GA ALDRI OPP:  Petter Northug lå smart i feltet nesten hele løpet og slo til mot slutten. I spurten kunne ingen slå 29-åringen. Foto: Hans Arne Vedlog
GA ALDRI OPP: Petter Northug lå smart i feltet nesten hele løpet og slo til mot slutten. I spurten kunne ingen slå 29-åringen. Foto: Hans Arne VedlogVis mer

- Han spurter, vi andre går i slow motion

Northug hyllet av Olsson.

FALUN (Dagbladet): Det var en sliten, trøtt og stolt Petter Northug som møtte opp på pressekonferanse etter gullet på femmila.

- Jeg forsøkte å gå mer i front de siste ti kilometerne. Jeg var fornøyd da det var igjen tre kilometer. Jeg forsøkte å få en god posisjon inn på stadion, og det greide jeg. Jeg kastet meg mellom dem (Johan Olsson og Lukas Bauer) på oppløpet og hadde igjen litt krefter, sier Northug da han blir bedt om å forklare slutten.

Hyllet De svenske løperne forsøkte desperat å kvitte seg med Northug, men greide det aldri:

- Vi skjønte at det gikk for seint underveis, Vi  tjente på at det gikk sakte, og måtte gå fort. Jeg måtte slappe av etter jeg hadde dratt nesten halve løpet, men det gikk fort på slutten, sier Olsson på pressekonferansen.

Sølvvinner Lukas Bauer og bronsevinner Johan Olsson hyllet Northug som en av langrennhistoriens største:

- Hvis han ikke er den beste, er han en av de største legendene. Han vil alltid bli husket. Han har revolusjonert langrenn og  har vært den beste så lenge. Mange har forsøkt å kopiere ham, men ingen har greid det, og Petter blir bare bedre og bedre, sier Johan Olsson.

Bauer fulgte opp:

- Det er vanskelig å sammenlikne løpere fra forskjellige epoker. Men Petter er en av de beste. Og den største showmannen, sa Bauer og flirte.

Stor respekt Northug har aldri vært treg når det gjelder å ski svenskene et stikk eller fire. Men Johan Olsson har aldri fått smake Petters medisin. 

De to har stor respekt for hverandre.

- Jeg har sagt det før. Han er skikongen. Det er ikke snakk om noe annet. Mange sier han bare ligger bak og spurter på slutten, men de som sier det burde ha gått et løp og kjent på følelsen. De fleste er helt tunge i beina enten de har ligget i front eller i feltet. For å komme med den spurten må man være ekstremt sterk og veltrent. Han har det alltid på slutten. Han spurter, vi andre går i slow motion, sier Olsson, og skryter av Northugs innsats mot slutten:

- Vi gikk veldig, veldig hardt opp Mördarbacken siste gangen. Han var søren meg med opp dit også. Vi ble ikke kvitt ham. Han er sterk og har en kropp som tåler å vinne ei femmil. Det gikk hardt på slutten. Med 46 kilometer i beina er ikke det så lett å henge med.