Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Han var et enormt menneske

Slik minnes håndballekspertene Karl Erik Bøhn.

EN STOR MANN: Håndballekspertene Bent Svele (øverst) og Frode Scheie hyller avdøde Karl Erik Bøhn.  Foto: NTB Scanpix
EN STOR MANN: Håndballekspertene Bent Svele (øverst) og Frode Scheie hyller avdøde Karl Erik Bøhn. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Karl Erik Bøhns bortgang har skapt sterke følelser hos en hel håndballnasjon i dag. Larviks assistenttrener Tor Oddvar Moen forteller om en stille spillergruppe etter den tunge beskjeden, og idretts-Norge hyller i dag Bøhn.

TV 2s håndballeksperter har fulgt Bøhn tett de siste årene, og Bent Svele syns det var en tøff beskjed å få i morgentimene.

- Det er trist og leit. Det føles som en tomhet, selv om du visste at han var syk. Du føler alltid at det er et håp, selv om du visste at han hadde uhelbredelig kreft, sier Svele til Dagbladet.

Et enormt menneske Svele forteller at det har vært en følelsesmessig berg- og dalbane å følge Bøhns kreftkamp siden han fikk påvist blodkreft februar i fjor. Etter lange perioder liggende i kunstig koma fikk Bøhn først beskjed om om at han var kvitt kreften, før han fikk kontrabeskjed lille julaften om at kreften var tilbake og uhelbredelig.

- Det var jo et EM i Serbia hvor Ungarn endelig kom tilbake i verdenstoppen. Karl Erik skal ha mye av æren for det. Du så den stoltheten på ham. En måned etterpå så får han påvist den sykdommen. Det var jo et sjokk. Så har kampen pågått hele veien siden. Det har vært fortvilelse, og så blir han lagt i kunstig koma. Så kommer det gleder, og vi sitter sammen i studioet til God Morgen Norge og føler at det er ok og alt er bra. Så kommer nedturen igjen lille julaften. Du spiller på hele følelsesregisteret. Han har vært fantastisk oppi det hele, og har nok hjulpet mange folk ved å stå fram med sitt gode humør. Han var et enormt menneske, sier Svele.

Svele spilte mot Bøhn i Sandefjord, og har fulgt trenerkarrieren hans tett siden. Han forteller om en mann som hadde stor respekt for sine medmennesker, og en som ville alle deres beste.

- Han vil bli husket som den hedersmannen han er. Hvis vi skal bruke en beskrivelse om Karl Erik, så er det hel ved. Det er en dekkende beskrivelse. Han har lært mange mye. Det er mange som har mye å lære når du møter motgang, sier Svele.

Et sjokk Håndballekspert Frode Scheie snakket sist med Karl Erik Bøhn under EM i Ungarn. Han har også sendt noen tekstmeldinger med ham fram til det siste.

- Det var jo tøft å få den beskjeden. Samtidig har man gått og ventet på det en stund. Det var man forberedt på. Det er likevel et sjokk å våkne opp og få det over seg, sier Scheie til Dagbladet.

- Hvordan har det vært å følge kampen hans mot kreften?

- Man tenker på det stakkars individet oppi det hele. Han har vært helt forbilledlig på alle måter. Du føler en maktesløshet. Samtidig er det en påminnelse på hvordan livet er. Det er urettferdig innimellom. Alle tanker går til familien og Karl Erik og de nærmeste rundt ham som må leve med dette, sier Scheie.

Veldig dyktig Scheie hadde blant annet Bøhn som landslagstrener. Han syns ikke det er overraskende at Bøhn taklet det siste året på en veldig god måte. Han forteller om et fantastisk menneske som er mer opptatt av andre enn seg selv på mange områder.

- Jeg tenker først og fremst på den varmheten og den godheten han hadde. Glimtet i øyet hans. Men mest av alt var han en veldig dyktig trener. Han viste en faglig kompetanse med gode resultater med Ungarn, Larvik, i Drammen og landslaget for herrer. Han hadde glimt i øyet, og var kjapp i replikkene. Alt i alt en morsom type, sier Scheie.

TV 2-eksperten syns det er vanskelig å si hva som var den største sportslige bragden til Bøhn som trener.

- Det har vært mange store øyeblikk. Bronsen med Ungarn er stort. Det er imponerende. Han hadde også mange bragder med Larvik, selv om han ikke fikk tatt det Champions League-gullet. Og selvfølgelig gullet med Györ. Men først og fremst medaljen med Ungarn. Det var en sjelden vare, sier Scheie.

Hele Norges coronakart