Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Semb om Lagerbäck:

- Han var avvisende i starten

- Men når makrellen snuser på agnet, hjelper det å nappe til, sier fotballandslagets sportssjef, Nils Johan Semb.

GODT HUMØR: Lars 

Lagerbäck (til venstre) begynner å få dreis på Norge. Nils Johan Semb (foran) liker det han ser. Her med assistent Per Joar Hansen (i midten) og mediesjef Svein Graff (bak). Foto: BJØRN LANGSEM / DAGBLADET
GODT HUMØR: Lars Lagerbäck (til venstre) begynner å få dreis på Norge. Nils Johan Semb (foran) liker det han ser. Her med assistent Per Joar Hansen (i midten) og mediesjef Svein Graff (bak). Foto: BJØRN LANGSEM / DAGBLADET Vis mer
  • Norge - Panama, onsdag kl. 19.00

REYKJAVÍK/OSLO (Dagbladet): Nils Johan Semb forteller at Lars Lagerbäck var avvisende til å overta Norge i starten. I helga tok Lagerbäck og Norge sin tredje strake seier, og 69-åringen ble hyllet etter alle kunstens regler etter «hjemkomsten» til Island.

Fotballandslaget er nå tilbake i Norge og møter Panama i privatlandskamp på Ullevaal onsdag. 3-2-seieren i Reykjavík styrker troen på at Lagerbäck er på rett vei med laget.

Nils Johan Semb - som har en rolle som sportssjef - betegner progresjonen som bra. Laget har vunnet alle tre privatlandskampene i 2018. Det er året omgivelsene forlanger å se resultatene av svenskens filosofi og arbeid.

- Jeg ønsker ikke å ta av. Men det er lov å være nøktern optimist. Jeg synes det ser spennende ut, det ser lovende ut. Jeg ser potensialet, sier Semb til Dagbladet.

Pensjonist

Returen til Island ble en formidabel triumfmarsj for Lagerbäck. Det var han som startet det islandske eventyret som endte med EM-kvartfinale i 2016.

Foran 9000 tilskuere på Laugardalsvöllur lørdag kveld ble han hyllet med rungende jubel og applaus. Mange trodde at den snart 70-årige treneren skulle pensjonere seg etter Islands bragd i Frankrike-EM. Men så begynte Semb - en toppskikkelse innenfor fotballforbundet - å jobbe i kulissene:

- Ja, han hadde pensjonert seg, sier Semb til Dagbladet.

- Jeg merket at han var avvisende i starten. Så åpnet han opp en liten glippe. Og når makrellen snuser på agnet, så hjelper det å nappe til når du har muligheten.

Lagerbäck ble ansatt i februar 2017. I de første kampene så det slett ikke ut til at Norge klarte å løfte seg etter en tung periode med Per-Mathias Høgmo. Mot Australia, Albania og Island har mye sett bra ut både i forsvar og angrep.

Og ikke minst: Norge står med tre seire.

Lagerbäck har jobbet knallhardt med å finne fram til de rette typene på laget. I tillegg ser du at det er noe med mentaliteten til spillerne. Å representere de norske fargene er ikke noe du skal gjøre halvveis. Det er prestisje, det er ærefullt - og du skal kjenne at du representerer stoltheten til en hel nasjon.

Kapasitet

- Jeg merket at han etter hvert ble nysgjerrig, sier Semb om Lagerbäck.

- Til slutt endte prosessen med at han heldigvis sa ja. Det er en kapasitet som styrer landslaget. Så får vi se hvor langt det rekker.

- Hvordan er motivasjonen hans?

- Han er ett hundre prosent profesjonell. Han er forberedt ned til minste detalj. Han er veldig motivert for å lykkes med Norge. Jeg er imponert over arbeidsmengden. Han ser mye fotball og jobber mye inn mot samling. Han er en superkapasitet, uansett hvilke resultater vi får i framtida.

Lagerbäck har ledet Norge i 12 kamper. Seks av kampene har endt med seier. Det desiderte bunnpunktet kom med 0-6-tapet for Tyskland 4. september i fjor.

Hjernevask

Slik forklarer han lagets utvikling det siste drøye året:

- Mer tid til å jobbe sammen, tid til å utkrystallisere en stamme og repetere hvordan vi vil spille, det er den fremste årsaken. Vi jobber med stilen så mye spillerne orker. Det er møter hver dag, og alltid repetisjon av hvordan vi skal spille, leve og jobbe. Det er slik man hjernevasker folk.

Lagerbäck klager ikke lenger, som han gjorde i begynnelsen, over at landslagsspillerne er for «snille».

- Nå er det en aggressivitet i spillet som i det minste nærmer seg høy internasjonal klasse. Se på kampen mot Island. Det var ingen snille gutter.

Det som gjør at situasjonen trekker ned, er at Norge ikke har spilt en kamp av betydning på 15 måneder. Da Lagerbäck tapte 2-0 for Nord-Irland i debuten, var vi i realiteten ute av VM-kvalifiseringen.

Først i september starter alvoret igjen. Da venter Kypros, Bulgaria og Slovenia i Nations League. Turneringen gir en ekstra mulighet til å komme til EM-sluttspillet i 2020.

Onsdag venter VM-klare Panama til Ullevaal.

- Jeg kommer til å gjøre en del bytter, men kan ikke si hvor mange, forteller Lagerbäck.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media