Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset

Han var «pasient null» i New York

Er på bedringens vei.

PASIENT NULL: Lawrence Garbuz er beskrevet som «pasient null» i coronautbruddet i New York. Kona Adine har skrevet om sykdommen på Facebook. Foto: Privat
PASIENT NULL: Lawrence Garbuz er beskrevet som «pasient null» i coronautbruddet i New York. Kona Adine har skrevet om sykdommen på Facebook. Foto: Privat Vis mer

- Det verste har ikke kommet ennå.

New Yorks borgermester Bill de Blasio brukte sterke ord da han beskrev kampen innbyggerne står overfor i nærmeste framtid søndag kveld.

BORGERMESTER: Bill de Blasio. Foto: NTB Scanpix
BORGERMESTER: Bill de Blasio. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Over 20 000 mennesker er smittet av coronaviruset i delstaten New York. De var en økning på over 5700 siden søndag. Guvernør Andrew Cuomo opplyste mandag at til sammen 20 875 mennesker nå er registrert smittet av viruset.

Over 12 000 av tilfellene er registrert i New York by.

Det betyr at New York aleine har flere smittetilfeller enn land som Frankrike, Sør-Korea, Sveits og England, og at New Yorks innbyggere står for tilnærmet fem prosent av alle tilfeller i verden.

Natt til mandag hadde det totale dødsfallet i New York steget til 150, skriver New York Times. Borgermesteren forklarte at det nå dør én person i timen i den amerikanske delstaten.

Utbruddet startet tre mil nord for Manhattans blinkende reklameplakater - og der foregår det nå en viktig kamp.

LOCKDOWN: Til tross for at Boris Johnson har bedt befolkningen holde seg hjemme, så det slik ut i London 24. mars. Laget av Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

Unntakstilstand

Byen det er snakk om er New Rochelle. Den har 77 000 innbyggere og blir nå bare kalt New Yorks corona-episenter.

Advokat Lawrence Garbuz er blitt beskrevet som «pasient null». Amerikanske medier skriver at advokaten bodde i New Rochelle og jobbet på Manhattan. Advokaten skal ha vært på en rekke sosiale sammenkomster før han fikk vite om viruset og smitten.

TESTING: Her er New Yorks første «drive through»-testområde. Det åpnet i New Rochelle for litt over ei uke siden. Foto: Caitlin Ochs/Reuters/NTB Scanpix
TESTING: Her er New Yorks første «drive through»-testområde. Det åpnet i New Rochelle for litt over ei uke siden. Foto: Caitlin Ochs/Reuters/NTB Scanpix Vis mer

Kona, Adina Garbuz, skriver på Facebook at mannen har frisknet til etter at tilstanden en stund var kritisk.

- Da han våknet, var hans første ord «jeg elsker deg». Det var nok det vakreste øyeblikket i livet mitt. Så spurte han om resten av familien hadde det bra.

- Vi er alle i samme situasjon en stund til, men det kommer til å gå over, bare litt seinere enn forventet. Jeg er optimistisk og håper dere også er det. skriver hun.

SE NÅ: Siste nytt om coronakrisen. Vis mer

Da myndighetene forsto omfanget av smitten tok de grep. En del av byen er blitt totalt sperret ned.

Det første møtet med byen er heldekkende beskyttelsesdrakter, ansiktsmasker og coronatester. Deler av byen er totalt isolert skriver New York Times.

DET HELT NØDVENDIGE: Militæret hjelper til med å få mat, vann og livsviktig toalettpapir inn til personene som er i den lukkede sonen. Foto: NTB Scanpix
DET HELT NØDVENDIGE: Militæret hjelper til med å få mat, vann og livsviktig toalettpapir inn til personene som er i den lukkede sonen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Testsenter

Det som også gjør New Rochelle spesielt, er at de har et helt eget testsenter for New Yorks innbyggere. De som vil teste seg går aldri ut av bilen, men kjører selv inn til en egen «hot zone». Der står en sykepleier og og gjør testen gjennom vinduet på bilen.

- Neste gang noe sånn skjer kommer de til å spørre seg: Hva gjorde de i New Rochelle? sier Patrick Cordova i den amerikanske Nasjonalgarden.

På de første fire dagene senteret var oppe ble 1882 personer testet, og det kommer til å bli en rekke til i tida framover.

- New York tester flere enn noen andre i landet. Per innbygger tester vi flere enn noe land på kloden, uttalte guvernør Andew Cuomo nylig.

Cuomo hevdet at 61 000 innbyggere i New York har blitt testet for viruset. Mange av dem i New Rochelle.

TEST: Sykepleiere i heldekkende beskyttelsesdrakter tester bilister. Foto: NTB Scanpix
TEST: Sykepleiere i heldekkende beskyttelsesdrakter tester bilister. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Raseri

Søndag gikk borgemester Bill de Blasio hardt ut mot president Donald Trumps håndtering av coronapandemien, melder blant annet NBC News.

Han anklaget blant annet myndighetene for å ikke ha lagt til rette for produksjon av tilstrekkelige mengder medisiner, respiratorer og munnbind.

- USAs president er fra New York, men han løfter ikke en finger for å hjelpe hjembyen sin. Jeg forstår det ikke, uttalte de Blasio til NBC søndag.

Hele Norges coronakart