Hva skjedde med Edvald Boasson Hagen?

- Han var eitrende forbanna

Edvald Boasson Hagen (36) ble et internasjonalt fenomen tidlig i 20-årene og har - til tross for en fremragende karriere - ikke helt klart å leve opp til spådommene om å bli «den nye Eddy Merckx». Thor Hushovd mener at Team Sky kjørte ham for hardt.

EN AV DE STØRSTE: Ingen ryttere i årets startfelt i Tour de France har syklet flere etapper enn den nå 36 år gamle Edvald Boasson Hagen, men mange trodde at sykkelesset ville vinne enda mer. Foto: Laurent Lairys/DPPI/LiveMedia/Shutterstock 2
EN AV DE STØRSTE: Ingen ryttere i årets startfelt i Tour de France har syklet flere etapper enn den nå 36 år gamle Edvald Boasson Hagen, men mange trodde at sykkelesset ville vinne enda mer. Foto: Laurent Lairys/DPPI/LiveMedia/Shutterstock 2 Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Annonse

Edvald Boasson Hagen tok sykkelverden med storm tidlig i 20-åra og ble titulert som «den nye Eddy Merckx», altså tidenes mestvinnende syklist.

Lista kunne ikke bli lagt høyere for den beskjedne, men særdeles begavede nordmannen.

Bare 21 år gammel vant Boasson Hagen klassikeren Gent-Wevelgem - akkurat som ikoniske Merckz gjorde som 21-åring.

Boasson Hagen lekte med konkurrentene i etapperitt som Eneco Tour og Tour of Britain samme sesong og var rangert som verdens sjette beste syklist på UCI-rankingen i 2009, tross sin purunge alder i sykkelsammenheng.

«Eddy the Boss» ble hans nye kallenavn.

Da Boasson Hagen debuterte i Tour de France i 2011, vant han blant annet to etapper. Framtida kunne ikke vært lysere. Men etter to etappeseire i Tour de France-debuten, har det ikke blitt mer enn ytterligere én etappetriumf i den franske touren påfølende tolv år (i 2017).

KOMET: Edvald Boasson Hagen vant to etappeseirer i Tour de France allerede i debuten i 2011, her i duell med Thor Hushovd. Sistnevnte har en teori på hvorfor det ikke har blitt enda flere individuelle triumfer på Boasson Hagen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB .
KOMET: Edvald Boasson Hagen vant to etappeseirer i Tour de France allerede i debuten i 2011, her i duell med Thor Hushovd. Sistnevnte har en teori på hvorfor det ikke har blitt enda flere individuelle triumfer på Boasson Hagen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB . Vis mer

Boasson Hagen kopierte nesten Thor Hushovd da han tok VM-sølvet i landeveissykling i 2012 bak Phillippe Gilbert og foran Alejandro Valverde, og var i flere sesonger en viktig brikke i vinnermaskineriet til Team Sky.

Men selv om ingen ryttere i årets startfelt i Tour de France har syklet flere etapper enn den nå 36 år gamle Edvald Boasson Hagen, har ikke nordmannen fulgt opp seiersfrekvensen som han la opp til i starten av 20-åra.

Hushovd: - Jeg savner den sultne Edvald

Thor Hushovd, som selv måpte over hvor god Boasson Hagen var i starten av karrieren, tror årsaken til det er sammensatt.

SAVNER GNISTEN FRA EDVALD: Thor Hushovd. Foto: Marit Hommedal / NTB
SAVNER GNISTEN FRA EDVALD: Thor Hushovd. Foto: Marit Hommedal / NTB Vis mer

- Jeg var rytteren som hadde vist litt vei i Norge, men så kom Edvald med resultat etter resultat. Det var nesten som at han fikk det til å se for enkelt ut, mens jeg kavet for det. Det er ikke mange som har blitt omtalt internasjonalt som «den nye Eddy Merckx», sa Hushovd under TV 2s Tour de France sending torsdag, før han la til:

- Samtidig er det synd at Edvald ikke har fått ut det store potensialet som han hadde. Jeg savner den sultne Edvald som vi så i 2011, da jeg slo ham inn til Gap. Edvald var eitrende forbannet, og dagen etter vant han. Det var helt rått. Den gnisten der savner jeg.

- Team Sky brant ham ut

Hushovd peker på valget om å gå til gigantlaget Team Sky som en årsak til at Boasson Hagen ikke har vunnet enda mer individuelt, selv om kollektivet var en kjempesuksess med Rudsbygd-gutten i en nøkkelrolle.

- Hvis du ser på åra hans i Team Sky og hvordan han kjørte i fjellene, så var han en vanvittig trofast hjelperytter. Men jeg følte at Team Sky brant ham ut litt. Da han forlot Sky igjen, kom han tilbake, leverte og ble en av verdens absolutt beste spurtere, i tilegg til å være så kjøresterk, sier TV 2s sykkelekspert.

- Jeg tror at man kommer inn som sykkelproff med en tank med energi. Den tanken tror jeg ble brukt opp i Team Sky - i hvert fall store deler av den, mener Thor Hushovd.

Boasson Hagen forlot Team Sky til fordel for MTN-Qhubeka / Team Dimension Data til 2015-sesongen.

Nå sykler han for TotalEnergies, og i dag venter en ny mulighet for at 36-åringen fra Rudsbygd kan finne på noen sprell når den 19. etappen skal sykles i Tour de France.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer