Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Han var et av verdens største talenter. Så ble han plutselig syk: - Det var vondt

Langrennsløperen Jesper Modin (27) legger opp.

GIR SEG: 
Jesper Modin legger opp som skiløper. 
Foto: Nils Petter Nilsson / EXP / TT
GIR SEG: Jesper Modin legger opp som skiløper. Foto: Nils Petter Nilsson / EXP / TT Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Svenske Jesper Modin (27) var en av verdens beste langrennssprintere. Men så møtte han veggen. Sykdom gjorde at han mistet nesten ett år med trening - og han kom aldri tilbake blant verdenseliten. I dag la han opp.

- Det har vært en tøff avgjørelse, men det føles ut som jeg har gjort en riktig beslutning, sier Modin til Dagbladet i ettermiddag.

Modin deltok i OL i Vancouver 2010 og VM i Holmenkollen året etter. Sitt beste minne har han fra sprintløypa i Oslo.

- Sprintfinalen i Holmenkollen-VM er det store høydepunktet. Det var mange tusen på stadion. Jeg ble nummer fem i den finalen, men stemningen var magisk. Hele den sesongen var fantastisk for meg og jeg ble nummer tre i verdenscupen, sier Modin.

«Mystisk sykdom» Svensken på 2,00 meter fra Piteå Elit SK var lenge et av Sveriges - og verdens - største sprinthåp. Mens karrieren var på topp, opplevde han kort tid seinere at kroppen sviktet. Han ble syk, og skjønte ikke hva som var feil.

Han kunne sove 12 timer i døgnet og følte seg konstant sliten. Modin oppsøkte flere leger som aldri fant spesifikke feil - og svenske medier skrev om «den mystiske sykdommen» som ødela for supertalentet. Modin har tidligere fortalt at alt startet etter en Bali-tur i mai 2010.

Sesongen 2012/13 ble et eneste stort mareritt, der han knapt fikk trent skikkelig eller konkurrert.

- Det var vondt. Jeg har lært at langrenn er både oppturer og nedturer. Når jeg ser tilbake på karrieren så er jeg faktisk glad for alt jeg fikk oppleve, og jeg er glad jeg fikk være med på de tyngste stundene. Det var vondt å oppleve motgang i ung alder, og på det verste hadde jeg lyst til å gi opp hele sporten. Men jeg kom meg tilbake, sier Modin.

Han fortsetter:

- I løpet av hele den vinteren (2012/13) fikk jeg ikke konkurrert. Det lærte meg mye om meg selv og det tvang meg til å hvile.

Nytt liv Modin har de siste sesongene vært tilbake i langrennssporet, men kom aldri tilbake på toppnivå i verdenscupen.

- Det finnes et liv også utenfor idretten. Jeg beviste for meg selv at jeg klarte å komme tilbake etter sykdommen og jeg gir meg ikke på grunn av resultatene. Jeg har bare lyst til å gjøre noe annet i livet mitt, sier Modin.

- Hva skal du nå?

- Jeg ser for meg en jobb innen økonomi. Etter sommeren skal jeg og kjæresten min reise på en lengre ferie i Sør-Amerika. Sånt har man ikke mulighet til som idrettsutøver, sier Modin og humrer.

- Hvordan har reaksjonene vært etter at du offentliggjorde at du gir det?

- Mange synes det er litt trist, men sånn er livet. Jeg er stolt av det jeg har fått til. Nå er det på tide å gjøre noe annet, sier Jesper Modin.

GIR SEG: Jesper Modin (t.h.) ble nummer tre på sprinten i Rogla 19. desember 2009. Han ble regnet som et av verdens beste sprinttalenter. Her sammen med  Petter Northug og Tobias Angerer. Foto: AP Photo/Filip Horvat
GIR SEG: Jesper Modin (t.h.) ble nummer tre på sprinten i Rogla 19. desember 2009. Han ble regnet som et av verdens beste sprinttalenter. Her sammen med Petter Northug og Tobias Angerer. Foto: AP Photo/Filip Horvat Vis mer