MÅLFARLIG: Pål André Helland har vært den mest målfarlige spilleren i vinter, hvor han har notert seg for 11 scoringer på åtte treningskamper. Etter en tung vårsesong i fjor, så har livet smilt for 25-åringen siden. Foto: Ned Alley / NTB Scanpix
MÅLFARLIG: Pål André Helland har vært den mest målfarlige spilleren i vinter, hvor han har notert seg for 11 scoringer på åtte treningskamper. Etter en tung vårsesong i fjor, så har livet smilt for 25-åringen siden. Foto: Ned Alley / NTB ScanpixVis mer

Han var på vei vekk fra RBK i fjor - i vinter har han scoret flest av alle

- Ja, jeg kan bli toppscorer i år.

(Dagbladet): Tippeligastarten andre påskedag er bare noen dager unna. Endelig skal det spilles om poeng og ikke bare prøves og feiles i treningskamper.

Mange legger ikke vekt på resultater i treningskamper på vinteren, men tallene gir uansett en indikasjon på hvem som kan stikke seg positivt ut når sesongen sparkes i gang.

For å si det sånn, så scoret Vålerengas Vidar Örn Kjartansson flest mål av alle i treningskampene før fjorårets sesong. Og han ble - som de fleste sikkert husker - også suveren toppscorer i Tippeligaen.

11 mål Rosenborgs Pål André Helland (25) har vært scoringskongen denne vinteren, med 11 fulltreffere på åtte kamper. Det gir et snitt på pene 1,38 mål per kamp.

- Jeg har dunket inn bra med mål i vinter, ja. Det føles som jeg kan score i hver kamp, og det er en deilig følelse, sier Pål André Helland til Dagbladet.

Bak Helland på vinterens toppscorerliste følger Odds hjemvendte helt Olivier Occean (33), som har notert seg for åtte vintermål for laget han scoret 25 ganger for i 2004 og 2005, mens Martin Wiig (31) har seks scoringer i Sarpsborg 08s treningskamper og Moldes talentfulle 17-åringen Sander Svendsen har scoret fem ganger.

Tillit og selvtillit Pål André Helland håper og tror at både Rosenborg og han selv går en meget god sesong i møte. Kontrastene er store til det han gikk sesongen i møte med i fjor:

Helland følte aldri at han fikk tillit av daværende trener Per Joar Hansen, men sparkingen av «Perry» i slutten av juli ble også et vendepunkt for Pål André Helland:

I Kåre Ingebrigtsen fikk angrepsspilleren en trener som hadde tro på hans kvaliteter. Sakte men sikkert kom selvtilliten tilbake, og ved sesongslutt hadde RBK-vingen notert seg for fire scoringer.

I år blir det langt flere, lover han.

- Bedre enn backen - Jeg har masse selvtillit og spiller på et bra lag som setter meg opp i gode posisjoner. Jeg vet at om jeg får ballen i og rundt 16-meteren, så kommer jeg til å score en del mål, sier Pål André Helland.

- Det sier bare en med god selvtillit?

- Man er nødt til å ha selvtillit i det gamet her, ellers får man finne seg noe annet å gjøre. Det er viktig å være sterk i hodet, og jeg tror alltid at jeg er bedre enn backen når jeg utfordrer én-mot-én.

Straffeskytter Fire av de 11 nettkjenningene i vinter har kommet fra straffemerket. Inkludert ett straffemål i fjor høst, så har Helland scoret på fem av fem forsøk - og han er utpekt til første straffeskytter i Rosenborg denne sesongen.

- Du har scoret flest i vinter. Kan du også bli Tippeligaens toppscorer i 2015?

- Ja, det er klart jeg kan det. Samtidig har vi to spisser i Alexander Søderlund og Tomas Malec som bør score mer enn meg. Men fortsetter jeg med snittet fra i vinter, så blir det jo en del scoringer. Jeg er også såpass oppegående at jeg vet at det sannsynligvis ikke kommer til å skje.

- På lista over antalle scoringer og målgivende pasninger skal jeg iallfall ligge høyt oppe, forsikrer Helland.

Tror på gull Molde er de fleste favoritt til å vinne Tippeligaen i år, men i Pål André Hellands hode er Rosenborg like store favoritter.

Minst.

- Det er naturlig at fjorårets mester blir tippet øverst i år igjen, men om vi får tosifret antall scoringer på to-tre spillere, så skal det bli vanskelig for Molde å matche det. Vi vet at vi kan slå alle i Norge når vi har dagen, så får vi bare sørge for at vi har det så ofte som mulig, sier han.

- Herlig RBK-trener Kåre Ingebrigtsen liker den offensive holdningen til den kantspilleren.

- Det er herlig hvordan han har tatt vare på den tilliten han har fått og fortjent. Helland er en god fotballspiller, sier Kåre Ingebrigtsen til Dagbladet.

- Han mener selv at han kan bli årets toppscorer i Tippeligaen?

- Ja, han kan jo det, selv om det ikke er så vanlig at en kantspiller blir toppscorer. Men i Rosenborg kaller vi kantspillerne for sidespisser, og Helland er en uvanlig og uforutsigbar spiller, som fort kan notere seg for en del scoringer. Og legger du til 15-20 målgivende, så kan han få en veldig bra sesong.

- Gull er målsettingen Ingebrigtsen er også klar på at de skal gi Molde kamp om gullet.

- Vi har hatt en bra sesongoppkjøring og fått gjort det vi skulle. Vi er ikke redd for å si at målsettingen vår er å vinne Tippeligaen. Vi hadde en god høstsesong i fjor, og vi er ikke blitt noe dårligere i løpet av vinteren.

- Slik jeg ser det skal de være gode de som skal komme foran oss på tabellen, sier Kåre Ingebrigtsen.