MARKERTE SEG I NOVE MESTO: Niklas Dyrhaug slo til med en sjetteplass på 30-kilometeren i Nove Mesto lørdag. Dagen etter ble han selv slått - bokstavelig talt - av Kasakhstans Aleksej Poltoranin. 
Foto: Lise Åserud / Scanpix
MARKERTE SEG I NOVE MESTO: Niklas Dyrhaug slo til med en sjetteplass på 30-kilometeren i Nove Mesto lørdag. Dagen etter ble han selv slått - bokstavelig talt - av Kasakhstans Aleksej Poltoranin. Foto: Lise Åserud / ScanpixVis mer

- Han slo meg med albuen

Konkurrent ga Dyrhaug stafettsjokk.

(Dagbladet): Niklas Dyrhaug har vært et frisk pust i norsk langrenn denne sesongen.

24-åringen fikk sitt definitive gjennombrudd under Tour de Ski, før han ble sengeliggende i to uker med bronkitt. I helga var han imidlertid tilbake i verdenscupen i Nove Mesto - der sjetteplassen på lørdagens 30-kilometer var den store beholdningen.

Dyrhaug fikk det tyngre på annenetappen av gårsdagens stafett, som Norge vant etter en klassisk Northug-avslutning. 24-åringen ble sendt ut med noen sekunders ledelse av Eldar Rønning, men ble tatt igjen og måtte etter hvert slippe tetklynga. Underveis var det dramatikk da nordmannen gikk i bakken etter et sammenstøt med Kasakhstans Aleksej Poltoranin.

- Potaranin slo ham!
Dyrhaug forsøkte å skvise seg inn i sporet, Poltoranin nektet å vike en tomme, og til slutt sendte han Norges førstelag på rumpa med et velrettet slag.

- Det var kamp om posisjonene, jeg kom litt langt ut i svingen og kom ikke inn i sporet igjen. Det var en lang rekke med løpere, og jeg kikket på ham og spurte om jeg fikk slippe inn. Det fikk jeg ikke. Så spurte jeg en gang til, og det var fortsatt ikke aktuelt. Så jeg måtte prøve å komme meg inn, og da fikk jeg en rett høyre. Eller - han brukte vel strengt tatt albuen, sier Dyrhaug til Dagbladet.

På SVT mente kommentatorene at Poltoranin var altfor aggressiv.

- Potaranin slo ham! Det der var ikke pent, sa Anders Blomquist ifølge Expressen.

SVT-eksperten mente imidlertid Dyrhaug måtte ta noe av skylda selv - selv om han følte kasakhstaneren brukte unødig stor kraft.

Det er Dyrhaug også enig i.

- Jeg ble overraska (da han slo), og det er ikke bra å gi noen en albue. Men samtidig prøvde jeg å presse meg inn, så det var min feil også. Så lenge han ikke prøver på noe mer er det greit for denne gang. Men fortsetter han med den stilen blir det andre boller, lover 24-åringen.

Målet: Pallplass denne sesongen
Han tror spenningsnivået var i overkant høyt, ettersom dette var debuten for Norges førstelag. At han måtte slippe teten på slutten er han ikke fornøyd med.

- Jeg vekslet 11 sekunder bak førstemann, og var sju sekunder unna å ha kontakt med teten. Det er ikke så ille, men jeg burde vært med inn der. Trond (Nystad, landslagssjef) var fornøyd med etappen min, men jeg er mer kritisk.

- Du var kanskje litt sliten etter sjetteplassen dagen før?

HARDHENDT: Aleksej Poltoranin likte dårlig at Niklas Dyrhaug prøvde å presse seg inn, og svarte med et slag. Foto: AFP PHOTO / JURE MAKOVEC
HARDHENDT: Aleksej Poltoranin likte dårlig at Niklas Dyrhaug prøvde å presse seg inn, og svarte med et slag. Foto: AFP PHOTO / JURE MAKOVEC Vis mer

- Ja, litt. Jeg har ligget i senga i nesten 14 dager etter Otepää, og hadde vel den første økta etter sykdomsperioden for ti dager siden. Jeg var jævla spent før denne helga, og at det gikk så bra på lørdag var en stor opptur. Det blir spennende framover, sier han.

Målet er soleklart: Å komme på pallen i et individuelt verdenscuprenn før sesongen er over.

- Jeg føler det er veldig realistisk. Jeg var to sekunder unna pallen på lørdag, med litt bedre avslutning burde jeg greid det. Nå kommer det veldig fine distanser for meg i Polen til helga, og ikke minst i Lahti.

Dyrhaug er barndomskompis med Petter Northug, og har trent mye med skikongen opp gjennom årene. I sommer var de på høydeopphold sammen.

- Jeg har lært veldig mye av Petter, spesielt denne sesongen. Det har vært veldig bra. Jeg trener også mye med Eldar (Rønning), sier han.

I Dagbladet forrige uke ble Dyrhaug trukket fram som ett av tre store framtidshåp av langrennskongen selv, Petter Northug. Han er ikke en del av elitelaget foreløpig, men med de elendige resultatene til gutta bak Northug, Eldar Rønning og Martin Johnsrud Sundby, er sjansene store for at det endrer seg raskt.

- Det er kult at Petter sier det. Jeg håper og tror at jeg kjemper om medaljer i mesterskapene som kommer. Etter denne sesongen er det tre år på rad med mesterskap, sier Dyrhaug.