Martin Johnsrud Sundby

- Han var dyrisk

For første gang på flere år gikk sesongstarten på Beitostølen uten Martin Johnsrud Sundby (37). Skilegenden, som nå satser på langløp, har hatt en eventyrlig karriere – der Petter Northug (35) også har spilt en vesentlig rolle, forteller han i podkasten «Gode dager».

- VERDENS BESTE RIVAL: Martin Johnsrud Sundby omtaler Petter Northug som verdens beste rival. Her er de avbildet sammen etter et verdenscuprenn på Lillehammer i 2015. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB
- VERDENS BESTE RIVAL: Martin Johnsrud Sundby omtaler Petter Northug som verdens beste rival. Her er de avbildet sammen etter et verdenscuprenn på Lillehammer i 2015. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB Vis mer
Publisert

Martin Johnsrud Sundby vet å gjøre ting skikkelig. Og han har alltid hatt en plan for alt fra restitusjon til trening.

I podkasten «Gode dager» med Øystein «Pølsa» Pettersen og Hans Olav «Hanso» Ingholm, snakker han blant annet om egenskapene som gjorde han til to ganger olympisk mester og fire ganger verdensmester.

Vinneregenskapene tror han imidlertid ikke er medfødt, men noe han har tilegnet seg gjennom et helt halvt liv som toppidrettsutøver, forteller han.

I Sundbys hode er de som er best, de som er flinke til å bruke masse tid på det som gir størst framdrift. Og de som er veldig flinke til å bruke lite tid på det som gir lite framdrift, utdyper Sundby i podkasten.

Dette var også det som ble suksessoppskriften etter hvert som Sundbys karriere utartet, mener han.

Han forteller også om hvordan han ble drevet fram av rivaliseringen med Petter Northug.

TIPPET OVER: I podcasten «Bertrands Univers» møter mentaltrener Erik Bertrand Larssen en av Norges største skistjerner, Martin Johnsrud Sundby, som forteller at det på et tidspunkt i karrieren tippet over. Video: «Bertrands Univers» Hør «Bertrands Univers» her: https://www.podplay.com/no-no/podcasts/bertrands-univers-618981 Vis mer

Delte kunnskap

De har begge tatt en rekke individuelle medaljer i verdensmesterskap og olympiske mesterskap. Men likevel har Northug, nesten alltid, vært et hakk foran Sundby.

Northug vant sin første verdenscupseier i 2006. Sundby vant sin første verdenscupseier i 2008.

Northug vant sin andre verdenscupseier i 2007. Sundby vant sin andre verdenscupseier i 2012.

Men en ting Sundby har gjort bedre enn Northug, er å dele kunnskap rundt treningsarbeidet sitt. Northug derimot, var flinkere til å fortelle hvor mye han sov og hvilte, mener Røa-gutten.

Likevel kan Sundby bare telle på en finger, hvor mange mennesker han har hatt like tøffe treningsøkter og like tøffe treningssamlinger med, som med Northug, forteller han.

- Og som er tøffere i treningshodet sitt enn det Petter Northug er. Det tror jeg han er til dags dato. Jeg tror det hadde blitt en grusom treningsøkt hvis jeg skulle ut å trene med han i tre-fire timer. Men det snakker han ikke så mye om, hvor dyrisk han var på trening når han dro på trening, utdyper Sundby.

- Verdens beste rival

Videre forteller Sundby om hva rivalen og lagkameraten gjorde med vinnerviljen hans.

- Jeg fikk jo verdens beste rival i Petter. Det var jo ingen som kunne få deg opp om morran som han, i forhold til at han var så rå på sine ting. Jeg var så annerledes på det jeg var god på og vi skulle kjempe mot hverandre. Vi var på samlinger og hadde de villeste treningsøktene sammen.

- Jeg ville jo også slå han i konkurranse, det tok lang tid før det skjedde, men jeg hadde nok ikke vært den løperen jeg ble uten han som konkurrent, hevder Sundby,

I desember 2018 valgte Northug å legge skiene på hylla. Sundby holdt ut tre sesonger til og la opp etter fjorårssesongen. Likevel innrømmer han at det var noe som ble annerledes, da rivalen forsvant ut av verdenscupsirkuset. Under Toppidrettsveka i Aure i august sa Sundby til Dagbladet at han hadde håp om de to «ringrivene» vil møtes til dyst i langløpssirkuset.

- Etter han la opp slet jeg plutselig med å motivere meg. Det var en eller annen flamme som døde ut. Og jeg har ikke klart å finne den samme sulten etterpå, sier Sundby videre i podkasten.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer