Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Han truer den norske langrenns-dominansen

Kan føre til at færre norske løpere får gå v-cup.

LEDER KLART: Federico Pellegrino har opparbeidet seg en kjempeledelse i sprint-verdenscupen. Det bekymrer den norske langrennsledelsen. Foto: NTB Scanpix
LEDER KLART: Federico Pellegrino har opparbeidet seg en kjempeledelse i sprint-verdenscupen. Det bekymrer den norske langrennsledelsen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

I dag er verdenscupen i gang igjen etter Tour de Ski, med skøytesprint i det nye langrennsanlegget i Planica.

Det er et utrolig viktig renn sett med norske øyne.

Fordi: Vinneren av den sammenlagte sprintcupen får automatisk plass i verdescup-rennene påfølgende sesong. Finn Hågen Krogh har det privilegiet denne sesongen. Det fører til at Norge får med en ekstra løper i alle sprintrenn. Langrenssjef Vidar Løfshus kan ta ut ni sprintere til verdenscuprenn denne vinteren.

Når vi samtidig vet at mer og mer tyder på at FIS til sommeren vil fjerne regelen om at nasjoner som har åtte løpere inn blant de 30 beste på rankingen ikke lenger får ha med to ekstra løpere, men må nøye seg med grunnkvota på seks utøvere, risikerer Norge å miste tre plasser i neste års sprintcup.

For langrennsnasjonen med den desidert største bredden i toppen, er dette svært alvorlig.

Betydelig redusert - Vi ønsker jo å gi flest mulig løpere muligheten i verdenscupen. Gjør FIS dette vedtaket, blir den muligheten betydelig redusert neste vinter, sier Vidar Løfshus til Dagbladet.

Nettopp derfor er det så viktig å vinne sprintkula. Men det skal bli meget vanskelig.

Federico Pellegrino har nemlig opparbeidet seg et solid forsprang så langt i sesongen. Italieneren har utviklet seg ytterligere, er snart like god i klassisk som i skøyting, og er i tillegg så hurtig at selv Petter Northug har innrømmet at han ikke klarer å ta ham i en spurt.

- Jeg er litt bekymret, jeg må innrømme det. Pellegrino har utviklet seg til en komplett sprinter, sier Løfshus til Dagbladet.

- Men han ledet på denne tida i fjor, og da klarte vi å ta ham igjen. Men da var han heller ikke så god som han er nå, legger Løfshus til.

Må tenke taktisk
Sondre Turvoll Fossli er den norske løperen som ligger nærmest italieneren i sammendraget, men er 128 poeng bak. Deretter følger tittelforsvarer Finn Hågen Krogh, men han hviler etter andreplassen i Tour de Ski, og går ikke i Planica i morgen.

De norske storsprinterne Eirik Brandsdal og Ola Vigen Hattestad ligger langt bak Pellegrino på listene, og må ha fullklaff resten av sesongen skal det ende i friplass neste vinter.

- Vi har ikke hatt det samme giret som Pellegrino så langt i sesongen. Det må vi sørge for å få på plass. Det viktigste selvsagt er å slå Pellegrino i flest mulig sprintrenn framover, sier Løfshus.

- Har dere lagt noen taktikk?

- Vi har snakket litt om det, men vi har ikke gjort det enda. Det er litt tidlig.

- Sprintsesongen avslutten med Tour of Canada, der er det tre sprinter?

- Ja, og har vi sprintere som kan utfordre Pellegrino i kampen om sprintkula, vil de bli tatt ut til Canada, sier Løfshus.

Frykter Nilsson Også på jentesida er det tett i toppen i sprintsammendraget.

Men der har de norske jentene i alle fall sørget for at ingen utlendinger har fått stikke av.

Maiken Caspersen leder sprintcupen, fire små poeng foran svenske Stina Nilsson som igjen kjenner Ingvild Flugstad Østbergs pust i nakken.

I distansecupene, og ikke minst i det totale sammendraget, har norske løpere full kontroll.

Takket være Therese Johaug og Martin Johnsrud Sundby.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media