- Han traff meg på en eller annen dårlig måte for ham

Ruud og landslagskollegene sterkt preget av Riise-smellen.

UHELDIG: John Arne Riise fikk et ublidt møte med skulderen til Espen Ruud (bildet) og pådro seg en kraftig hjernerystelse. Han var på ingen måte var å klandre for episoden, som var et hendelig uhell, men fikk en ubehagelig opplevelse.  Foto: Aleksander Andersen / Scanpix
UHELDIG: John Arne Riise fikk et ublidt møte med skulderen til Espen Ruud (bildet) og pådro seg en kraftig hjernerystelse. Han var på ingen måte var å klandre for episoden, som var et hendelig uhell, men fikk en ubehagelig opplevelse. Foto: Aleksander Andersen / ScanpixVis mer

||| HOTEL BRISTOL (Dagbladet): Espen Ruud er vanligvis ikke blant de mest omkransede spillerne på landslagets pressetreff, men i ettermiddag var telemarkingen den alle ville prate med etter duellen på dagens Ullevaal-trening som sendte John Arne Riise til sykehus.

- Det ble slått en crosspasning over mot meg, og begge hoppet opp i en duell, som jeg opplevde som fair. Han traff meg på en eller annen dårlig måte for ham i enten skulderen eller hodet mitt. Selv kjente jeg ikke mer av kontakten enn et lite slag i skulderen, forteller Ruud om situasjonen til Dagbladet.

Til alt hell slapp Riise unna med en kraftig hjernerystelse etter at han ble liggende igjen i gresset bevisstløs og med spasmer i flere minutter. Tilleggsundersøkelser på Ullevål sykehus viste ingen tegn til indre blødnigner eller brudd på hodeskallen. Dermed må Roma-backen ta tiden til hjelp før han er moden for comeback på banen.

- Vondt
Selv om det var Riise som gikk kraftigst til i duellen, og Ruud i så måte ikke kunne klandres for skaden som setter venstrebacken ut av morgendagens kamp mot Portugal, opplevde han episoden som svært ubehagelig.

- Jeg skjønte ikke hvor alvorlig det var med en gang. Da jeg gikk bort til ham, så jeg at han var bevisstløs. Jeg fikk snakket litt med legen, og fikk heldigvis forsikringer om at det gikk bra med ham.

- Det setter helt klart en støkk i en. Dette er en type skade som til og med ser ille ut på TV. Når man opplever det på så nært hold, får man vondt inni seg, understreker Ruud.

Trygg Hangeland
Også landslagskollegene var preget av dramatikken på dagens trening. Landslagskaptein Brede Hangeland, som i likhet med Riise er en del av en veletablert forsvarsfirer, tror likevel at Norge skal kunne håndtere tapet av en av lagets viktigste spillere.

- Det betyr at vi må ha en ny mann inn, og John Arne er jo en av de mest rutinerte, så vi skulle jo gjerne hatt ham med. Men nå må vi ha en ny mann inn på venstrebacken, og jeg er sikker på at det går bra.

- Er vi betydelig svekket nå?

- Vi skulle gjerne hatt ham med, men så vidt jeg forstår kan han ikke spille, så da får vi se hvilken løsning Drillo velger på venstrebacken - jeg er rimelig sikker på at vi stiller elleve mann, i hvert fall.

- Hvor mye uro blir det når noe sånt skjer så nært opptil kampen?

- Forhåpentligvis klarer vi å takle det, i dag var det en litt sånn ekkel situasjon selvfølgelig, normalt sett er det stille og rolig på trening dagen før kamp. Det er ikke godt å vite, men jeg tror ikke det trenger å påvirke prestasjonen i kampen noe særlig, understreker Hangeland.

- Trist å miste John Arne
Erik Huseklepp var et stykke unna selve duellen, men ble naturligvis påvirket av alt oppstyret i etterkant.

- Det var langt unna meg, og jeg så det ikke så godt. Men det er kjedelig, selvfølgelig. Det er klart man får en liten støkk når det kommer ambulanse og sånn. Men det er sånt som kan skje, dessverre, sier Huseklepp til Dagbladet.

- Hva betyr dette for Portugal-kampen?

- Det betyr at vi mangler John Arne, som er en bra spiller, men vi har flere i troppen, og da må noen andre trå til.

Det er en oppfatning som deles av Steffen Iversen.

- Vi har flere som kan ta over for John Arne, men det er selvfølgelig trist at vi mister en viktig spiller så tett inn på en kamp, sier Iversen til Dagbladet.

Henter ikke inn erstatter
Som en skjebnens ironi, betyr trolig Riises skade at Ruud går inn og erstatter ham i førsteelleveren mot Portugal i mangelen på andre venstrebacker i troppen. Jon Inge Høiland er også et alternativ, men trolig velger landslagssjef Egil «Drillo» Olsen Ruud, selv om han hevder at han ennå ikke har informert spillerne om endringene i laguttaket.

Det eneste Drillo kunne si, var at ingen erstatter vil bli hentet inn.

- Vi har allerede 19 friske spillere i troppen, og kan bare ha 18 med oss til kampen. Om vi hadde hentet inn en erstatter, ville det betydd at vi måtte sette flere på tribunen, sier landslagssjefen.

-  John Arne er en viktig spiller med helt unike ferdigheter som ikke kan erstattes, og det er klart at skaden hans svekker oss. Forhåpentligvis vil den spilleren som kommer inn gjøre en kjempekamp, sier Drillo.

Ruud er klar om han får sjansen, men har begrenset med fartstid på venstresida. 60 minutter mot FC København tidligere i sesongen er alt av fartstid høyrebacken har på motsatt back de siste årene.

- Jeg skal klare det også, dersom jeg får muligheten, men liker meg selvfølgelig best på høyresiden. Jeg kan bruke venstrefoten, sier Ruud.

SATT UT AV SPILL: John Arne Riise må påregne flere uker på sidelinjen etter å ha pådratt seg en kraftig hjernerystelse på dagens landslagstrening.Foto: Morten Holm / Scanpix
SATT UT AV SPILL: John Arne Riise må påregne flere uker på sidelinjen etter å ha pådratt seg en kraftig hjernerystelse på dagens landslagstrening.Foto: Morten Holm / Scanpix Vis mer