BLE SJUK: Emmanuel Adebayor klarte ikke å spise etter maskingeværangrepet mot Togos lagbuss i januar 2010, og måtte be Manchester City om ekstra tid til å komme seg etter tragedien. Nå ser han på fotballivet med helt nye øyne.Foto: SCANPIX/AFP/TELEVISAO PUBLICO DE ANGOLA
BLE SJUK: Emmanuel Adebayor klarte ikke å spise etter maskingeværangrepet mot Togos lagbuss i januar 2010, og måtte be Manchester City om ekstra tid til å komme seg etter tragedien. Nå ser han på fotballivet med helt nye øyne.Foto: SCANPIX/AFP/TELEVISAO PUBLICO DE ANGOLAVis mer

«Han som satt foran meg dro hjem i kiste»

Derfor er Adebayor et nytt menneske etter bussterroren.

Fotballstudio kl. 14.30: Tottenham - Liverpool

(Dagbladet): Emmanuel Adebayor hjalp mange kamelsvelgende Tottenham-supportere på vei sist helg, da han scoret sitt første mål i liljehvitt i seieren borte mot Wolverhampton.

Togoleseren var blant Spurs-fansens største hatobjekter da han spilte for Arsenal, og har heller ikke gjort seg veldig populær rundt omkring ellers på engelske fotballtribuner.

Adebayor mener imidlertid han er blitt et nytt menneske etter terrorangrepet som rammet ham og resten av Togos landslag før Afrikamesterskapet i januar i fjor.

- Slutten på den jeg var
Spillerbussen ble angrepet av menn med maskingevær på vei til Angola, og bussjåføren, en assistenttrener og lagets pressetalsmann mistet livet.

Sistnevnte døde i Emmanuel Adebayors armer.

- Jeg var så langt unna å dø, sier Adebayor i et intervju med Daily Star i dag, og viser en centimeters avstand mellom fingrene.

- Jeg lever. Han som satt foran meg dro hjem i kiste. Det var slutten på den mannen jeg var. I dag tilgir jeg alle. Jeg er en fotballspiller som våkner hver morgen og kan se det vakre rundt meg. Folk som var nær meg den dagen, har ikke den muligheten. Vi gikk syngende på bussen, og endte opp med å bære døde kropper, sier Tottenham-spissen.

Ba Mourinho om råd
Adebayor ga seg på landslaget etter terrorangrepet i Angola, og gikk senere på utlån fra Manchester City til Real Madrid.

Da klubbframtiden igjen ble usikker før denne sesongen, ba han José Mourinho om råd.

NY INNSTILLING: Adebayor ser lysere på fotballen nå enn han gjorde før. Nå håper han på suksess i Daniel Levys Tottenham.Foto: SCANPIX/AFP/ GLYN KIRK
NY INNSTILLING: Adebayor ser lysere på fotballen nå enn han gjorde før. Nå håper han på suksess i Daniel Levys Tottenham.Foto: SCANPIX/AFP/ GLYN KIRK Vis mer

- Da jeg hørte at Spurs var aktuelle, ringte jeg José og spurte om hans mening. Han ba meg reise og sa Harry (Redknapp) ville være strålende å spille under. Nå er jeg glad for å være her. Redknapp minner meg mye om Mourinho, sier spissen.

27-åringen hevder at den Adebayor som sutret fordi han og Craig Bellamy ble sendt for å trene med rekruttlaget til City under Roberto Mancini, er borte for godt.

- Før var jeg senior-sutrer, mens Craig Bellamy var supersenior-sutrer. Nå er jeg bare glad i livet. Jeg elsker å leve. Hele innstillingen min er forandret, sier han.

- Hvis Harry Redknapp setter meg på benken i morgen, vil jeg gjøre det med glede, for jeg har fortsatt livet, og det er mye viktigere.

Adebayor, som innrømmer at han husker Tottenham-fansens hatefulle sanger om ham godt, åpner til og med for å bli på White Hart Lane, dersom ting fortsetter å utvikle seg i positiv retning.

- Jeg er på utlån fra City i ett år. Blir jeg toppscorer i ligaen vil de kanskje ha meg tilbake. Men skulle Spurs ønske at jeg fortsatte, ville jeg bli henrykt, sier togoleseren.