- Han var en norsk brasilianer

Fotball-Norge hyller spilleren og mennesket Svein «Matta» Mathisen.

UNORSK I STILEN: Svein «Matta» Mathisen var en unorsk kreativ begavelse som spiller. Her i en kamp mot Vålerenga og Jørn Skjærvik (t.h.) på Bislett i 1987.
NTB arkivfoto / SCANPIX .
UNORSK I STILEN: Svein «Matta» Mathisen var en unorsk kreativ begavelse som spiller. Her i en kamp mot Vålerenga og Jørn Skjærvik (t.h.) på Bislett i 1987. NTB arkivfoto / SCANPIX .Vis mer

Send din siste hilsen til Svein Mathisen i kondolanseprotokollen

(Dagbladet): En ballkunstner på banen og en humørspreder utenfor, er to gjennomgående karakteristikker når fotballfolket i Norge skal beskrive Svein «Matta» Mathisen som natt til torsdag måtte gi tapt i kampen mot sykdommen, 58 år gammel.

Stig Inge Bjørnebye var sammen med Mathisen på laksefiske i fjor sommer da han mottok den tunge beskjeden om at han var diagnosert med uhelbredelig kreft.

Bjørnebye opparbeidet et nært vennskap med Mathisen gjennom sin tid som Start-trener, og mottar nyheten om 58-åringens bortgang med dyp sorg.

- Jeg har knapt ord. Det er helt ubeskrivelig trist, sier Bjørnebye til Dagbladet.

- Jeg har en enorm takknemlighet for å ha kjent Svein. Han er en av de rauseste personene jeg noensinne har møtt, en person med stor aura i norsk fotball. Jeg forbeholder meg også retten til å huske ham som en ubeskrivelig god venn. Man kommer i faser i livet hvor man merker hvem virkelig er ens gode venner. Det var Svein «Matta» Mathisen for meg, forteller den tidligere Liverpool-backen.

- Sorg og lettelse En annen som sto Mathisen nær var TV 2-profilen Davy Wathne, først som linjedommer i norsk toppserie, senere som venn og kollega.

ENGASJERT: Svein «Matta» Mathisen fulgte sitt elskede Start helt til det siste. Foto: Tor Erik Schrøder
ENGASJERT: Svein «Matta» Mathisen fulgte sitt elskede Start helt til det siste. Foto: Tor Erik Schrøder Vis mer

Wathne møtte «Matta» seinest under eliteturneringen som ble arrangert i Sørlandshallen i forrige uke. Wathne var forberedt på at det kunne bli siste gang de så hverandre.

- Sjokket kom fredagen før VM-finalen i Sør-Afrika da jeg fikk høre at han var diagnosert med tynntarmskreft med spredning til bukhulen. Spørsmålet var om hvordan det ville arte seg og ende, sier Wathne til Dagbladet.

- Jeg føler savn, tristhet og fortvilelse i øyeblikket. Samtidig er det også lettelse over at han ikke påføres flere lidelser, fortsetter han.

Sørlandsk glansbilde På sett og vis var Mathisen inkarnasjonen av det blide Sørlandet, framhever Wathne, som har kjent mange gamle minner strømme på:

- Han var en fantastisk humørspreder. Lun, trivelig og vennlig. Sørlandsk, slik vi som ikke er fra Sørlandet forbinder med dem. Han hadde alltid god tid og en god replikk på lager. En skaper av god stemning. På sett og vis må det være deilig å dø med sånt omdømme.  Jeg tror Svein aldri var uvenner med noen.

Som spiller satte «Matta» farge på norsk toppfotball i en mannsalder. I løpet av et 16 år lang Start-eventyr, spilte han 327 toppseriekamper, scoret 106 toppseriemål, ble seriemester to ganger og opparbeidet seg 25 landskamper. Etter endt spillerkarriere begynte han i media. Først i Fædrelandsvennen, seinere som kommentator i NRK Radio og TV 2. 

Deretter returnerte han til fotballen og Start som sportsdirektør, og var glødende engasjert i klubben i sitt hjerte helt til det siste.

Symbol på «makrellfotball» En som fulgte ham hele veien fra begynnelsen av 70-tallet til slutten av 80-tallet fra kommentatorplass var NRK-nestor Arne Scheie.

NÆR VENN: Tidligere Start-trener Stig Inge Bjørnebye var en nær venn av avdøde Svein Mathisen.Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX
NÆR VENN: Tidligere Start-trener Stig Inge Bjørnebye var en nær venn av avdøde Svein Mathisen.Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX Vis mer

- Jeg synes det er fryktelig, fryktelig trist. Han var en fantastisk fotballspiller og en veldig fin fyr - en humørspreder man skal lete lenge for å finne maken til, sier Scheie til Dagbladet.
 
Han har hatt mange hyggelige stunder sammen med Start-legenden både privat og i jobbsammenheng opp gjennom årene.

- Jeg hadde gleden av å kommentere ham allerede tilbake i 1973. Da kom han opp sammen med det nye store Start-laget, som satte preg på norsk fotball. Start på 70-tallet var på mange måter «Mattas» lag. Han ble identifisert med Start. Han var en fantastisk spiller, som var en representant for, og et symbol på den lekne, kreative og offensive fotballen, som senere ble kjent som «makrellfotball», forteller Scheie.

Norsk brasilianer Davy Wathne deler det samme inntrykket og forteller om en av sine første opplevelser av fotballspilleren Svein Mathisen:

- Han var en virtuos. Leken og underholdende. En unik dribler. Unorsk og annerledes i stilen. En norsk brasilianer. Det finnes knapt hans like. Han var en spiller som sto for det beste i Start-kulturen og i begrepet «makrellfotball».

- Jeg husker en av de første gangene jeg så ham i kamp. Det var i Bergen i 1973 hvor Start hadde ballen i 21 minutter uten at Brann fikk låne den. Det var en smått uvirkelig opplevelse. Og med den fotballen ble de seriemestere to ganger, minner Wathne om.

Takker for beste landslagsmål En som hadde glede av Mathisens kreativitet på fotballbanen, var landslagskollega Arne Larsen Økland. Bømlingen tilegner lagkameratene mye av æren for et av sine lyseste øyeblikk med flagget på brystet.

- Jeg kan takke Svein for ett av mine vakreste mål på landslaget, sier Arne Larsen Økland til Dagbladet.

Det var oktober 1978 og Norge møtte Skottland på Hampden Park til EM-kvalifiseringskamp.

GODE MINNER: TV 2-profilen Davy Wathne har delt mange gode minner med Svein Mathisen.Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
GODE MINNER: TV 2-profilen Davy Wathne har delt mange gode minner med Svein Mathisen.Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX Vis mer

Einar Aas tok Norge i en tidlig ledelse, før Kenny Daglish utliknet. Men i det 65. minutt fikk Svein Mathisen ballen på høyrekanten.

- Jeg kommer aldri til å glemme den pasningen. Den var helt fantastisk. Og det endte med at jeg scoret et av mine fineste mål på landslaget. En fantastisk opplevelse, sier Økland til Dagbladet.

Dessverre for Norge hadde skottene to umulige menn på laget. Daglish utliknet i det 82. minutt, før Archie Gemmill satte inn vinnermålet fra straffemerket tre minutter før full tid.

På banen var for øvrig også Andy Gray, som denne uka ble sparket som kommentator for Sky Sports.

Bohem og gledesspreder Økland og Mathisen spilte begge sin 7. landskamp den dagen i 1978.

- Vi spilte hadde også spilt sammen på U-landslaget, så vi var en del sammen på den tida. Senere ble det mer spill for oss begge på A-landslaget, sier Økland.

Ifølge Økland var Mathisens et viktig element på landslaget.

FULGTE «MATTA» TETT: Arne Scheie kommenterte Start-kamper allerede den gang Svein Mathisen slo igjennom.Foto: Erlend Aas / SCANPIX .
FULGTE «MATTA» TETT: Arne Scheie kommenterte Start-kamper allerede den gang Svein Mathisen slo igjennom.Foto: Erlend Aas / SCANPIX . Vis mer

- Han var en humørspreder. Jeg kan ikke huske han var sur en eneste gang, sier Økland.

Dødsbudskapet synes den jevnaldrende fotballvennen det er hardt å få.

- Det er veldig trist. Vi har mistet en bohem og stor gledesspreder, sier Økland.

Dype spor Mathisen har satt dype spor som både spiller, mediamann og fotballeder, mener toppfotballsjef Nils Johan Semb.

- Han var en av Norges største klubbspillere og profiler, og jeg spilte mot han selv. «Matta» var en fargeklatt — han hadde alltid en god replikk på lur. Jeg vil huske han som en svært sosial og omgjengelig person. I tillegg var han en markant mediemann, og en viktig ressurs som sportsdirektør i Start, sier Semb.

Svein Mathisen etterlater seg kone og tre barn.

MARKANT SKIKKELSE: Toppfotballsjef Nils Johan Semb prater om Svein Mathisens innflytelse som spiller, mediamann og fotballeder.Foto: Kristian Ridder-Nielsen/Dagbladet.
MARKANT SKIKKELSE: Toppfotballsjef Nils Johan Semb prater om Svein Mathisens innflytelse som spiller, mediamann og fotballeder.Foto: Kristian Ridder-Nielsen/Dagbladet. Vis mer