMSTRIDT: Aleksandr Tikhonov tapte presidentkampen i IBU mot Anders Besseberg. Det han han også gjort to ganger tidligere. Foto: AFP
OMSTRIDT: Aleksandr Tikhonov tapte presidentkampen i IBU mot Anders Besseberg. Det han han også gjort to ganger tidligere. Foto: AFP Vis mer