TOPPSKÅRER: Ingen har skåret mer mål for Tyrkia enn Hakan Sükür. Nå har staten fratatt han verdier for over en halv milliard. Foto: AP Photo/Murad
TOPPSKÅRER: Ingen har skåret mer mål for Tyrkia enn Hakan Sükür. Nå har staten fratatt han verdier for over en halv milliard. Foto: AP Photo/MuradVis mer

Han var Tyrkias superstjerne, skåret VMs raskeste mål noensinne og blir fratatt over en halv milliard for påstått landsforræderi

Arrestordre etter Hakan Sükür.

(Dagbladet): I går kom nyheten om at Tyrkia hadde utstedt arrestordre på den tidligere landslagsstjerna Hakan Sükür.

Arrestordren kom i forbindelse med at den tyrkiske staten mistenker Sükür for å ha finansiert organisasjonen til Fethullah Gülen - mannen landet hevder stod bak kuppforsøket i juli.

Tyrkiske Hürriyet skriver at en domstol ha bestemt at staten skal konfiskere verdier til en verdi av over 550 millioner kroner fra han og faren.

Overtar luksusvillaer

Dette skal blant annet inkludere eiendommer i flere deler av landet, deriblant luksusvillaer i distriktet Sakarya.

The Guardian skriver at Sükür trolig befinner seg i USA, mens faren ble pågrepet i går.

Den tidligere fotballstjerna scoret 57 mål på 112 seniorlandskamper for Tyrkia.

Fotballstjerne ble politiker

Det er flere enn noen andre.

Sükür var også en sentral profil på laget som kom på tredje plass i VM 2002, og spilte for lag som Inter Milan, Galatasaray og Blackburn på klubbnivå, før han la opp og ble politiker.

Han var folkevalgt for Rettferdighets- og utviklingspartiet (AKP), Tyrkias største parti, fram til 2013, og er bare en av flere profilerte tyrkere som har blitt arrestert den siste tiden.

Går etter Gülens organisasjon

Tyrkia oppgir å ha gjort 18 000 arrestasjoner i etterkant av hendelsene natt til den 16. juli,

Mange av disse i forbindelse med påstått støtte til Fethullah Gülen.

- Vi vil avsløre alle medlemmene av hans organisasjon, og behandle dem innenfor lovens rammer. Men hvis vi nøyer oss med det, da etterlater vi oss et land utsatt for lignende trusler i framtida, sa Erdogan under en tale i Istanbul forrige uke.

Avviser anklager

I likhet med Sükür, befinner Gülen seg i USA.

Tyrkia sier de har pågående samtaler om å få den religiøse lederen utlevert, uten å ha fått noe ja fra amerikansk side.

Dette fordi USA mener de ikke har noen beviser.

Da Dagbladet møtte ham etter kuppforsøket nektet han for noen involvering i hendelsene natt til den 16. juli.

- Jeg har vært her i 15 år. Jeg kjenner ikke folkene i Tyrkia engang, og jeg hadde ikke engang visst hvem de var hvis de ikke hadde vært på TV. Jeg har heller aldri vært involvert i militæret og kjenner ikke dem heller, sa Gülen på spørsmål fra Dagbladet.