HENTET ABERDEEN-RESERVE: Det ble snakket om Ronaldinho og David Beckham, men de nye Blackburn-eierne hentet i stedet Aberdeen-reserven Myles Anderson, som ikke har spilt en offisiell kamp for Blackburn ennå. Det var neppe sportslige motiver som lå til grunn for signeringen. Her fra en treningskamp mot Morecambe i juli 2011. Foto: Craig Brough/Action Images
HENTET ABERDEEN-RESERVE: Det ble snakket om Ronaldinho og David Beckham, men de nye Blackburn-eierne hentet i stedet Aberdeen-reserven Myles Anderson, som ikke har spilt en offisiell kamp for Blackburn ennå. Det var neppe sportslige motiver som lå til grunn for signeringen. Her fra en treningskamp mot Morecambe i juli 2011. Foto: Craig Brough/Action ImagesVis mer

Han symboliserer alt som er råttent med Blackburn

Siden november 2010 har klubben vært i fritt fall.

(Dagbladet): Blackburn er én av fem klubber som har vunnet ligagull i Premier League-æraen.

Her er historien om hvordan klubben som skulle etablere seg som en Europeisk stormakt reiste seg - og falt knallhardt ned på jorda igjen.

Walker-æraen Jack Walker var en britisk forretningsmann, født og oppvokst i Blackburn. Han sluttet på skolen som 13-åring, men opparbeidet seg en milliardformue i stål- og luftfart-industrien. Walker brukte mye av formuen på laget i sitt hjerte som på den tiden slet i nedre halvdel av det som nå heter Championship, altså nivå to i det engelske ligasystemet.

Klubben hadde levd på svært begrensede midler før Walkers inntog. Da Howard Kendall ble ansatt som manager i 1979 ble han blant annet bedt om å redusere mengden melk som ble brukt i spillernes te.

Da Walker sikret seg full kontroll over klubben i 1991 ble det imidlertid andre boller. Walker ville at Blackburn skulle bli en fotballgigant i England og Europa, og sprøytet penger inn i den lille klubben. Med Walkers penger ble det bygd et nytt treningsanlegg, og Ewood Park ble bygd om.

I tillegg fikk daværende manager Don Mackay nærmest fritt leide hva spillerkjøp angikk, og klubben reddet plassen. I oktober i 1991/1992-sesongen ble Mackay erstattet av Kenny Dalglish. Under hans ledelse sikret klubben opprykk til Premier League via play-off. For første gang siden 1966 var Blackburn tilbake i den engelske toppdivisjonen.

Med Walkers penger i ryggen kjøpte lille Blackburn spillere som Alan Shearer i den påfølgende sesongen (1992-1993). Henning Berg ble også hentet fra Lillestrøm den sesongen, og Blackburn endte på en overraskende 4. plass.

Fremgangen fortsatte sesongen etter, og Blackburn endte på sølvplass, åtte poeng bak Manchester United.

Året etter endte det med gull etter en høydramatisk serieavslutning. Fergusons menn klarte ikke slå West Ham i London, og til tross for 2-1-tap mot Liverpool på Anfield kunne Blackburn feire sitt første ligagull siden 1914.

EIERNE: Blackburn ble kjøpt opp av fjærkre-selskapet Venkys i 2010. Her er eierne Balaji Rao og Venkatesh Rao på Ewood Park etter oppkjøpet. Foto: AFP PHOTO/ANDREW YATES
EIERNE: Blackburn ble kjøpt opp av fjærkre-selskapet Venkys i 2010. Her er eierne Balaji Rao og Venkatesh Rao på Ewood Park etter oppkjøpet. Foto: AFP PHOTO/ANDREW YATES Vis mer

- Jack Walker var drømmeeieren for enhver klubb. En lokal fyr med penger og et hjerte for lokalsamfunnet. En kan ikke få det bedre enn det, han var en av gutta, sier TV2-kommentator Kasper Wikestad til Dagbladet.

Blackburn klarte imidlertid ikke bygge videre på suksessen, og i 1999 rykket laget igjen ned til det engelske ligasystemets nest høyeste nivå. 17. august, 2000 tapte Walker kampen for kreften, men før sin død forsikret han supporterne om at han hadde sikret klubbens fremtid gjennom en stiftelse («Walkers Trust») som ville sørge for finansiell trygghet for klubben.

Blackburn rykket rett opp til Premier League igjen etter nedrykket, og til tross for at de ikke kjempet om ligagull etter det, klarte de å bli værende i Premier Leagues øvre sjikte fram til 2010-sesongen.

Venky's I november 2010 ble Blackburn kjøpt av det indiske fjærkre-selskapet Venkateshwara Hatcheries - bedre kjent som Venkys. De kjøpte ut Walkers Trust, som hadde vært på utkikk etter det de mente ville være den best egnede eieren. I sitt første intervju etter overtakelsen av klubben snakket styreleder Anuradha Desai ikke om hva de kunne gjøre for klubben, men hva klubben kunne gjøre for dem.

- Venkys-merket vil få umiddelbar anerkjennelse hvis vi tar over denne klubben, og det er hovedgrunnen til at vi gjør dette, sa hun, ifølge The Guardian.

De nye eierne satte lista høyt i sine første uker/måneder ved roret.

De ville kjøpe Ronaldinho fra AC Milan, og prøvde også å hente David Beckham på lån fra LA Galaxy. I steden hentet de Aberdeen-reserven Myles Anderson - sønn av Jerome Anderson, agenten som sto bak Venkys oppkjøp av Blackburn - og snakket om ham som en ny Chris Smalling, ifølge The Telegraph. Myles Anderson hadde bare spilt et par minutter for Aberdeen (kom inn som innbytter i en kamp de allerede ledet 5-0) og har ikke spilt et minutt for Blackburn i en offisiell kamp.

Steve Kean forsvarte kjøpet utad.

- Vi føler at Myles Anderson er en spiller med stort potensial, med en sein og god utvikling. Han kan bli som Chris Smalling, som slo gjennom seint, sa manageren.

JACK WALKER: Jack Walker tjente seg rik i stål- og flyfarts-industrien, og brukte mye av formuen på laget i sitt hjerte - Blackburn. Her fra 1994/1995-sesongen da Blackburn vant Premier League. Foto: NTB Scanpix
JACK WALKER: Jack Walker tjente seg rik i stål- og flyfarts-industrien, og brukte mye av formuen på laget i sitt hjerte - Blackburn. Her fra 1994/1995-sesongen da Blackburn vant Premier League. Foto: NTB Scanpix Vis mer

I august ble like fullt Anderson lånt ut til Aldershot i League Two.

Blackburn-rollen til Myles Andersons far, nevnte Jerome Anderson, er mildt sagt kontroversiell. Etter at Sam Allardyce fikk sparken i desember, 2010 uttalte Manchester United-manager Alex Ferguson følgende om situasjonen i klubben:

- I Blackburn har en det problemet at en agent er sterkt involvert og bestemmer framtida for klubben. Jerome Andersen, han kan ikke engang plukke seg i nesa. Det er uforståelig, og en alvorlig trussel mot hvordan klubber drives, sa Ferguson, som for øvrig er en god venn av Allardyce, ifølge The Telegraph.

- Det er sterke indisier på at Jerome Anderson står bak mye av det som har skjedd i Blackburn de siste åra. Det var han og agentfirmaet hans som solgte Blackburn inn til Venkys, og lovet dem at det ikke var mange investeringer som skulle til før det kunne bli Champions League-spill og gull og grønne skoger, sier Wikestad.

I februar, 2011 - drøyt tre måneder etter Venkys inntog i Blackburn - forlot styreformann John Williams sin stilling. Williams hadde vært i klubben i ti år, og ble ifølge The Guardian ikke engang konsultert da Allardyce fikk sparken og ble erstattet av Jerome Anderson-klient Steve Kean. Administrerende direktør Tom Finn trakk seg også fra sin stilling kort tid etter Williams' avgang.

- Dette er folk som hadde vært i klubben lenge, og enten så trakk de seg av egen fri vilje eller så ble de presset ut. Det markerte på mange måter at en fantastisk fin, familiedrevet klubb endret ansikt på veldig kort tid, sier Wikestad.

Sparket Kean - Ansatte Berg Perioden med Steve Kean ved roret har vært en eneste lang misere for Blackburn-supporterne som aldri varmet til skotten - for å si det mildt. 22. desember ble han ansatt på full tid etter 1-1 mot West Ham og 0-2-tap hjemme mot Stoke. Blackburn reddet såvidt plassen i Premier League i 2010/2011-sesongen, men sesongen etter rykket de ned.

Etter å ha etterlyst Keans avgang i lang, lang tid ble Blackburn-fansen omsider bønnhørt i september i år da Kean måtte gå. En drøy måned etter Keans avgang ble Henning Berg ansatt.

- De brukte altså fire-fem uker på å ansette en ny trener, og midt i en sesong er det veldig lang tid å bruke. De sa da at de var sikre på at de hadde fått riktig mann, men så får han bare ti kamper før det er takk og farvel. Jobben Henning fikk var ekstremt vanskelig, og å tro på opprykk med den troppen de har, er veldig naivt. De har spillere med Premier League-erfaring, ja. Lars Bohinen og Claus Lundekvam har også Premier League-erfaring, men det betyr ikke at de kan steppe inn og gjøre en god nok jobb nå, sier Wikestad og ler.

UPOPULÆR: Tidligere manager Steve Kean ble aldri populær blant Blackburn-supporterne. Foto: AFP PHOTO/ANDREW YATES
UPOPULÆR: Tidligere manager Steve Kean ble aldri populær blant Blackburn-supporterne. Foto: AFP PHOTO/ANDREW YATES Vis mer

Berg fikk som kjent sparken i dag, men Wikestad forstår at Berg tok jobben i klubben, til tross for at Berg virket å være klar over den mørke situasjonen klubben han en gang spilte for er i da han arbeidet som ekspertkommentator for TV 2 tidligere i år.

- Henning har en enorm kjennskap og et sterkt forhold til klubben. Han har masse følelse for klubben, og det å få en managerjobb i England er så utrolig vanskelig at en ikke kunne si nei til det. Å få et tilbud fra en engelsk klubb er en «chance of a lifetime», sier Wikestad som ikke tror vi får se Blackburn i det øverste selskap med det første.

- Blackburn er et rottereir nå, og det er vanskelig å se dem tilbake i Premier League i overskuelig fremtid. Entusiasmen er borte, spillerstallen er dyr, ikke god nok og eierne vet ikke hva de driver med, sier Wikestad til Dagbladet.

Kilder: The Guardian, The Telegraph, Lancashire Telegraph, Sporting Intelligence og TV 2 Sporten.