SUVEREN LEDER: Chris Froome overbeviste stort i Tour de France tirsdag. Foto: AFP PHOTO / ERIC FEFERBERG / NTB scanpix
SUVEREN LEDER: Chris Froome overbeviste stort i Tour de France tirsdag. Foto: AFP PHOTO / ERIC FEFERBERG / NTB scanpixVis mer

- Han var helt utrolig

Chris Froome satte alle rivalene grundig på plass.

LA PIERRE-SAINT-MARTIN/OSLO (procycling.no): Før tirsdagens etappe i Tour de France handlet mye om den angivelige hackingen av Chris Froomes fysiske datafiler i forbindelse med en etappe i 2013-utgaven av rittet.

Etterpå ble den overbevisende seieren til briten isteden det store samtaleemnet på den franske nasjonaldagen.

Med seks kilometer til mål, og like etter at angrepet til Robert Gesink var hentet inn av Sky-kompis Richie Porte, satte Chris Froome inn et rykk som ingen hadde nubbsjans til å svare på.

Nairo Quintana gjorde det beste forsøket, men tapte bare mer og mer til rivalen oppover mot La-Pierre-Saint-Martin. I mål skilte det hele 1.04 minutter fra Froome til Movistars colombianske kaptein. Mellom dem syklet Sky-løytnant Porte inn til andreplass på etappen.

Dermed festet 2013-vinneren av Tour de France et solid grep om sammenlagtkampen allerede på første fjelletappe. 2.52 minutter skiller ned til Tejay van Garderen på andreplassen der, mens tredjemann Quintana har 3.09 opp til Froome.

Froome økte avstanden til sine nærmeste konkurrenter med så mye at det skal bli svært vanskelig for andre å ta inn. Både Alberto
Contador (Tinkoff-Saxo) og tittelforsvarer Vincenzo Nibali (Astana) tapte flere minutter.

Imponert lagkompis
Richie Porte oppsummerte Team Skys jubeldag og Froomes innsats overfor blant andre TV 2.

- Han var helt utrolig. For å være ærlig var det ikke planen at han skulle angripe der han gjorde. Men når alle de andre svinger fra side til side sånn som de gjorde, vet han at det bare er én ting å gjøre, sa australieren.

Det var knyttet stor spenning til den første store testen for sammenlagtfavorittene på den 10. etappen fra Tarbes til La Pierre-Saint-Martin. Inntil de siste 2,5 milene var tirsdagens løype relativt lett å henge med i for de aller fleste rytterne.

Store deler av hovedfeltet holdt seg også samlet til Côte de Montory, den tredje stigningen i fjerdekategori på etappen. På avslutningen opp til La-Pierre-Saint-Martin (stigning utenfor kategori) ventet likevel en helt annen utfordring.

15,3 kilometer med 7,4 prosents stigning i gjennomsnitt representerte den første virkelige kampen mellom de sterkeste klatrerne.

Fram til da hadde Kenneth Vanbilsen (Cofidis) og Pierrick Fedrigo (Bretagne-Séché Environnement) utgjort dagens lille brudd. De lå til tider rundt kvarteret foran de øvrige rytterne. Ved Côte de Montory var avstanden sunket til under fem minutter, og det ble klart at duoen var sjanseløse på å holde unna.

Ny mann i grønt  
En mil i forveien hadde André Greipel sikret seg flest spurtpoeng bak utbryterne på dagens innlagte sprint. Med det tok tyskeren tilbake den grønne trøya fra Peter Sagan. Slovaken kom over spurtlinja som sjuendemann. Det ga ham seks poeng færre en Greipel.

Verken Greipel, Sagan, Edvald Boasson Hagen eller Alexander Kristoff hadde noe de kunne gjøre da de sterkeste lagene begynte på veien opp til målstreken.

Også mannen i klatretrøya, Daniel Teklehaimanot, måtte slippe de beste allerede i bunnen av dagens tøffeste motbakke.

Normalt sterke sammenlagtryttere som Romain Bardet (Ag2r), Rui Costa (Lampre) og Ryder Hesjedal (Cannondale-Garmin) skuffet stort, og hadde heller ikke nok krefter til henge med helt i starten av stigningen. Etter rundt fire kilometer av fjellet hadde også både nummer to og tre fra Tour de France i 2014, Jean-Christophe Péraud (Ag2r), Thibaut Pinot (FDJ) sluppet.

Men det viste seg å bare være starten på Chris Froomes og Team Skys maktdemonstrasjon.

 
Artikkelen er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no.