Han som hadde rekorden før Martin fikk bare ti kamper for Arsenal

Gratulerte 15-åringen i går.

(Dagbladet): Martin Ødegaard (15) ble ikke bare Norges yngste landslagsspiller i fotball i går kveld.

Aldri før har en spiller vært på banen i så ung alder i EM-kvalifiseringen for menn.

Med 15 år og 300 dager slo nordmannen en rekord fra 1983. Den hadde islandske Sigurdur Jonsson. Han var 16 år og 251 dager da han første gang spilte for Island.

- Jeg gratulerer Martin med å slå min rekord, skrev Siggi Jonsson på Twitter i går kveld.

Fra Wednesday til Arsenal Jonsson var et kjempetalent, men fikk aldri stor internasjonal suksess. Skader får skylda for at midtbanespilleren ikke fikk mer enn ti kamper - tre fra start - for Arsenal i perioden 1989 til 1992.

Han kom til Highbury for 475 000 pund, en kjempesum på den tida. Tenåringen ankom England allerede seks år før som 16-åring, da Sheffield Wednesday kjøpte han fra vesle Akranes etter Island-debuten.

Etter årene i Arsenal havnet Jonsson igjen i sin islandske moderklubb. Han tilbakte så noen år i skotske Dundee United og svenske Örebro før han la opp som Akranes-spiller som 34-åring.

Nå er Jonsson blitt 48 år og er trener. Han har fortsatt et stort navn i islandsk fotballhistorie, etter 65 landskamper og tre mål i løpet av 16 år. For noen år siden ble Jonsson stemt inn i topp 10 blant Islands beste spillere gjennom tidene.

En av de 65 landskampene kom mot Norge, hjemme i Reykjavik  i 1997. Norge vant 1-0, med blant andre Gunnar Halle på laget.

Riktige folk rundt seg Tidligere Leeds-proff Halle trener G15-landslaget. 49-åringen ser ingen grunn til at Ødegaard ikke skal få ut hele sin potensial.

- Å komme helt til topps er en lang vei å gå, men det er fullt mulig. For meg virker det som Martin Ødegaard har de rette folkene rundt seg, sier Halle til Dagbladet.


På Uefas liste over de yngste spillere er det en rekke ukjente navn, i tillegg til superstjerner som Gareth Bale (Real Madrid, Wales) og Romelu Lukaku (Everton, Belgia).

- Martin er et fantastisk talent, som både klubben og Norge må ta vare på, sier Halle.

Steget videre Han er ikke bekymret over at Ødegaard kan bli rammet av skader, som Jonsson.

- Jeg tror Martin er godt gjennomtrent og han følges opp godt. Det er viktig å matche han rett, og han har allerede vist at han tåler belastningen i Tippeligaen.

MØTTE RBK: Siggi Jónsson har vært trener blant andre for svenske Djurgården, som her møtte Rosenborg på Lerkendal i UEFA-cupen i 2008. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX .
MØTTE RBK: Siggi Jónsson har vært trener blant andre for svenske Djurgården, som her møtte Rosenborg på Lerkendal i UEFA-cupen i 2008. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX . Vis mer

Halle kom til engelsk fotball ett år før Jonsson dro videre, og han understreker at Ødegaards valg av klubb framover er ekstremt viktig.

- Det viktiste og vanskelig valget er når du skal ta steget videre. Du skal finne den riktige klubben og rett nivået. Jeg tror Martin kan fortsette denne fine utviklingen, og ta flere skritt videre.