KLAR FOR KAMP: Jon Ludvig Hammer skal prøve seg i Norway Chess for andre gang. Sist endte han på en soleklar sisteplass. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
KLAR FOR KAMP: Jon Ludvig Hammer skal prøve seg i Norway Chess for andre gang. Sist endte han på en soleklar sisteplass. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

Han var den hemmelige hjernen til Magnus Carlsen da han vant VM. Nå skal de gjøre opp mann mot mann

Har så lyst til å slå Magnus at han tror på det.

(Dagbladet): Han er den hemmelige hjernen som hjalp Magnus Carlsen til to VM-titler, men i Norway Chess anses han som temmelig sjanseløs. Jon Ludvig Hammer (25) er rangert som nr. 62 i verden, og i Stavanger møter han de aller beste i verden.

Med Magnus Carlsen i spissen.

Jon Ludvig Hammer (25) var den hemmelige støttespilleren og sekundanten til Magnus Carlsen i begge VM-matchene mot Vishy Anand. Magnus Carlsen ga ham stor anerkjennelse. Han mente at det var Hammer som fant ut av hvordan Anand kunne blokkeres når inderen hadde hvite brikker første gang Carlsen vant i India.

Og at det avgjorde VM-matchen.

Nå møtes de to norske stormesterne i Norway Chess i Stavanger.

Brenner av lyst
I begge VM-matchene satt Hammer hjemme i Norge og leverte sine analyser på Skype. Det var i 2013 og i fjor. Hammer har også slått Magnus Carlsen i et parti i 2010.

Nå brenner han av lyst til å vinne over Magnus Carlsen i Norway Chess.

Avstanden er formidabel på ratingen mellom de to nordmennene. Carlsen topper suverent med 2876 poeng, hele 199 poeng foran Hammer.

Men Jon Ludvig sier dette:

- Det er tre partier der jeg håper på en sjanse. Det er først og fremst mot Vachier-Lagrave. Og så tror jeg at jeg kan ha en mulighet mot Anish Giri. Og mot Magnus, sier han optimistisk til Dagbladet.

- Og det er fordi jeg har så jæskla lyst til å slå Magnus.

En fisk mot haier
Det er naturlig å tro at nettopp fordi han kjenner Magnus Carlsen etter det tette forholdet de har hatt og har, får han også et fortrinn når de møtes. Men Hammer mener det også kan slå den andre veien.

- Magnus kommer ganske sikkert med en helt annen åpning mot meg enn det vi drillet inn den gangen.

Franskmannen Vachier-Lagrave har hatt en dalende formkurve og har falt ganske kraftig på den internasjonale ratingen. Han befinner seg nå på 26. plass, men blir likevel ingen enkel motstander.

- Jeg er fisken i dammen mot alle haiene. Jeg blir spilleren alle føler at de må slå, mener Jon Ludvig Hammer.

- Ikke bra
Hammer deltok også i Norway Chess i 2013. Da endte han sist.

- Det gikk ikke bra i det hele tatt. Jeg spilte aggressivt og la ikke opp spillet slik jeg normalt gjør. Det skal ikke skje denne gang. Jeg tok forrige gang som en læreopplevelse. Da tapte jeg sju partier, vant et og spilte et parti til remis. Det ble en soleklar sisteplass, forteller Hammer.

Han sier at målet er å gjøre det dobbelt så bra i poeng i turneringen som starter denne uka med en lynsjakkturnering. Den danner grunnlaget for sammensetningen av partiene i turneringen som sparkes i gang tirsdag, og varer til siste parti torsdag 25. juni.

Blir det en eller flere spillere som ender med lik poengsum skal det hele avgjøres med lynsjakk.

- Jeg skal ikke være redd for å spille mitt eget spill denne gang, sier Jon Ludvig Hammer.