NESE FOR MÅL: Dimitar Berbatov lukker øynene, snur ryggen til mål og sparker inn 2-0-målet mot Liverpool via tverrliggeren. Ikke alle spisser i Premier League ville prøvd noe slikt. Foto: Jon Super, AP/Scanpix
NESE FOR MÅL: Dimitar Berbatov lukker øynene, snur ryggen til mål og sparker inn 2-0-målet mot Liverpool via tverrliggeren. Ikke alle spisser i Premier League ville prøvd noe slikt. Foto: Jon Super, AP/ScanpixVis mer

- Han sparker ikke ballen, han føler den

Selv United-fansen er splittet i synet på Berbatov.

|||
(Dagbladet): Dimitar Berbatov spilte til 10 poeng på spillerbørsen i Manchester Evening News da han senket Liverpool med sitt første hattrick for Manchester United.

- Det var aldri noen tvil om at han har kvaliteten, sa United-manager Alex Ferguson etter oppvisningen.

Det har Sir Alex selvsagt ikke rett i. For det har vært nok av tvil under bulgarerens to første sesonger i United, ikke minst blant klubbens egne supportere.

For snart et år siden fortalte Berbatov selv at han hadde ligget våken om nettene og lurt på hva han kunne gjøre bedre.

- En arm rundt skulderen Tor Kristian Karlsen var speider i Bayer Leverkusen da klubben hentet en 20 år gammel Berbatov i januar 2001. Nordmannen kjenner igjen den selvkritiske stilen til Berbatov.

- Han hadde en periode tidlig i Leverkusen-karrieren der han spilte godt, men scoret lite mål. Han var deppa over dette, og oppsøkte sportsdirektøren. Han var redd for å bli solgt, men fikk beskjed om at «nei, du er framtida til klubben». Han har alltid hatt behov for å bli satt pris på, å få en arm rundt skulderen, sier Karlsen til Dagbladet.

Karlsen synes ikke Berbatov har vært så verst for Manchester United. Dessuten mener han det har vært ytre faktorer som kan ha bidratt til tyngre perioder.

- Det handler om selvtillit. Samtidig skjedde det mye i livet hans utenfor banen i fjor. Han ble far og familien var utsatt for kidnappingsforsøk. Prislappen kan også ha tynget (Tottenham fikk omkring 300 millioner kroner - journ. anm.).

Måles på scoringer Fotballekspert i Canal+, Lars Tjærnås, forstår at Berbatov har møtt kritikk fra tribunene.

- En spiss i Manchester United vil alltid bli målt av supporterne ut fra ett hovedkriterium: antall mål, sier Tjærnås til Dagbladet.

- Det hjelper ikke med all verdens magi eller teknikk hvis han ikke scorer. Samtidig har han ofte hatt et kroppsspråk som gjør at han kan virke uinteressert og lat. Kombinasjonen av de to faktorene har gjort at mange har mistet tålmodigheten med ham.

Tjærnås mener imidlertid at Berbatov har tatt tak i noen av de svakeste sidene sine.

- Jeg føler at han har gjort noe selv med det enkleste, nemlig løpskraft og synlig arbeidsvilje. I tillegg har han enten fått - eller tatt - en rolle med et utgangspunkt litt høyere i banen enn før. Det gjør at han kommer oftere til avslutninger og er mer inne i 16-meteren enn tidligere. Og når en blir vurdert etter scoringer, gjør det jo ingenting for supporterne at han scorer tre mot akkurat Liverpool.

Guddommelig Aleksander Schau, som er kjent fra NRK P3-programmet FK Fotball og som fast studiogjest i TV 2s Premier League-sendinger, la ikke skjul på at han er en stor beundrer av Berbatov på TV i går.

Og det enda han selv er fan av Tottenham, klubben Berbatov sutret seg vekk fra da han gikk til United for drøye to år siden.

- Han slutter jo ikke å være en guddommelig fotballspiller fordi han flytter på seg. Det blir som om Barcelona-fansen skulle sagt at Maradona var dårlig bare fordi han skiftet klubb. Det blir vanskelig, sier Schau til Dagbladet.

Han digger Berbatov delvis av samme grunn som andre misliker ham:

- Han er «slick» på en bra måte. Jeg vet ikke om det finnes et norsk ord som passer. Berbatov er ikke bilselger-glætt. Det er bare engelske ord som passer her, han er «smooth».

- Føler ballen Schau er helt enig i at Berbatov har et kroppsspråk som stort sett er egnet til å provosere.

ELEGANSE: Dimitar Berbatov volleysparker inn scoring mot West Ham. Foto: Eddie Keogh, Reuters/Scanpix
ELEGANSE: Dimitar Berbatov volleysparker inn scoring mot West Ham. Foto: Eddie Keogh, Reuters/Scanpix Vis mer

- Han er utrolig lett å ta - han er dyr og ser uinteressert ut. Men jeg vet ikke om ett lag som ikke ville hatt ham, sier han.

Og når du har ferdigheter som Berbatov, kan du slippe unna med en del annet.

- Han sparker ikke ballen, han føler den. Der Robert Pires ser ut som han spiller med tøfler, ser Berbatov ut som han spiller i kroppstette gymsokker. For andre spillere handler det om å ta imot ballen, så løpe, så sparke den. Berbatov gjør alt dette i en bevegelse, sier Schau.

Økonomiserer med kreftene Tor Kristian Karlsen mener Berbatov i all sin ubritiske framferd gjør noe fornuftig.

- Berbatov økonomiserer med kreftene på en annen måte enn andre spisser tradisjonelt gjør i Storbritannia. I stedet for å jage en ball som er på vei mot dødlinja for å skli den ut til innkast, lar han den gå. Han gjør det som er fornuftig i stedet for å gjøre det som gjør supporterne fornøyde, sier han.

Tre scoringer mot Liverpool er slikt som går rett i hjerterota på United-fans. En del av de skarpeste Berbatov-skeptikerne, vil nok åpne armene etter den imponerende sesongåpningen han har levert.

- Det blir aldri feil å omfavne sine egne. Det er ikke hyklersk, det er å ta til fornuften. Jeg synes United-fansen har vært alt for lite tålmodige med ham, sier Aleksander Schau.

- Vil svinge som en taktstokk Han regner likevel med at det vil komme nye opp- og nedturer for Berbatov.

- Det er tidlig ennå. Han kommer til å svinge som en taktstokk på 17. mai også denne sesongen, sier Schau.

Lars Tjærnås tror på sin side at Berbatov vil fortsette å prestere på høyt nivå.

- Stabilitet har mange faktorer. Sterk fysikk hjelper deg å prestere stabilt to dager i uka. Uansett hvor sterk en er mentalt, vil det hjelpe med opplevelser som han har hatt i det siste, ikke minst overfor fansen. Jeg tror også det har vært godt for ham at Rooney har tatt mye rom, bokstavelig talt, noe Berbatov har profitert på.

SPENST OG TIMING: Berbatov er ikke bare jålete spark. I går knuste han Carragher i lufta og headet inn 3-2-målet mot Liverpool. Foto: Jon Super, AP/Scanpix
SPENST OG TIMING: Berbatov er ikke bare jålete spark. I går knuste han Carragher i lufta og headet inn 3-2-målet mot Liverpool. Foto: Jon Super, AP/Scanpix Vis mer