- Han var ikke ydmyk i det hele tatt, det var ikke noe som lignet en unnskyldning

Madeleine Haugland raser mot stjernejockey Espen Ski. Se video.

(Dagbladet): Stjernejockey Espen Ski er utestengt fra galoppsporten på ubestemt tid etter dytten som nesten kastet Madeleine Haugland av hesteryggen.

Overfor Dagbladet stempler hun kollegaens oppførsel som lavmål.

- Det er en farlig sport fra før av, om man ikke skal rive hverandre av hestene i tillegg. Han må jo ha mistet hodet fullstendig. Det dør tre jockeyer i året i snitt (på verdensbasis), og ting som dette har ingenting i sporten å gjøre. Det er lavmål, sier hun.

- Hva tenkte du idet dytten kom?

- Jeg tenkte at «nå faller jeg». Jeg var virkelig på vei av, og hadde begge beina på høyre side av hesten i en sving som går mot venstre. Det var ikke akkurat gunstig balansemessig. Jeg var helt overbevist om at jeg skulle falle av. På mirakuløst vis fikk jeg beina over og inn i bøylen, og kom meg først i mål. Det var en helt sprø opplevelse.

- Rakk du å bli redd?

- Nei, jeg tror fortsatt ikke har jeg tatt innover meg hvor ille det kunne gått. Det var så mye adrenalin. Jeg setter et stort spørsmålstegn ved hva Espen drev med, sier hun.

Haugland sier hun ikke har fått noen unnskyldning etter det som skjedde - men at Ski snarere kjeftet på henne da de møttes etter løpet.

- Han har ikke sagt noe til meg. Da jeg spurte ham hva han drev med, kjeftet han tilbake.

- Han var ikke ydmyk i det hele tatt, det var ikke noe som lignet på en unnskyldning. Jeg håper han har skjønt at han dummet seg ut, sier hun.

Følte seg truet
Espen Ski forklarer at dytten var en slags forsvarsmekanisme og at han var redd for å bli presset inn i gjerdet. Men han sier det ikke er noen unnskyldning for det han gjorde.

- Ingenting forklarer mine handlinger uansett. Jeg skal ikke dytte eller gjøre noe annet enn å ri mitt eget løp. Jeg er egentlig ikke så ivrig på utbrodere det som skjedde, men jeg følte meg truet i den situasjonen. Hesten hennes begynte å ligge mot meg, jeg lå på railen, og hun lå utenfor meg. Det ble ganske trangt. Hadde jeg ligget litt lenger bak eller et hode foran henne kunne det gått bra, men jeg lå akkurat det hodet bak henne som gjør det ekstra farlig. Jeg kunne ikke kommet meg ut av situasjonen om noe skjedde.

- Jeg følte at det ble så trangt at jeg ikke fikk gjort noe, og beinet mitt var nesten oppå gjerdet på innsiden. Det ble en spontan greie der jeg ville si «flytt deg». Og så mistet hun balansen mye mer enn jeg trodde hun skulle gjøre. Jeg kan ikke forsvare det, sier han til Dagbladet.

Den lavere voldgiftsrett på Øvrevoll har myndighet til å utestenge en rytter i tre uker, og gi bøter i størrelselsorden 10 000 kroner. Vanligvis trer ikke utestengelsen i kraft før ni dager etter hendelsen, men voldgiftsretten mener denne episoden var av så grov karakter at Ski ble suspendert umiddelbart. Saken er også oversendt Den norske jockeyklubb, som har muligheten til å sanksjonere strengere.

- De straffer mange hesteeiere
Bare én løpsdag gjenstår på Øvrevoll før det er slutt for i år, og dermed går Ski glipp av muligheten til bli årets jockey i Norge.

Han greier ikke helt å skjule skuffelsen over at voldgiftsretten avviker fra den vanlige praksisen.

- De må gjøre tingene de skal. Men de har vist til et punkt i reglementet, som i praksis betyr at de kan gjøre hva de vil. Jeg visste ikke at det eksisterte en gang. Dette får konsekvenser for flere mennesker, jeg har ritt hele tiden, og samtlige må nå finne ny rytter. Det er ganske vanskelig på siste løpsdag. De straffer veldig mange hesteeiere, som får dårligere ryttere på hesteryggen, sier Ski.

Og legger til:

- Denne avgjørelsen betyr at jeg har null sjanse til å bli norgesmester. Det virker som om de prøver å straffe med det også.

Øvrevoll-direktør Hans Petter Eriksen har følgende kommentar til det utspillet:

- Det burde han tenkt på før. Heldigvis gikk det bra, jenta var heldig og dyktig.

Han vil ikke svare på om det er det verste han har sett på galoppbanen, men bekrefter at han ikke har sett lignende episoder.

VAR SIKKER PÅ AT HUN SKULLE FALLE AV: Madeleine Haugland sier det er et mirakel at hun greide å holde seg på hesteryggen. Foto: Roger Svalsrød/hesteguiden.com
VAR SIKKER PÅ AT HUN SKULLE FALLE AV: Madeleine Haugland sier det er et mirakel at hun greide å holde seg på hesteryggen. Foto: Roger Svalsrød/hesteguiden.com Vis mer

- Det å være jockey er en risikosport. Du sitter på hester som galopperer i 60-70 kilometer i timen, og som veier et halvt tonn. Blir man litt redd reagerer man kanskje med sinne, men slike ting skal ikke foregå på en galoppbane. Det er farlig, og det kommer hester bak. Det kan skje noe alvorlig, sier han til Dagbladet.

- Hun er urutinert
Madeleine Haugland avviser at hun har fått seg en varig støkk av det som skjedde.

- Ikke i det hele tatt, jeg er glad for at jeg vant. Da er jeg et steg nærmere å bli den mestvinnende lærlingen på Øvrevoll i år.

- Har du falt av hesten på galoppbanen før?

- Ja, to ganger. Da har det vært på gresset, og jeg har slått hodet inn i railen. Men det kunne gått mye verre nå, for jeg lå foran og kunne fått hele feltet over meg.

Ski sier Haugland er en urutinert jockey, og at han har forsøkt å snakke med henne flere ganger om måten hun rir hestene på.

- Jeg snakket til henne i den første svingen, og også da vi gikk inn mot den siste svingen, men hun lot være å gjøre noe med det. Hun er urutinert, og da kan ting gå galt. Men jeg ser jo etterpå at det kunne gått veldig galt for henne. Jeg er selvfølgelig lettet over at hun ikke falt av, det kunne vært katastrofalt. Det er ingen som ønsker noen noe vondt. Jeg ble helt satt ut da hun holdt på ramle av, og sluttet å ri. Jeg tenkte «herregud, det var ikke meningen», sier han.

Etterpå snakket flere om at Ski gjorde det med vilje, men det nekter han for.

- Jeg har hørt hva som ble sagt kort tid etterpå. Er Espen helt gal, liksom? Jeg ønsket ikke jenta noe vondt i det hele tatt. Det er grenser for hva man skal gjøre mot hverandre, sier han.

Har pisket rytter tidligere
Haugland erkjenner at hun ikke er blant de mest rutinerte i feltet, men peker på at hun bare har fått én bot siden hun deltok i sitt første løp i 2004.

- Jeg har ridd noen hundre løp, og bare blitt bøtelagt en gang. Espen rir mye tøffere enn jeg gjør, og uansett kan han ikke reagere sånn. Han mistet besinnelsen. Det er veldig merkelig av en så rutinert jockey. Vi lå bøyle til bøyle, men det var aldri fare.

- Ski sier at han forsøkte å snakke til deg underveis?

- Nei, han sa ikke et ord, jeg hørte i hvert fall ikke noe. Inn i den siste svingen var det litt trangt, men som sagt var det aldri noen fare. Han rir mye tøffere inn i svinger enn meg. Helt ut av det blå dyttet han meg hardt og bestemt. Han hadde full kontroll på det han gjorde

- Hva mener du er en passende straff for det han gjorde?

- Det får nesten jockeyklubben ta seg av. Men jeg har aldri sett noe lignende, og det taler for seg selv. Han bør få en ordentlig straff, sier hun.

Ski har reagert med sinne mot andre ryttere før, for noen år siden svingte han pisken mot en konkurrent han følte ble for nærgående.

- Det begynner å bli noen år siden. Den saken var på mange måter ganske lik. Hvis vi skal dra den saken litt lenger, så har vi en voldgiftsrett og dommere som skal vurdere hvert ritt. Nå legges saken fram som at det var farlig for henne, men hva om hun hadde ridd enda tettere på meg ti meter senere? I Sverige har de dobbelt så mange kameraer og mye bedre utstyr for å kunne se hva som skjer. I Norge bruker man kun det kameraet som TV bruker. Om de hadde godt nok utstyr, ville de kanskje sett at det begynte å bli veldig trangt der, sier han.