- Han var nære

Profilert journalist sier Ole Gunnar Solskjær (50) ikke var langt unna å få det til i Manchester United: - På sitt beste var Oles United-lag bedre enn det vi ser i dag.

SPARKET I 2021: Ole Gunnar Solskjær. Foto: NTB
SPARKET I 2021: Ole Gunnar Solskjær. Foto: NTB Vis mer
Publisert

MANCHESTER (Dagbladet): Trener Erik ten Hag dyttes stadig nærmere stupet i Manchester United. 0-1 for Newcastle lørdag, og sjuendeplass på tabellen, sender et iskaldt gufs over Old Trafford.

- Dette går bare rundt i en sirkel etter sir Alex Ferguson, sier Neil Custis til Dagbladet.

I en mannsalder har han fulgt Manchester United for storavisa The Sun. Han var tett på da Ole Gunnar Solskjær var spiller. Og han var tett på da nordmannen var manager i klubben fra 2018 til 2021.

FØLGER UNITED TETT: Neil Custis, journalist i storavisa The Sun. Foto: Tore Ulrik Bratland
FØLGER UNITED TETT: Neil Custis, journalist i storavisa The Sun. Foto: Tore Ulrik Bratland Vis mer

Nå er det mulig å se de samme mekanismene rundt ten Hag som med Solskjær i sluttfasen. Alt som kan gå galt, går galt. Selv maten på Old Trafford gjør folk syke.

- Hva er blitt bedre, og hva er blitt dårligere, siden Solskjær fikk sparken i 2021?

- Jeg synes ikke noe har forandret seg. På sitt beste var Oles United-lag bedre enn det vi ser i dag. Den positive stemningen som var der under Ole er det litt mer tvil om nå, sier Custis.

MÅTTE BEKLAGE: Ole Gunnar Solskjær startet strålende, men måtte beklage Manchester Uniteds prestasjoner da det sang på siste verset. Foto: NTB
MÅTTE BEKLAGE: Ole Gunnar Solskjær startet strålende, men måtte beklage Manchester Uniteds prestasjoner da det sang på siste verset. Foto: NTB Vis mer

Dagbladet møter ham i presserommet på Etihad Stadium. Det er rett før storkampen mellom Manchester City og Tottenham (3-3).

På arbeidspulten ligger et eksemplar av papiravisa til The Sun. Selv i mobiltelefonens tid selger papirutgaven rundt 700.000 - 800.000 eksemplarer hver dag.

- Var det riktig eller feil å sparke Solskjær?

- Det var en riktig avgjørelse på det tidspunktet. Prestasjonene ble bare verre og verre. Å se ham bli sviktet begynte å bli opprørende for dem som kjente Ole og så på ham som en helt i klubben.

FØLGER UNITED TETT: Paul Hirst, journalist i avisa The Times. Foto: Tore Ulrik Bratland
FØLGER UNITED TETT: Paul Hirst, journalist i avisa The Times. Foto: Tore Ulrik Bratland Vis mer

Det samme var The Times-journalist Paul Hirst inne på i et intervju med Dagbladet før helga:

- Solskjær ble urettferdig behandlet av noen av spillerne. De sluttet å prestere mot slutten da han var der. Det var kanskje ti spillere eller mer som ga opp. Det er ganske flaut, egentlig.

Custis påpeker:

- Det er åpenbart at alt gikk galt de siste månedene for Ole. I dag kan vi peke på en årsak som signeringen av Cristiano Ronaldo. Det forandret oppsettet på laget og planene. Men hva kunne han gjøre?

Custis tror det plager nordmannen at han faktisk var ganske nære å lykkes i Manchester United:

- Han var ikke langt unna fra å få det til å bli bra.

Blant annet kunne mye sett annerledes ut hvis laget vant Europa League-finalen over Villarreal i 2021. Det året kom klubben også på andreplass i Premier League.

I dag - 4. desember 2023 - er fasiten sjuendeplass. Og boss ten Hag virker ikke veldig komfortabel under sixpencen.

SLITER: Manchester United-trener Erik ten Hag. Foto: NTB
SLITER: Manchester United-trener Erik ten Hag. Foto: NTB Vis mer

- Tror du nederlenderen kan snu det?

- Klubben har investert mye i det Erik ønsker. De har trolig gitt ham mer enn det de ga Ole, så det er ikke noe poeng i å forandre. Dette går bare rundt i en sirkel etter sir Alex Ferguson. De bør også holde seg til ten Hag for å vise at spillermakten ikke alltid vinner fram, sier Custis.

- Han har vært uheldig med situasjonen til Jadon Sancho (ute av disiplinære årsaker). Mason Greenwood dro av fullt forståelige grunner (mistenkt for vold og voldtekt av en kvinne, men saken ble lagt vekk). Antony har også hatt problemer utenfor banen, forteller han.

- Laget har hatt skader. Det har stukket kjepper i hjulene for det arbeidet ten Hag forsøker å gjøre. Jeg ser ikke noe positivt i å la ham dra.

KLART: Ralf Rangnick er midlertidig ansatt som Manchester United-manager. Video: Rødt Kort. Foto/musikk: Scanpix / Epidemic Sound Vis mer

Hirst var inne på det samme i Dagbladet før helga:

- Jeg tror ten Hag sitter trygt.

Det er i overkant av to år siden Solskjær fikk sparken. Siden har han holdt en lav profil.

- Er du overrasket over at han ikke har kommet tilbake i ny trenerjobb?

- Ja, svarer Custis.

- Han gjorde en god jobb i Manchester United. Han kom inn på kort varsel og han tok dem til finalen i Europa League. Han har sikkert fått noen tilbud, men sannsynligvis ikke de rette.

Custis påpeker:

- Å trene Manchester United er litt som å være trener for det engelske landslaget. Det er «den umulige jobben». Navnet ditt blir tilsmusset hvis du feiler. Folk vil bruke det mot deg. «Hvordan kan han gjøre oss bedre?» Jeg tror han ble skadeskutt etter det som skjedde på slutten.

Manchester United tar imot Chelsea på Old Trafford onsdag.