- Han var litt kald, så han ville ta en dusj før de dro ut

Ingen merket tegn til at Alexander Dale Oen var dårlig.

LADET OPP TIL OL: Alexander Dale Oen var i ferd med å avslutte høydeoppholdet i Flagstaff, USA, og skulle etter planen svømme sitt første stevne siden alle skadeproblemene førstkommende lørdag. Slik skulle det ikke gå. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
LADET OPP TIL OL: Alexander Dale Oen var i ferd med å avslutte høydeoppholdet i Flagstaff, USA, og skulle etter planen svømme sitt første stevne siden alle skadeproblemene førstkommende lørdag. Slik skulle det ikke gå. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

(Dagbladet): Olympiatoppen-lege Ola Rønsen var sammen med avdøde Alexander Dale Oen hele mandagen, uten at 26-åringen ga uttrykk for noe ubehag.

På kvelden skal verdensmesteren ha planlagt en tur utenfor hotellet sammen med lagkameratene. Han trakk seg tilbake til rommet sitt for å ta en dusj, men brukte så lang tid at vennene ante uråd.

Klokka 19.50 lokal tid forsøkte de å få kontakt ved å rope og banke på døra, uten å få svar. De tok seg deretter inn på baderommet og fant 26-åringen livløs. I pressemeldingen fra Olympiatoppen og Svømmeforbundet heter det at Dale Oen lå «delvis på gulvet, delvis på kanten av badekaret».

Forsøkene på å få hjertet i gang igjen var fånyttes.

- Trodde det var en dårlig spøk
Sportssjef/trener elitegruppa i Bærumssvømmerne (klubben til Dale Oen, journ.anm), Sondre L. Solberg, var i Flagstaff i USA sammen med ham i forrige uke.

Han fikk telefonen med det tragiske budskapet i dag tidlig, av landslagstrener Petter Løberg.

- Jeg trodde først ikke på ham, jeg trodde det var en dårlig spøk, sier Solberg til Dagbladet.

Han fikk en tekstmelding av Dale Oen i går, og da var alt bra.

- FANTASTISK MENNESKE: Alexander Dale Oens trener gjennom ti år, Stig Leganger-Hansen (til høyre), sier 26-åringen hadde en unik evne til å bry seg om andre mennesker. Til venstre elitesvømmer Gard Kvale. Foto:  Cornelius Poppe / SCANPIX
- FANTASTISK MENNESKE: Alexander Dale Oens trener gjennom ti år, Stig Leganger-Hansen (til høyre), sier 26-åringen hadde en unik evne til å bry seg om andre mennesker. Til venstre elitesvømmer Gard Kvale. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX Vis mer

- Han var ikke helt fornøyd med en tid på treningen, men som alltid lurte han på om ting var bra hjemme. Han var i fin form og i topp humør i går. De som var sammen med ham den siste dagen sier det ikke var tegn til at noe var galt. Men han var litt kald, så han ville ta en dusj før de skulle ut, sier han.

Solberg er sikker på Dale Oen ville gitt beskjed dersom han hadde følt seg uvel.

- Han har alltid hatt et godt og nært forhold til Ola Rønsen. Det siste halvåret, med alle skadeproblemene, har de hatt kontakt nesten hver dag. Terskelen for å si fra til Ola om det var noe var relativt lav, sier han.

- Det gikk på skinner
Solberg beskriver Dale Oen som et av de sterkeste menneskene han noensinne har møtt, både som idrettsuøtver og menneske.

- Samtidig var han veldig til stede, innovativ og utviklingsorientert. Han var veldig engasjert i det han drev med, naturlig nok, og som menneske var han en man satte utrolig pris på å jobbe sammen med. Han ga mye av seg selv til andre utøvere, til støtteapparatet og til dem han hadde rundt seg. Han viste tydelig at han satte pris på jobben de gjorde for ham. Han var en som ofte sa takk og ga ros. Han var også en som kunne bruke tid på yngre, uerfarne utøvere og hjelpe dem. Han var en glad fyr. Jeg vil savne både latteren hans og de gode kommentarene hans, sier han.

I forrige uke snakket Solberg om den store framgangen Dale Oen hadde opplevd i bassenget, etter å ha blitt kvitt skulderproblemene han har slitt med.

- Han ser veldig bra ut, både teknisk og fysisk. Det gikk kjapt å komme tilbake til et ok nivå, sa treneren.

I dag mangler han ord.

FIKK SMS AV DALE OEN I GÅR: Sondre Solberg (nummer to fra høyre) fikk en tekstmelding av Dale Oen i går. - Han var ikke helt fornøyd med en tid på treningen, men som alltid lurte han på om ting var bra hjemme, sier Solberg. 
Foto: Christian Thomassen / Scanpix
FIKK SMS AV DALE OEN I GÅR: Sondre Solberg (nummer to fra høyre) fikk en tekstmelding av Dale Oen i går. - Han var ikke helt fornøyd med en tid på treningen, men som alltid lurte han på om ting var bra hjemme, sier Solberg. Foto: Christian Thomassen / Scanpix Vis mer

- Det gikk jo på skinner. Vi var bevisste på at han skulle bygge opp ting forsiktig, med hensyn til skadetiden. Vi balanserte det hele tida. Det virket som alt gikk bra, sier Solberg.

Ingen trente mer
Svømmetrener Stig Leganger-Hansen, som har trent Dale Oen i ti år, kan ikke fatte at supereleven hans er borte.

- Alex var et fantastisk menneske, han brydde seg om andre og at de hadde det bra. Det han har gjort som utøver er svært, men det er mennesker jeg kommer til å huske best. Han var et varmt og godt menneske. Samtidig som han var veldig seriøs på det som var viktig, var han en utrolig humørspreder, sier han til Dagbladet.

Dale Oen hadde knapt sin like i Norge når det gjaldt treningsmengde. Leganger-Hansen opplyser at 26-åringen lå på rundt 35 timer i uka - i gjennomsnitt fem timer om dagen.

- Jeg tror ikke det var noen som trente mer enn ham. Han la ned et stort arbeid og var klar for å gjøre det samme igjen foran OL, sier treneren.