SJEF:Landslagssjef Lars Lagerbäck før kampene mot Romania og Færøyene.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
SJEF:Landslagssjef Lars Lagerbäck før kampene mot Romania og Færøyene. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

- Han var en veldig jordnær person

Lars Lagerbäck om avdøde Lennart Johansson.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Den tidligere fotballtoppen Lennart Johansson er død. Han ble 89 år gammel. Johansson sovnet stille inn tirsdag etter kort tids sykeleie.

Norges landslagssjef Lars Lagerbäck kjente Johansson godt.

- Først og fremst var dette veldig trist, for jeg har lært å kjenne han ganske så godt. Vi har fortsatt å treffes gjennom årene i ulike sammenhenger, til og med privat, sa Lagerbäck.

Han er tydelig på at Johansson var en ruvende skikkelse i fotballen.

- Jeg har vanskelig for å se noen som har betydd mer, i hvert fall fra en svensk horisont. Han var en fantastisk president i Sveriges Fotballforbund. Han ga oss alltid støtte og sto alltid bak oss, sa den norske landslagssjefen – og la til:

- Dere vet like godt som meg at han var en mildt sagt fremgangsrik president i UEFA.

Johansson har blant annet fått æren for at dagens utgave av mesterligaen så dagens lys.

Lagerbäck snakket også varmt om mennesket Johansson.

– Framfor alt var han en veldig jordnær person. Han brydde seg veldig mye om mennesker. Det har jeg mange eksempler på, sa landslagssjefen og gjentok at nyheten om Johansson bortgang var trist å motta.

Den tidligere presidenten i Det europeiske fotballforbundet (UEFA) omtales som en av svensk idretts største ledere gjennom alle tider.

Johansson var UEFA-president i perioden 1990 til 2007. Samtidig hadde han også visepresidentvervet i Det internasjonale fotballforbundet (FIFA), skriver NTB.

- Jeg er knust av nyheten om at Lennart Johansson er død. Han var en venn og en uvurderlig kilde til kunnskap og inspirasjon, sier FIFA-president Gianni Infantino i en uttalelse.

- Jeg kommer alltid til å være takknemlig for at han var UEFA-president da jeg kom inn i organisasjonen i 2000. Siden da har Lennart alltid vært et forbilde med sin profesjonalitet og, enda viktigere, medmenneskelighet, tilføyer han.

Glimt i øyet

Han hadde også lederverv i Stockholm-klubben AIK, og så sent som i fjor høst delte han ut pokalen som bærer hans eget navn da klubben i hans hjerte ble allsvenske mestere.

Den svenske fotballtoppen har fra høstet rosende omtale og applaus for innsatsen han la ned for fotballen gjennom et langt liv.

- Jeg vet ikke hvorfor. Det er vel mine 20 år i strid med Blatter som folk liker, sa han selv med glimt i øyet.

Johansson, som var oppvokst i Stockholm-bydelen Bromma som den yngste av fem søsken, minnes som en engasjert og klok leder av den svenske fotballpresidenten Karl-Erik Nilsson.

- Det er med stor sorg jeg har mottatt beskjeden om at Lennart Johansson har gått bort. Jeg og mange andre har mistet en god fotballkamerat og savnet er stort, sier Nilsson i en uttalelse.

- Lennart Johansson er vår største internasjonale fotballeder gjennom tidene, ingen svenske har hatt en lignende påvirkning på fotballverdenen, fortsetter fotballpresidenten.

Stor betydning

Han sier også at det ikke er mulig å overvurdere den betydningen Johansson har hatt for svensk fotball.

Nilsson omtaler den avdøde fotballtoppen som en mann med «uangripelig integritet» og som et varmt og humoristisk menneske.

- Jeg møtte han så sent som i forrige uke i forbindelse med europaligafinalen i Baku. Det var som alltid et hjertelig møte, fylt av glede og givende fotballdiskusjoner, sier den svenske fotballpresidenten.

Også AIK minnes en av klubbens største profiler onsdag.

- AIKs tanker går til Lennarts pårørende og venner. Vi ber samtlige om å respektere alle pårørende og gi dem muligheten til å sørge i fred, skriver klubben på sine nettsider.

Vil bli hedret

Lars-Åke Lagrell er tidligere svensk fotballpresident og jobbet med Johansson i mange år.

- Jeg sa en gang at han innførte roen i svensk fotball, og det gjorde han virkelig, sier han til nyhetsbyrået TT.

Fredag spiller det svenske herrelandslaget EM-kvalifiseringskamp hjemme mot Malta, og fire dager deretter åpner kvinnelandslaget sitt VM-sluttspill mot Chile i Rennes.

Ved begge anledninger vil Lennart Johansson bli hedret.

– Vi har snakket om hvordan Lennart skal hedres i forbindelse med de kampene. Men det er også noe vi må diskutere med Lennarts familie, sier Andreas Jansson, kommunikasjonssjef i Sveriges Fotballforbund til TT.

Johansson, som blant annet innførte dagens mesterligaformat i sin presidentperiode i UEFA, vil bli minnet med ett minutts stillhet i samtlige kamper i nasjonsligaen og EM-kvalifiseringen i tiden som kommer.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer