IMPONERTE SJEFEN: Zlatko Tripic spilte for Tonstad i 5. divisjon så seint som i fjor. Så gikk han til 3. divisjonsklubben Egersund, før turen gikk videre til Molde i år. I går storspilte han mot Sarpsborg 08 og var banens beste spiller, ifølge Ole Gunnar Solskjær. Foto. Digitalsport
IMPONERTE SJEFEN: Zlatko Tripic spilte for Tonstad i 5. divisjon så seint som i fjor. Så gikk han til 3. divisjonsklubben Egersund, før turen gikk videre til Molde i år. I går storspilte han mot Sarpsborg 08 og var banens beste spiller, ifølge Ole Gunnar Solskjær. Foto. DigitalsportVis mer

- Han spilte 5. divisjon i fjor, og nå herjer han i Tippeligaen

Solskjær lovpriser sin nye juvel.

MOLDE (Dagbladet): Kampen mot Sarpsborg 08 i går kveld skulle gi Molde-manager Ole Gunnar Solskjær svar på hvilke av de unge og lite brukte «squad-spillerne» som kan være med og dra lasset neste sesong.

Svarene han fikk var mer enn tilfredsstillende.

Elias Valderhaug, Krister Wemberg, Pål Erik Ulvestad, Vini Dantas og Zlatko Tripic levde så absolutt opp til sjefens forventninger. Sistnevnte snappet han for øvrig foran nesa på en forbannet Åge Hareide i august.

- Zlatko var strålende og var involvert i det meste som skjedde utpå der. Elias var bra ute ved flere anledninger og hindret Hoås i å komme så lett til som han ville, sier Solskjær.

- Mye bra spillere i lavere divisjoner
Molde-sjefen snakker stadig om at han henter typer og ikke bare rene ferdigheter. Og ett uttrykk som går igjen er «vinnerskalle».  Spillerne må ha de rette holdningene og skal i utgangspunktet ikke være over 28 år.

- Bare se på Zlatko. Han spilte i 5.divisjon for ett år siden og nå herjer han i en tippeligakamp. Han er en vinnerskalle og akkurat den typen jeg leter etter. Det er mye bra spillere der ute, både i 2.,3. og til og med 4.divisjon. Det lønner seg å ha gode speidere som er ute der og har oversikt, sier Solskjær - som selv ble hentet fra 2. divisjon til Molde.

Også årets unge spiller i Tippeligaen, Magnus Wolff Eikrem, var imponert over Tripic? bidrag til festkvelden på Aker Stadion.

- Zlatko Tripic var fantastisk i dag. Han var nok helt sikkert banens beste, selv om selve kampen bare var sånn på det jevne, sa Eikrem til Dagbladet etter kampen.

- Ikke vanskelig å toppe dette
Molde kunne i helga kjøre siste runde med feiring av årets seriemesterskap, et gull klubben og byen har ventet på i hundre lange år. Med den holdningen som nå regjerer i rosenes by, at målet endelig er nådd og med andre «one hit wonders» (Vålerenga, Brann, Stabæk) friskt i minne, følte Ole Gunnar Solskjær et visst behov for å gjøre det klart at målet strekker seg over lengre tid enn én sesong.

- Det blir ikke vanskelig å toppe dette. Vi kan ikke gå rundt å tro at målet er nådd nå. Det er ikke slutten. Det er begynnelsen.

Solskjær skryter også av kulturen han og hans medhjelpere har bygget i klubben og laget.

- Vi har hatt en god kultur i laget og innstillingen til hvordan spillerne «lever fotball» har vært bra. Vi vet at det som hjalp deg i går, ikke hjelper deg i dag.

Problemet til mange av de lagene som kun har vunnet Tippeligaen én gang på 2000-tallet har vært en manglende evne til å forsterke, eller i det minste beholde laget intakt, til den påfølgende sesongen.

Vålerenga mistet Steffen Iversen til Rosenborg etter 2005-sesongen, Brann mistet Thorstein Helstad midtveis i sesongen etter gullet i 2007, mens Stabæk mistet Alanzinho og Veigar Pall Gunnarsson året etter sitt gull i 2008. Solskjær har i Molde midlene til ikke å gå i denne fella, men drar også paralleller til tiden i Manchester United i det han snakker om forsterkning av stallen.

- Det var vel rundt de tre sesongene vi ikke vant noe som helst(2003-2006, vant tross alt både FA Cup og ligacupen i samme periode, journ.anm) at vi nesten ikke skiftet på stallen. Vi kjøpte vel omtrent bare Michael Carrick og Tomaz Kuszczak. Likevel kan jeg ikke klage hvis jeg står her neste år med samme tropp som i dag, bedyrer Solskjær.

Fikk talent uten konkurranse
For at Molde skal kunne hente de beste og mest talentfulle spillerne i landet har kristiansunderen gjort det klart fra dag én at klubben ikke vil frarøve de unge og håpefulle sjansen til oppfylle utenlandsdrømmen.

- Vi skal være et springbrett unge talenter, men vi selger ikke til bakgårdsklubber heller, sier han.

FINNER GULL I LAVERE DIVISJONER: Men Åge Hareide varslet oppvask da Solskjær og Molde snakket Tripic foran nesa på Viking.  
Foto: Svein Ove Ekornesvaag / Scanpix
FINNER GULL I LAVERE DIVISJONER: Men Åge Hareide varslet oppvask da Solskjær og Molde snakket Tripic foran nesa på Viking. Foto: Svein Ove Ekornesvaag / Scanpix Vis mer

Et av de talentene det knyttes størst forventninger til i Molde foran neste sesong er nysigneringen Martin Linnes, fra Kongsvinger.

Unggutten imponerte nylig da han spilte for Molde i en treningskamp mot AaFK. Debuten ble kronet med scoring.

- Linnes blir veldig spennende. Han har den rette innstillingen og kan spille i flere posisjoner. Det liker jeg. Jeg er rett og slett overrasket over at vi fikk han så lett - uten konkurranse, sier Solskjær.

Selv om han allerede har begynt å tenke på neste år, har ikke det innlysende gått ham hus forbi - verdien av seriemesterskapet er tydelig.

- Vi skaper historie her i Molde i år. Det er ingenting som er bedre enn det!

Han får støtte av lagets ubestridte kaptein og «grand old man», Daniel Berg Hestad.

- Å klare dette med en så liten klubb er stort, når man vet hva som skal til.

Men man hviler altså ikke på laurbærene i Molde, skal man tro disse to.

- Vi kan bli bedre neste år, sier Berg Hestad.

- Vi skal ikke være fornøyde med ett gull, supplerer Solskjær.