Han stoppet nesten Spania

To matchballer fra Luka Modric til ingen nytte.

KVELDENS GIGANT:Luca Modric på vei gjennom det spanske forsvaret til ingen annen nytte enn å vise de gjenværende lagene at også Spania kan være til å slå. FOTO:  EPA/Oliver Weiken.
KVELDENS GIGANT:Luca Modric på vei gjennom det spanske forsvaret til ingen annen nytte enn å vise de gjenværende lagene at også Spania kan være til å slå. FOTO: EPA/Oliver Weiken.Vis mer

FØR dette mesterskapet har ryktene gått om at Barcelona eller Real Madrid kunne tenke seg å hente Luka Modric over fra Tottenham. Etter i kveld kan du plusse på noen landslag på den lista. For ingen har vært så nær å stoppe Spania som ham.

Nå reiser i stedet Modric hjem fra EM, men ikke uten å ha gitt et par av de gjenværende lagene en ide om at det tilsynelatende så suverene Spania er til å slå.

Og kanskje også noen tanker om hvordan man skal gjøre det.

DET gjelder i hvert fall å ha lyst fra start. Som Luca Modric og Kroatia.

De åpnet med et ganske høyt press og fikk akkurat det de var ute etter:

•• Brudd i den spanske pasningsrytmen.

Du får ikke stoppet de spanske forsøkene for godt med sånt; dette laget er seg selv tvers igjennom. Men med hissig nok løping unngår de beste motstanderne at spanjolene får ligge uavbrutt i angrep.

Og de aller beste; de med ballvinnere og spillfordelere som Luca Modric altså, får angripe selv.

AKKURAT den gleden måtte både Kroatia og tilskuerne vente på til andre omgang. Før pause var det som vanlig et stadig strammere spansk press der de kroatiske bruddene kom lavere og lavere samt sjeldnere og sjeldnere.

At det likevel ikke ble noen spanske målsjanser i denne perioden skyldtes de allerede synbare små svakhetene ved 2012-utgaven. For mye presses for seint gjennom midten der motstanderne har flest spillere. Mot Kroatia ga det Fernando Torres vriene arbeidsvilkår og gjorde at det ble for lite resultat av et overdådig ballinnhav.

Dessuten gikk kroaterne ganske systematisk etter støttepasningen i presset sitt. Det var vellykket mot et spansk lag som for anledningen spilte enda mer enn vanlig bakover. Den detaljen kommer nok et par av motstanderne til å titte etter også.

MEN mest gjelder det altså å angripe selv.

Det tok tid før kroaterne skjønte at de måtte gjøre mer av det. Presset av Italias ledelse mot Irland tok de stadig større sjanser etter pause. Da ble Modric sin kvalitet virkelig tydelig.

Før kvarteret var spilt, burde spanjolene ligget under. Modric kom seg lekkert fri høyt på høyrekanten, og var smart nok til å ta seg tid før innlegget til lagkameratene rakk å fylle opp rommet foran den borteste stolpen. For den som har teknikk, har som regel litt ekstra tid. Og hvilken teknikk,......:

•• Det ytterskrudde innlegget der ballen slo perfekt mot pannen til Ivan Rakitic er desidert best i sin klasse i denne turneringen.

Fra fem-meteren hadde Sevilla-spilleren en ferdig servert mulighet til å gi Kroatia ledelsen, men headingen gikk likevel rett på den spanske målvakten Ilker Casillas.

BEDRE endte det ikke da Luka Modric på nytt med sine blendende ferdigheter ga lagkameratene sjansen til å slå ut tittelforsvareren. Ved hjelp av en eneste vending nede i eget forsvarsfelt distanserte Modric halve det spanske laget og startet den kontringen som endte med en Perisic-volley og en farlig Cassillas-retur.

Nærmere kom ikke Kroatia, og sett i forhold til spanjolenes kvaliteter er det selvsagt greit nok både i forhold til denne kampen og resten av EM.

Men Luka Modric har uansett satt et eksempel:

•• Det er helst ved å stole på egne ferdigheter at Europamester-tittelen kan skifte eier.

Tar de gjenværende lagene dette hintet, blir turneringen -- om mulig -- enda bedre.

Som Luka Modric på vei til en enda større klubb; altså.